Internacional08/04/2021

El TEDH avala l'obligació de vacunar els infants a Txèquia

La decisió obre la possibilitat a la imposició de la vacunació contra el covid-19 en infants

Mar Bermúdez i Jiménez
i Mar Bermúdez i Jiménez

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha donat suport al posicionament de la República Txeca respecte a l'obligatorietat de vacunar tots els infants de les malalties més comunes i esteses, una decisió que podria derivar en la imposició de vacunar contra el covid-19 tots els nens i nenes. La resolució s'ha fet pública aquest dijous i respon a les denúncies d'alguns pares que consideraven que la llei vulnerava els seus drets.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la legislació txeca, llevat d'exempció mèdica, els pares estan obligats a vacunar els fills i filles contra nou malalties infantils molt comunes i conegudes, com ara la poliomielitis, l'hepatitis B i el tètanus. Tot i que les queixes presentades dataven d'abans del coronavirus (algunes es remunten al 2003), la possibilitat que la vacuna contra el covid-19 s'inclogui en aquesta llista ha fet que la decisió del TEDH obri un important debat al país.

Cargando
No hay anuncios

Les famílies denunciaven que s'havia negat l'admissió dels seus fills a l'escola infantil per no estar vacunats i no voler vacunar-los. Un dels cinc casos presentats era el d'una nena els pares de la qual es van negar a vacunar-la contra el xarampió, les galteres i la rubèola. Va accedir a l'escola l'any 2006, però se li va retirar la plaça un cop el metge de família va informar el centre que no estava vacunada. Un tribunal txec va avalar la decisió de l'escola d'educació infantil al·legant que permetre que la nena continués anant-hi posava en perill la resta de companys. El TEDH ha respost que es tractava d'una mesura "preventiva més que punitiva".

L'objectiu: la immunitat de grup

El tribunal ha deixat clar que la decisió de Txèquia d'implementar la vacunació obligatòria en nens i nenes no vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans: "El tribunal ha determinat que les mesures que van denunciar els demandants, avaluades en el context nacional, han aconseguit un equilibri just amb els objectius perseguits per l'estat txec, és a dir, la protecció contra malalties que representen un risc greu per a la salut". Es tracta, doncs, d'un cas en què la interferència en el dret a la vida privada i la lliure decisió queda justificada per un bé com és la protecció de la salut pública. Són mesures qualificades de "necessàries en una societat democràtica", segons ha establert el tribunal.

Cargando
No hay anuncios

El TEDH ha conclòs que la política txeca "té uns objectius legítims de protecció de la salut igual com els drets dels altres, tenint en compte que la vacunació protegeix tant els qui reben la dosi com els qui no poden ser vacunats per raons mèdiques" i que depenen de la immunitat de grup. "Per tant, es podria dir que la política de salut de la República Txeca és consistent amb els millors interessos dels infants, que eren el focus", afegeix la sentència.

Txèquia no és l'únic estat de la Unió Europea amb obligatorietat de vacunació infantil. L'any passat va entrar en vigor una llei a Alemanya que obligava tots els pares a vacunar els fills contra el xarampió i, en cas contrari, imposava una multa de fins a 2.500 euros. França i Itàlia també han canviat recentment la legislació sobre vacunació infantil arran d'un brot de xarampió que fa anys que dura. I al Regne Unit s'han fet peticions semblants.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya també es va plantejar establir com a requisit indispensable que els infants tinguessin les vacunes al dia per poder tornar als centres educatius després del confinament per la pandèmia, el 2020. Finalment, la mesura va quedar com a "recomanació desitjable", és a dir, es recomana presentar el carnet de vacunació a l'hora de matricular els infants a educació infantil, però no és obligatori per escolaritzar-los.