Drets civils

Texas activa la llei antiavortista més radical dels Estats Units

Biden rebutja una "legislació extrema" que prohibeix la interrupció de l'embaràs a partir de les sis setmanes

Manifestants desfilen per l'avinguda del Congrés davant del capitoli de l'estat de Texas en una protesta el 29 de maig de 2021
Mar Sala
02/09/2021
3 min

BarcelonaNi la violació ni l’incest en són excusa. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha permès, finalment, que entri en vigor la llei de Texas –la més restrictiva sobre l'avortament als Estats Units– que veta l'exercici d'aquest dret a partir de les sis setmanes d'embaràs, o des del moment en què es detecten els batecs del cor, un període en què, en molts casos, ni tan sols se sap si s'ha iniciat amb èxit la gestació d'un embrió. L'entrada en vigor de la llei, que va ser aprovada el maig passat, depenia d'una decisió del Suprem sobre les sol·licituds de cautelaríssimes d'emergència que havien presentat diverses clíniques i proveïdors d'aquests serveis sanitaris, amb l'argument que la nova regulació “reduirà immediatament i catastròficament l’accés a l’avortament a Texas”, i obligaria a tancar molts centres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova legislació faculta qualsevol ciutadà per presentar una demanda civil contra les clíniques que facin avortaments, així com contra qualsevol particular que "ajudi" una dona a dur-lo a terme, inclosos aquells que ofereixin viatjar a una clínica o prestin ajuda econòmica per fer-ho. Les persones que hagin infringit la llei podrien arribar a pagar 10.000 dòlars al demandant. A la pràctica, la llei permet als antiavortistes campanyes contra professionals o contra centres especialitzats.

El president Joe Biden, catòlic practicant, ha mostrat el rebuig de la Casa Blanca a la llei a través d'un comunicat oficial, en què ha afirmat que és "extrema" i "viola flagrantment el dret constitucional establert sota el Roe versus Wade", la decisió del Tribunal Suprem que el 1973 va despenalitzar l'avortament. Biden ha remarcat que l'accés a un servei sanitari bàsic com aquest és especialment clau per a les "comunitats de color i individus d'ingressos baixos".

Les xarxes socials també s'han omplert de reaccions de rebuig. La directora del Programa de Gènere, Sexualitat i Identitat d'Amnistia Internacional dels Estats Units ha difós una piulada en què ha assegurat que "l'única persona que sempre en tot moment ha de prendre decisions sobre un embaràs és la persona embarassada", i afegia que la nova regulació s'ha de condemnar amb duresa perquè "elimina dècades de garanties per a la salut de les embarassades".

Inacció del Tribunal Suprem

Tot i que altres estats han intentat implantar lleis similars abans, les heartbeat bans (prohibició d'interrompre l'embaràs des del moment en què es detecta el batec de cor del fetus) sempre han estat desafiades per grups de drets humans i, finalment, bloquejades pels tribunals federals. La Cort Suprema va dictar la despenalització de l'avortament el 1973, amb la resolució de l'esmentat històric cas Roe versus Wade, amb què es va acordar que la Constitució protegeix la llibertat d'una dona embarassada per elegir tenir un avortament, i que els estats no poden restringir aquest dret durant el primer trimestre de gestació.

Malgrat això, el pas de Donald Trump per la presidència i les modificacions d'últim moment en la composició del Tribunal Suprem han deixat un òrgan constituït per un majoria de jutges considerats conservadors –sis, envers els tres jutges progressistes–, que han permès que una mesura tan restrictiva com aquesta entri en vigor.

Altres estats a l'espera de seguir els passos de Texas

Aquest any ja són diversos els estats que han volgut impulsar lleis d'avortament més estrictes, i Oklahoma, Idaho i Carolina del Sud també miren de prohibir el procediment mèdic a l'inici d'un batec fetal. Geòrgia, Ohio, Kentucky, Mississipí, Tennessee i Louisiana busquen implementar lleis similars a la texana, i a Missouri, al cap de vuit setmanes de gestació.

Arkansas va aprovar-ne una aquest any que convertiria l'avortament en un delicte greu no classificat llevat que es dugui a terme un procediment per salvar la vida d'una dona embarassada. Però la llei d'avortament més estricta als Estats Units seria la d'Alabama, on la legislació ratificada el 2019 prohibeix el procediment en qualsevol etapa de l'embaràs. Els metges que el practiquin s'enfrontarien a la possibilitat de cadena perpètua. Totes aquestes lleis, però, encara no han entrat en vigor per les cautelaríssimes demanades.

stats