Una telemarató a Nova Zelanda bat el rècord de vacunacions

El govern neozelandès s'esforça per agilitar la immunització de la població un cop abandonada l'estratègia del 'covid zero'

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, conversa amb persones que esperen a ser vacunades durant el 'Súper Dissabte'.
Anna Jover
16/10/2021
3 min

AucklandNova Zelanda ha convertit el procés de vacunació contra el covid en una celebració plena de festa, música, originalitat i sentit de l’humor. Una xifra rècord de gairebé 130.000 persones han participat en el Superdissabte, l'última iniciativa del govern laborista per accelerar la immunització dels ciutadans arran del brot de la variant delta que no ha pogut controlar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La jornada ha estat retransmesa en directe per televisió, en una marató on s’ha seguit minut a minut el ritme de vacunacions, s’han repartit premis, s’ha encoratjat la competició entre les ciutats més vacunades i s’ha comptat amb la participació de celebritats com la cantant Lorde i l’equip de rugbi dels All Blacks.

A més de les clíniques i les farmàcies, els neozelandesos s’han pogut vacunar en indrets molt més inusuals com centres comercials, autobusos i fins i tot dins un Boeing 787. L’aerolínia estatal Air New Zealand ha transformat un dels seus avions, un Dreamliner 787, en una clínica on s'ha administrat la vacuna Pfizer a uns 350 ciutadans.

Els “passatgers” han entrat a l’avió i després de saludar el pilot i el personal de cabina s’han assegut a la classe business per rebre la punxada. L’equip mèdic s’ha encarregat del servei de càtering, tot i que en comptes d’oferir refrescos i fruits secs han fet servir el carretó de les begudes per transportar les dosis de les vacunes.

Entre els que han viscut aquesta singular experiència hi havia moltes famílies amb fills adolescents, com la de Kim Hutchinson: “Quan el meu marit em va dir que podíem fer això em vaig emocionar, ens encanten els avions i tenim moltes ganes de tornar a veure la nostra família que viu a l’estranger”.

“Ha estat superemocionant”, diu Jordan Lindsay, un noi de 15 anys que també és un fanàtic dels avions: “Normalment faig vols domèstics, entre Auckland i Christchurch, és la primera vegada que trepitjo un avió tan gran".

Fronteres tancades

Trepitjar un avió, encara que sigui per vacunar-se, s’ha convertit en una vivència insòlita per a la majoria de neozelandesos. La frontera d’aquest país està tancada des de finals de març del 2020, una de les mesures de la primera ministra, Jacinda Ardern, per mantenir el covid fora del territori.

L’estratègia d’eliminació del virus, que combinava l’aïllament geogràfic amb confinaments curts però rigorosos, li va funcionar fins a mitjans d’agost, quan es va detectar el primer cas comunitari de la variant delta al país. La líder laborista va decretar llavors el confinament immediat de tota la població, conscient que el percentatge de ciutadans vacunats (un 22%) era un dels més baixos de l’OCDE.

Després de dos mesos de confinament que no van aconseguir erradicar el brot, Ardern va decidir relaxar les restriccions a principis d’octubre, una decisió que està generant un increment ràpid de casos, sobretot a la ciutat més poblada, Auckland. L'augment ha convertit el procés de vacunació en una cursa contra rellotge per intentar arribar al 90% de població diana immunitzada com més aviat millor.

Gràcies a l’extraordinària participació en el Superdissabte, el percentatge de vacunacions continua creixent però encara és lluny del 90%: un 62% dels ciutadans neozelandesos han rebut les dues dosis de la vacuna Pfizer i un 83% la primera dosi.

La primera ministra espera que l’esperit del Superdissabte no s’esvaeixi després d’aquest cap de setmana: “Si mantenim aquest entusiasme durant les pròximes setmanes ens podríem convertir en un dels països més vacunats de tot el món”, ha dit Ardern després de celebrar l’èxit de la marató de vacunacions.

El seu prestigi polític no és l’única cosa que està en joc si no s’aconsegueix la fita del 90%. Ardern també vol mantenir l’estatus de Nova Zelanda com un dels països que han tingut més èxit en la lluita contra la pandèmia: de moment només hi ha hagut 28 morts en un país de gairebé cinc milions d’habitants.

stats