La tensió entre els Estats Units i Rússia creix per Síria
Ash Carter condemna els atacs russos des del Caspi
WashingtonLa intervenció russa a Síria ha afegit més tensió entre les dues potències militars mundials. Els Estats Units, que havien aïllat Rússia de l’escena internacional per la seva implicació en el conflicte d’Ucraïna, han condemnat l’estratègia de Moscou en la guerra civil siriana.
Els dos països asseguren que tenen com a objectiu derrotar els jihadistes de l’Estat Islàmic (EI). Però el suport rus a les forces del president sirià, Baixar al-Assad, ha molestat Washington. El president dels EUA, Barack Obama, va tornar a insistir la setmana passada a les Nacions Unides que la solució política al conflicte sirià passa per una sortida d’Al-Assad. El seu homòleg rus, Vladímir Putin, no ho veu així i no té cap intenció d’abandonar un dels únics aliats que té a la zona.
El secretari de Defensa dels Estats Units, Ash Carter, va censurar ahir des de Brussel·les els bombardejos de Rússia a Síria disparats des del mar Caspi. “En lloc de dedicar-se a la transició política a Síria, que és el que necessita aquest país que tant ha patit, Rússia ha decidit enfortir la seva llarga relació amb Al-Assad”, va dir Carter.
No hi haurà cooperació
El cap del Pentàgon va reiterar que el seu país no cooperarà amb Rússia perquè la seva estratègia és “errònia”. Els Estats Units han acusat el Kremlin d’atacar grups rebels que s’oposen a Al-Assad en lloc de centrar-se en l’EI. Des del departament d’Estat nord-americà es va assegurar dimecres que un 90% dels bombardejos russos en territori sirià s’havien dirigit contra opositors d’Al-Assad.
“[Els russos] Han iniciat una ofensiva terrestre conjunta amb el règim sirià, trencant la imatge que hi són per combatre a l’Estat Islàmic”, va afirmar Carter, que va lamentar el “creixent” comportament “no professional” de les forces armades de Rússia. “Han disparat míssils de creuer des del mar Caspi sense avisar”, va denunciar.
Tot i així, el secretari de Defensa nord-americà va admetre que Washington està disposat a mantenir converses tècniques amb el govern de Putin per garantir la seguretat dels seus pilots. L’OTAN també fa dies que demana a Moscou que es coordini amb la coalició internacional a Síria per evitar “accidents” entre avions de les dues parts en el mateix espai aeri.
Amb la intervenció a Síria, Putin ha aconseguit tornar al centre de la política internacional. Per a alguns analistes, la guerra siriana és un nou escenari d’una lluita de poder entre els Estats Units i Rússia. El president Obama, però, va negar el cap de setmana passat que la situació de Síria sigui una mena de competició entre les dues superpotències. “Això no és un joc d’escacs entre superpotències”, va dir.
Les accions russes en territori sirià, va advertir Carter, són “un error estratègic fonamental, que incendiarà i prolongarà la guerra civil siriana”. “En els pròxims dies els russos començaran a patir baixes”, va afegir. D’altra banda, va explicar que els Estats Units continuaran la seva campanya contra el grup jihadista de l’Estat Islàmic “al mateix ritme i en el mateix espai” que fins ara i seguirà “donant suport a l’oposició siriana moderada”.
Els Estats Units, però, no tanquen la porta a una negociació amb Rússia si deixa de donar suport a Al-Assad i vol col·laborar en una transició política a Damasc. “La nostra esperança continua sent que Rússia vegi que pujar a un vaixell que s’enfonsa és una estratègia de perdedor”, assegurar Carter.