La tensió social augmenta a Kènia una setmana abans de les eleccions

Defensors dels drets humans exigeixen investigar la mort d'un alt càrrec electoral

El president de la Comissió Electoral de Kènia, Wafula Chebukat, lamenta la mort ahir d'un alt càrrec electoral
Ara
01/08/2017
2 min

BarcelonaLes ONG defensores dels drets humans Amnistia Internacional (AI) i Human Rights Watch (HRW) han reclamat aquest dimarts que s'investigui "urgentment" la mort ahir d'un alt càrrec electoral de Kènia amb l'objectiu de garantir la pau durant les eleccions generals previstes al país per al 8 d'agost.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La víctima és Chris Msando, director de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Comissió Electoral Independent de Kènia, que tenia la funció de responsabilitzar-se dels sistemes tecnològics i dels centres de dades durant la jornada electoral. El seu cos va ser trobat ahir, amb signes de tortura i sense un braç, a uns 20 quilòmetres de Nairobi, la capital del país.

Els últims dies, Msando ja havia denunciat amenaces de mort a la policia. Segons la coalició opositora de Kènia, coneguda com a Superaliança Nacional, altres membres de la Comissió Electoral també s'han sentit intimidats i amenaçats, encara més després d'aquesta mort.

Pressió per aclarir els fets

L'assassinat ha commogut la societat keniana i el president de la Comissió Electoral, Wafula Chebukati, ha demanat al govern del país protecció per a tots els membres de l'organisme. L'investigador de HRW Otsieno Namwaya ha advertit que "és un fet catastròfic per a la família de Msando i també per a les eleccions" i ha instat les autoritats a "investigar la seva mort per tal de tranquil·litzar els kenians i garantir uns comicis lliures i justos".

Incidents i irregularitats

Kènia es troba immersa en un clima de tensió des de fa dies. El cap de setmana passat un home armat va assaltar la residència del vicepresident del país, William Ruto. Tot i així, l'alt càrrec no era a casa seva i, després de gairebé vint hores de setge en què l'atacant va retenir el personal de servei, la policia va aconseguir abatre'l.

L'oposició keniana també ha denunciat l'existència d'una conspiració entre els alts mandataris de l'exèrcit i la cúpula del govern per manipular les eleccions generals. Els fets, però, van ser desmentits pel ministeri de Defensa de Kènia dissabte.

Comicis en alerta

Les eleccions previstes per al 8 d'agost se celebraran sota l'atenta mirada de la comunitat internacional, que tem perquè es puguin repetir els episodis de violència postelectoral que ja van produir-se el 2007, quan van morir més de mil persones i unes 600.000 van haver d'abandonar casa seva.

Precisament, el president actual, Uhuru Kenyatta, i el vicepresident van ser imputats com a suposats responsables d'aquests fets pel Tribunal Penal Internacional. Tot i així, la causa va ser arxivada l'any 2014 per falta de proves. L'investigador d'AI Abdullahi Halakhe ha advertit que "la votació de la setmana que ve serà extremadament igualada i hi ha el perill que la situació esclati si les autoritats no asseguren una votació lliure d'amenaces i violència".

stats