Més de 1.300 detinguts a França durant la quarta nit d'aldarulls
La violència es desborda arreu del país però Macron rebutja per ara l’estat d'emergència
ParísLa situació es desborda a França. El govern, impotent, intenta, sense èxit, contenir els aldarulls que es reprodueixen a totes les grans ciutats. En les últimes hores, els actes violents per la mort del Nahel, un jove de 17 anys, per un tret de la policia s'han multiplicat arreu del país amb milers d'incendis, pillatges a supermercats i comerços, atacs amb còctels Molotov i danys a edificis –escoles, ajuntaments, comissaries, comerços i empreses– en desenes de ciutats com Marsella, Bordeus, Nantes, Estrasburg, Lilla o París. El balanç de la nit de divendres a dissabte és de més de 1.300 persones detingudes i de 79 policies ferits, que se sumen als prop de 250 hi ha hagut fins ara. Dos d'ells, a Marsella, es troben en estat greu.
El funeral de Nahel tindrà lloc aquesta tarda a Nanterre, als afores de París, on aquests dies s'ha mantingut viva la tensió. Tot i que serà un acte tancat al públic, es podria produïr alguna concentració espontània.
El president de la República, Emmanuel Macron, convocava d'urgència un nou gabinet de crisi aquest divendres per analitzar la situació i avançava el seu retorn a París des de Brussel·les, on estava participant en el Consell Europeu. Els rumors sobre la possibilitat de decretar l'estat d'emergència eren intensos, sobretot després que la primera ministra, Élisabeth Borne, afirmés que "totes les hipòtesis" estaven a sobre de la taula, però finalment el president ha decidit no fer-ho, almenys per ara. També ha considerat innecessari establir un toc de queda nocturn a tot el país, tal com ja han fet alguns municipis propers a París.
El govern francès s'ha limitat a reforçar el dispositiu de seguretat traient al carrer més vehicles policials blindats i a recomanar la suspensió de festes i actes al carrer als barris considerats sensibles. Festivals i concerts en barris perifèrics, com els que s'havien de celebrar aquest cap de setmana a l'Estadi de França, han estat suspesos. També s'han anul·lat festes de final de curs de molts centres escolars i festes d'estiu dels barris.
Partits de l'oposició de la dreta i l'extrema dreta han demanat amb insistència al govern que decreti l'estat d'emergència, una mesura excepcional que permetria prohibir manifestacions i reunions o establir perímetres de protecció. Però segons analistes polítics que citen fonts de l'Elisi, el president ha considerat que l'estat d'emergència no seria d'utilitat a l'hora de frenar la violència i obligaria les forces de l'ordre a destinar un gran nombre d'efectius a fer controls al carrer. Macron també hauria assenyalat, segons els mateixos analistes, que decretar-lo seria admetre un fracàs. Amb tot, el ministre de l'Interior no ha descartat decretar-lo en els propers dies.
En qualsevol cas, els membres del govern s'han quedat sense qualificatius per descriure uns aldarulls cada vegada més violents, amb grups de joves que actuen com a guerrilles urbanes. Els saquejos de comerços s'han multiplicat. Segons el govern, els autors dels actes violents són "individus molt joves" i "no són representatius" dels barris més afectats, els barris populars de la perifèria de les grans ciutats. La cadena de televisió BFMTV apunta, citant una font policial, que la majoria dels autors dels incidents tenen entre 14 i 18 anys, però també n'hi ha de més joves. "Estem detenint nens de 13 anys", ha assegurat el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.
Crida als pares
En una breu al·locució, Macron ha fet una crida als pares dels joves que estan protagonitzant els actes de violència. "És la responsabilitat dels progenitors que els fills es quedin a casa. Faig una crida al sentit de la responsabilitat de les mares i els pares de família. La República no té la vocació de substituir-los", ha declarat el president de França. En una de les imatges de dijous a la nit emeses per les televisions franceses, es veu un pare agafant el seu fill adolescent, que està protagonitzant incidents al costat d'altres joves, i ficant-lo al maleter del cotxe per emportar-se'l a casa. El president també ha anunciat que prepara mesures per "retirar continguts" de les xarxes socials que mostren la violència al carrer i dels missatges que serveixen per convocar els joves per provocar destrosses.
Tot i el desplegament de 45.000 policies i el toc de queda nocturn decretat en alguns municipis, les imatges de l'última nit són de caos absolut, amb escenes que semblen de guerra. Les xifres donen una idea del descontrol: a tot el país s'han cremat en una sola nit 1.900 vehicles, s'ha calat foc a 500 edificis públics i els bombers han apagat 3.880 focs a la via pública.
Als afores de París, un grup de persones han cremat una dotzena d'autobusos que estaven aparcats a la cotxera. La regió de la capital francesa havia suspès el servei de bus i tramvia des de les 21 h d'aquest dijous per evitar incidents amb passatgers a dins. Aquest divendres hi ha línies d'autobús i de tren que estan suspeses pels danys que s'han produït durant la nit i està previst que tampoc circuli cap autobús a partir del vespre a París i la seva àrea metropolitana.
Menys intensitat
La nit de divendres a dissabte s'ha mantingut la violència en la majoria de ciutats franceses, amb aldarulls a Marsella, Lió i Grenoble, si bé la intensitat ha estat "més baixa", segons el ministeri de l'Interior, especialment a la regió de París, on les ciutats havien decretat el toc de queda per als menors no acompanyats.
La quarta nit de violència ha tingut lloc després que aquest dijous la marxa blanca recorrés els carrers de Nanterre, municipi de la perifèria de París on van passar els fets dimarts i on vivia amb la seva mare el Nahel, l'adolescent mort. El jove va rebre un tret mortal al tòrax en un control de trànsit, quan una patrulla motoritzada havia aturat el vehicle que conduïa el noi, un francès d'origen algerià, i aquest va arrancar per fugir. L'agent que va disparar va ser detingut i està en presó preventiva.
L'ONU també s'ha pronunciat aquest divendres sobre la mort de l'adolescent: la portaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Ravina Shamdasani, ha demanat al govern francès que resolgui "els profunds problemes de racisme i discriminació racial entre les forces de l'ordre". Durant la marxa blanca d'aquest dijous, els manifestants van reclamar "justícia" i van acusar la policia de tenir com a objectiu a l'hora de fer controls les persones d'origen estranger.