Augmenten a 72 els morts i a 359 els ferits en l'atac talibà al Pakistan
Les forces de seguretat pakistaneses han detingut 50 persones sospitoses d'estar implicades en l'atemptat
IslamabadUn terrorista suïcida va provocar ahir almenys 72 morts en fer-se esclatar a les portes d’un parc de la ciutat pakistanesa de Lahore, segons el balanç no definitiu. En l’acció van resultar ferides també unes 359 persones, que van ser traslladades als hospitals propers, algunes en estat crític. La majoria de les víctimes són dones (18) i nens (17) que celebraven en aquest recinte la festa de la Pasqua.
Les forces de seguretat pakistaneses han detingut aquest dilluns 50 persones sospitoses d'estar implicades en l'atemptat, segons han informat avui fonts oficials, que han assegurat que l'exèrcit ha dut a terme diverses operacions contra grups insurgents durant la nit i matinada. També han confiscat armes i munició.
Segons el canal de televisió pakistanesa Geo TV, entre els detinguts hi ha tres germans del sospitós de cometre l'atemptat suïcida, un jove de 28 anys del sud de la província del Panjab, que havia estudiat durant anys en una madrassa o escola alcorànica.
El primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, ha viatjat aquest matí a Lahore, on s'ha reunit amb les autoritats de la ciutat i ha visitat a víctimes en hospitals.
Segons la premsa local, l’explosió va tenir lloc cap a les set de la tarda hora local a l’aparcament del parc Gulshan-e-Iqbal, en un barri residencial de la capital del Panjab. Es tracta d’una instal·lació pública molt freqüentada durant els caps de setmana. Precisament, el fet que l’atemptat hagi coincidit amb les vacances escolars va fer que el recinte estigués més ple del que és habitual, segons una font oficial.
Testimonis de l’atac van relatar a l’agència Reuters imatges dantesques, amb cossos cremats i escampats per tot arreu a causa de la violència de l’explosió. Més de 20 ambulàncies es van traslladar fins al lloc dels fets i alguns dels ferits van ser atesos per altres ciutadans que en aquells moments també eren al parc.
El grup talibà Jamaat-ul-Ahrar, una escissió del principal grup insurgent del Pakistan, el Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), va assumir l’autoria de l’atemptat. “Reclamem la responsabilitat de l’atac contra els cristians que celebren la Pasqua”, va dir el portaveu del grup islamista al diari pakistanès The Express Tribune.
El mateix portaveu va indicar que l’atemptat forma part de la cadena d’atacs d’aquest any batejada com a Saut-ul-Raad (la veu del tro), que continuarà al llarg del 2016.
El govern de la província del Panjab, de la qual Lahore és la capital, va informar ahir en el seu compte de Twitter que s’ha declarat l’estat d’emergència als hospitals de la ciutat i s’han organitzat transports per portar donants de sang als centres sanitaris. També va anunciar tres dies de dol oficial.
El Panjab és la regió més rica, poblada i pacífica del Pakistan, i també on va néixer el primer ministre del país, Nawaz Sharif.
Precisament, el primer ministre pakistanès va condemnar l’atac i va expressar el seu dolor per aquests fets. A la condemna també s’hi va sumar el govern dels Estats Units, que va qualificar l’atemptat “d’atroç”. “Aquest acte covard en el que ha sigut durant molt de temps un parc pintoresc i plàcid ha matat desenes de civils innocents i ha deixat molts ferits”, va ressaltar en un comunicat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Ned Price.
Menys atacs
Es tracta de l’atemptat més devastador al país des de l’atac del TTP a una escola de Peshawar que va causar la mort almenys a 125 estudiants el desembre del 2015. En aquella ocasió el grup terrorista va afirmar que l’assalt era una venjança per l’operació militar en zones del nord-est del país el juny del 2014, una operació que encara continua avui.
El Pakistan és el quart país del món més afectat pel terrorisme, segons l’Índex Global del Terrorisme, que el situa només per sota de Síria, Nigèria i l’Iraq i per davant de l’Afganistan. Aquests estats concentren el 78% de l’activitat terrorista. Un informe oficial va revelar a finals del 2015 que, en els últims nou mesos, el Pakistan havia aconseguit reduir els atemptats en un 70%, en una tendència que es va iniciar fa uns anys. El 2013 els terroristes van matar 2.356 persones, i un any després, 1.760, la reducció més notable a escala mundial. Els analistes atribueixen aquesta tendència a l’ofensiva llançada pel govern pakistanès contra els talibans i els grups jihadistes afiliats del Waziristan del Nord. L’operació militar tenia com a objectiu evitar que els insurgents trobessin refugis per preparar els seus atemptats tant al Pakistan com a l’Afganistan.