Internacional17/06/2013

El diari britànic 'The Guardian' revela que el Regne Unit va espiar els seus aliats en dues cimeres del G-20 del 2009

La notícia arriba poques hores abans que el país aculli la reunió del G-8

Ara
i Ara

BarcelonaDesprés que es destapés l'escàndol de ciberespionatge als Estats Units, arriba el torn del Regne Unit. El rotatiu 'The Guardian' ha tingut accés a documents classificats segons els quals el govern britànic hauria fet espiar els aliats del G-20 en dues cimeres del 2009. El govern dirigit en aquell moment pel primer ministre laborista Gordon Brown va donar permís per espiar ordinadors, interceptar correus i punxar telèfons de polítics i funcionaris assistents a la cimera del G-20. Fins i tot alguns delegats haurien estat enganyats per fer servir els ordinadors de cibercafès que havien estat preparats prèviament pels serveis d'intel·ligència britànics.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest fet es descobreix poques hores abans que el Regne Unit sigui l'amfitrió de la reunió del G-8. Tots els països que participaran a la trobada, que tindrà lloc a Irlanda del Nord, tenien representació a les cimeres del 2009. Així doncs, la trobada es preveu tensa, ja que segurament els integrants dels diferents països demanaran explicacions.

Cargando
No hay anuncios

Els documents nord-americans revelen diversos noms propis de dirigents que haurien sigut espiats. El ministre de Finances turc, Mehmet Simsek, i una quinzena de delegats turcs van ser espiats durant la cimera de ministres de Finances prevista per mirar d'arribar a acords per afrontar la crisi financera. Una altra delegació espiada va ser la russa. Les trucades via satèl·lit del president rus en aquell moment, Dmitri Medvédev, van ser interceptades, tot i que la intel·ligència britànica no les va poder desxifrar.

Els documents suggereixen que tant Gordon Brown com David Miliband, al capdavant d'exteriors, estaven al corrent de l'operació. Un memoràndum del gener del 2009 revela que els funcionaris del centre britànic d'escoltes, el GCHQ, van dir al seu cap mentre preparava una reunió amb Miliband per parlar de la cimera que "l'objectiu del GCHQ és assegurar que tota la intel·ligència rellevant per al govern de Sa Majestat per tal d'aconseguir els objectius que busca en la presidència del G-20 arribi als clients en el moment adequat, i de tal manera que els permeti fer-ne un ús complet".

Cargando
No hay anuncios

Precisament, la voluntat de les escoltes era obtenir informació en temps real. Saber les intencions de les delegacions abans que la resta i tenir, així, avantatge a l'hora de maniobrar en les negociacions.

Per aquest motiu, el GCHQ subratllava la necessitat que la informació arribés immediatament. Hi havia 45 analistes que rebien les trucades interceptades. Les transcrivien a alta velocitat i les feien arribar a la delegació britànica.