Tensió entre Londres i Madrid per la detenció d'un petrolier a Gibraltar
El vaixell portava cru cap a Síria, en un comerç penalitzat per la Unió Europea
BarcelonaLa detenció d’un superpetrolier iranià que suposadament transportava petroli cap a Síria no només va revelar la intenció de trencar l’embargament que hi ha sobre l’exèrcit de Baixar al-Assad, sinó que va obrir una petita crisi entre el Regne Unit i Espanya.
Les autoritats del Penyal han rebut informació sobre el carregament del vaixell, amb bandera de Panamà, des dels Estats Units. A continuació, i amb l'ajuda de la marina britànica, s'ha intercedit el vaixell que portava cru cap a una refineria de Síria, un país en guerra des de fa vuit anys i que està subjecte a sancions imposades per la Unió Europea. Per tant, el transport “infringia” la legislació, segons ha assenyalat el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo.
L’incident ha revifat la tensió entre Londres i Madrid arran del Penyal perquè el govern espanyol retreu a Londres haver ordenat als 'marines' actuar en aigües que considera de sobirania espanyola perquè Espanya no reconeix l’àmbit de Gibraltar, colònia britànica.
“Estem estudiant les circumstàncies i mirant de quina manera afecta la nostra sobirania”, ha explicat l’encara titular espanyol d’Exteriors, Josep Borrell. Fonts del ministeri han avançat que tramitaran una queixa al govern britànic per l’incident, que ja s’havia repetit en alguna altra ocasió en el passat.
Per la seva banda, l'Iran ha convocat aquest dijous l’ambaixador del Regne Unit a Teheran per demanar-li explicacions sobre la detenció del vaixell, segons avancen mitjans britànics, que també assenyalen que la televisió iraniana ha citat el portaveu del ministre d’Exteriors d’aquest país, Abbas Moussavi, que ha qualificat d'"il·legal" la captura del vaixell.
El Consell de la UE va prorrogar fins a l’1 de juny del 2020 les sancions en vigor contra el règim de Síria i els seus defensors, al considerar que “la repressió contra la població civil no ha remès”. Al marge d’aquestes sancions, la UE aplica a Síria un embargament de petroli, restriccions a determinades inversions i la congelació dels béns del Banc Central sirià en territori europeu.