Internacional14/08/2019

L’‘Open Arms’ té permís per entrar en aigües italianes

Un tribunal aixeca la prohibició imposada pel Salvini però no dona un permís explícit perquè l'embarcació pugui tenir un port per desembarcar

Mònica Bernabé
i Mònica Bernabé

BarcelonaL’ Open Arms es dirigia dimecres a la nit a l’illa italiana de Lampedusa a pas gairebé de tortuga. Navegava a una velocitat de tres nusos, uns cinc quilòmetres per hora. “No podem anar més ràpid, fa molt mala mar”, explicava per telèfon des del vaixell Anabel Montes, la cap de missió de l’ Open Arms, amb veu clarament cansada.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les ones van arribar dimecres als tres metres d’altura i la tripulació de l’ Open Arms havia de fer mans i mànigues per evitar que l’aigua entrés a coberta, on hi ha els 147 migrants que continuen a bord. Al matí, com a mesura excepcional de prevenció davant el temporal que s’acostava, van facilitar biodramina a tothom. Malgrat això, quan l’ARA va contactar a la tarda amb el vaixell humanitari, la cap de missió va relatar que tots els rescatats estaven estirats a terra, marejats. “No han pogut menjar res”, va explicar. Ni ells, ni ningú de la tripulació. Era impossible ficar-se alguna cosa a l’estómac.

Cargando
No hay anuncios

Precisament per això, perquè era una bogeria continuar a mar obert amb la mala mar que feia, el Tribunal Administratiu Regional del Laci, a Itàlia, va dictaminar que quedava anul·lada la disposició del ministeri de l’Interior italià que prohibia que el vaixell humanitari pogués entrar en aigües territorials del país transalpí. El tribunal va justificar aquesta mesura cautelar per “la situació d’evident dificultat” del vaixell humanitari i per la “situació de gravetat excepcional”. I va titllar la prohibició establerta pel ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, d’“excés de poder” i de “violació de les normes de dret internacional del mar en matèria de socors”. El tribunal es va pronunciar arran d’un recurs que la mateixa ONG badalonina va presentar contra l’ordre de Salvini.

A la pràctica, la resolució judicial implica que l’Open Arms podrà entrar en aigües territorials italianes sense risc que sigui sancionat amb una multa milionària o que la seva tripulació sigui castigada amb penes de presó. Ara bé, no és un permís explícit perquè pugui tenir un port per desembarcar, tot i que fixa la urgència de “proporcionar assistència immediata a les persones rescatades més necessitades”.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el permís per desembarcar depèn directament de Salvini, que va reaccionar aïradament quan es va conèixer el dictamen del tribunal. “S’està maquinant un pla per tornar a obrir els ports i convertir Itàlia en el camp de refugiats d’Europa”, va exclamar, i va assegurar que no ho consentiria de cap les maneres. Sense anar més lluny, va anunciar que presentarà un recurs d’urgència davant el Consell de l’Estat contra la resolució judicial i firmarà una nova prohibició per impedir l’entrada de l’ Open Arms en aigües territorials italianes.

Tot plegat fa pensar, per tant, que l’ultradretà no afluixarà la corda i no permetrà tan fàcilment el desembarcament dels migrants en un port italià. O sigui, podria ordenar que quedessin bloquejats a bord de l’ Open Arms davant del litoral d’Itàlia. Ja ho va fer en una altra ocasió amb un altre vaixell: l’agost del 2018 va mantenir retinguts un centenar de migrants davant de les costes de la ciutat de Catània, a Sicília. Això, però, va fer que s’obrís una investigació judicial a Itàlia per la seva actuació.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, Anabel Montes va confirmar des de l’ Open Arms que el vaixell s’estava dirigint cap a aigües territorials italianes per buscar refugi del temporal, però va aclarir que no hi entrarien “a la valenta”. “Demanarem tots els permisos protocolaris”, va precisar. Uns permisos que de moment estan garantits amb el dictamen del tribunal.

Per la seva banda, la Comissió Europea va informar que manté contactes “actius” amb diversos països per buscar una sortida per a l’ Open Arms, però no va aclarir quins són aquests països, quina serà aquesta sortida i, el més important, quan tindrà lloc. La majoria dels migrants són a bord de l’ Open Arms des de fa dues setmanes. I estan al límit de les seves forces físiques i mentals.

Cargando
No hay anuncios

Montes es va tornar a queixar de la “inacció dels governs” i el director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, va explicar en una roda de premsa a Madrid que ha contactat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, per animar-los a posar en marxa amb Espanya una plataforma de desembarcament coordinat. “Sabem que hi haurà més rescats i més desembarcaments”, va advertir. De fet, ja hi ha un altre vaixell que espera port al Mediterrani central: l’Ocean Viking, amb 356 migrants a bord.