Ultimàtum talibà a les forces occidentals encara presents a l'aeroport de Kabul

Els fonamentalistes veten els militars estrangers més enllà del 31 d'agost i s'accentua el drama d'una evacuació contra rellotge

LondresUn portaveu dels talibans, Suhail Shaheen, ha anunciat aquest dilluns des de Kabul que no ampliaran el termini perquè les tropes occidentals continuïn evacuant ciutadans del país des de l'aeroport internacional de la capital més enllà del 31 d'agost. "Aquesta data és una línia vermella", ha dit, i si es mantingués la presència militar estrangera hi haurà "una reacció".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ultimàtum afegeix dramatisme a la ja extremadament dramàtica operació que té lloc des de fa set dies, i posa molt en dubte les esperances de milers de ciutadans vulnerables –dones, nens i tota mena d'opositors al nou règim i col·laboradors de les potències occidentals les últimes dues dècades– que s'amunteguen a les rodalies dels accessos a les instal·lacions aeroportuàries, encara sota control dels nord-americans, per intentar entrar-hi i aconseguir una plaça en un dels avions que en surten.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions a cadenes de televisió britàniques, Suhail Shaheen ha assegurat també que cap líder o autoritat occidental no ha sol·licitat un permís per continuar actuant després de finals d'aquest mes. Alhora, s'ha referit als termes del pacte a què van arribar amb Washington. "El president Biden va anunciar un acord segons el qual el 31 d'agost retirarien totes les seves forces militars. Per tant, si l'amplien vol dir que amplien també l’ocupació sense que hi hagi cap necessitat. Si els Estats Units o el Regne Unit busquen temps addicional per mantenir les evacuacions, la resposta és no. I si ho fessin, hi hauria conseqüències. Crearà desconfiança entre nosaltres. Si tenen la intenció de continuar l’ocupació, hi haurà una reacció”.

Cargando
No hay anuncios

Biden i el G-7

Poques hores abans d'aquestes declaracions, el president dels Estats Units, Joe Biden, havia afirmat que es plantejava ampliar el termini de l'ocupació de l'aeroport i que mantenia discussions entre els membres del G-7 en aquesta línia.

Cargando
No hay anuncios

Els líders dels països més industrialitzats del món es reuniran virtualment aquest dimarts per avaluar una situació que només pot ser considerada de catastròfica en tots els sentits.

D'altra banda, segons ha informat Downing Street aquest dilluns, el primer ministre britànic, Boris Johnson, té la intenció de demanar a Biden que allargui la presència nord-americana a l'aeroport de Kabul per intentar aconseguir rescatar el màxim nombre de persones.

Cargando
No hay anuncios

Però les declaracions de Suhail Shaheen deixen molt poc marge de maniobra a Washington i la resta del G-7. Sota la presidència de Donald Trump, els Estats Units van pactar una retirada de l'Afganistan en les converses de Doha amb els talibans a canvi de no res i que Biden i la resta dels aliats han completat i convertit en un desastre humanitari i un fracàs geopolític de proporcions ara mateix difícils de predir a llarg termini.

De la decisió que finalment prenguin els Estats Units dependrà el futur de l'actuació espanyola en l'operació d'evacuació, informa Ot Serra des de Madrid. La ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha volgut entrar a valorar aquest dilluns l'amenaça dels talibans i s'ha limitat a admetre que, quan les tropes nord-americanes decideixin marxar, ho faran també les espanyoles. "Nosaltres seguirem treballant mentre estiguin allà", ha assegurat en declaracions a La Sexta. "L'únic que puc dir és que mentre els americans estiguin controlant l'aeroport, podem continuar".

Cargando
No hay anuncios

El rescat de persones a l'aeroport continua malgrat les dificultats, inclòs el risc d'atemptats terroristes de què va avisar Biden i que Robles també ha reconegut. "Tant les tropes americanes com les nostres hi compten. Per això és una de les evacuacions més difícils", ha subratllat. Defensa també ha informat que els Estats Units traslladaran a les bases de Moron i Rota fins a 4.000 col·laboradors afganesos. Hi romandran un màxim de dues setmanes abans que sigui reubicats on decideixi Washington.

Control de l'aeroport

Els talibans mantenen ara per ara el control de la seguretat de tot Kabul amb l'excepció del perímetre de l'aeroport, però crucialment sí que en controlen els accessos. D'acord amb informacions de les últimes hores esmentades per unes quantes agències i serveis informatius, aquesta nit un membre d'un contingent de les forces especials afganeses que han quedat al costat dels soldats estrangers ha mort en un intercanvi de foc a l'aeroport. Fonts de l'exèrcit alemany, implicat juntament amb tropes nord-americanes en l'incident, van assegurar que tres militars més havien resultat ferits en un assalt dut a terme per "atacants desconeguts". Fins ara, almenys una vintena de persones han mort a conseqüència d'allaus humanes i de la desesperació que s'hi viu.

Cargando
No hay anuncios

En una mostra més del doble llenguatge del règim islamista, que ja practica detencions i càstigs sumaríssims mentre posa una cara menys ferotge de portes enfora, Abdul Qahar Balkhi, de la Comissió Cultural dels talibans, ha assegurat a fonts occidentals esmentades per la premsa britànica que el grup està en "contacte permanent" amb els nord-americans sobre les zones de seguretat al voltant de l'aeroport. Al mateix temps, Abdul Qahar Balkhi ha lamentat l'èxode i ha dit que "no és necessari".