BarcelonaNova tragèdia sísmica a l’illa de Lombok, a la zona central d’Indonèsia. Un terratrèmol de magnitud 7 –l'agència nord-americana l'ha rebaixat una dècima– va provocar ahir diumenge la mort d’almenys 98 persones i va deixar prop de dos centenars de ferits i diversos danys materials. A més a més, segons el balanç provisional, unes 20.000 persones han hagut de ser evacuades de casa seva i no es descarta que les xifres augmentin a mesura que els equips de rescat arribin a les àrees més afectades.
Inscriu-te a la newsletter InternacionalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi
Aquest sisme, l’hipocentre del qual es va situar a deu metres de profunditat, va arribar només una setmana després d’un altre episodi similar que va sacsejar la mateixa illa i que va deixar 16 morts, més de 300 ferits i uns 1.500 edificis malmesos.
Entre les persones afectades pel sisme hi ha més de 150 espanyols, segons ha anunciat l'ambaixada espanyola a Indonèsia a través d'un missatge a Twitter.
Desenes de turistes espanyols ja són a l'aeroport de Mataram, a Lombok, i un nombre indeterminat es trasllada fins al recinte aeroportuari per al seu posterior trasllat. Enmig del caos alguns visitants han denunciat la falta d'ajuda de l'ambaixada, que ha posat en marxa un telèfon exclusiu per als casos d'emergència i per als afectats per les evacuacions. L'ambaixada recorda que en cas de no trobar vols per sortir de Lombok hi ha l'alternativa d'agafar un ferri cap a l'illa de Bali, que sí que està operatiu.
Les autoritats indonèsies han començat a organitzar per nacionalitat els viatgers que des de primera hora del matí han anat arribant a l'aeròdrom, segons ha explicat a Efe un ciutadà espanyol, José María Sánchez, de 39 anys. "Estan organitzant els turistes per països. Els de la Unió Europea anem junts", ha dit Sánchez, natural de Màlaga.
Les imatges de pànic, doncs, es van tornar a viure en aquest punt del país, ubicat entre el Sud-est Asiàtic i Oceania. Milers de persones van haver d’abandonar els seus habitatges –sovint construïts amb materials poc resistents– per protegir-se en zones més segures.
El portaveu de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, ha dit en roda de premsa que el districte de Lombok Nord és la zona més afectada pel sisme. S'hi han registrat 72 morts i 64 ferits. La majoria de les víctimes mortals han mort sota els edificis esfondrats i els ferits han de ser atesos a l'exterior dels hospital pel mal estat dels edificis. El terratrèmol, que va durar fins a les 8 del matí, va anar seguit de 132 rèpliques.
Tens un vol cap a Indonèsia?
L'ambaixada espanyola ha desaconsellat els viatges a les illes de Lombok i Gili, molt populars entre bussejadors i motxillers, en els pròxims dies i adverteix els viatgers que vagin en compte si opten per la veïna Bali o altres parts del país.
Abans del terratrèmol hi havia un avís per precaució al voltant del volcà Agung, que està en erupció des del mes d'abril.
El portaveu assegura que les dades "són provisionals" i que preveuen que les xifres creixin durant el dia d'avui perquè encara hi ha àrees que no són "accessibles per als equips de rescat".
Qui també es va pronunciar va ser el ministre de l’Interior del país, K. Shanmugam, que era en una de les localitats afectades de Lombok en el moment del terratrèmol. Shanmugam va escriure al seu compte de Facebook que la seva habitació d’hotel, a la planta 10, va tremolar violentament durant una estona i que les parets es van esquerdar. “Era gairebé impossible aixecar-se de terra. Sentia els crits de la gent... Llavors vaig poder sortir i vaig baixar les escales mentre l’edifici encara tremolava”, va escriure. Els efectes del sisme també es van notar durant uns segons a Bali, on la població –i molts turistes–, presa del pànic, va fugir dels habitatges, hotels i restaurants. I és que l’illa de Lombok, que acull el volcà Rinjani, està situada a l’est de Bali i és la principal destinació turística d’Indonèsia, que s’assenta sobre l’anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una àrea de gran activitat sísmica i volcànica sacsejada per uns 7.000 terratrèmols l’any, la majoria moderats.