Els talibans impedeixen l'accés a l'aeroport de Kabul

Manifestants surten a protestar al carrer amb banderes afganeses en diverses ciutats

BarcelonaL’Atifa acaba de tornar a casa després d'haver esperat nou hores davant la porta de l'aeroport militar de Kabul. Se li nota la veu cansada per telèfon. A les sis del matí va rebre un correu electrònic amb un visat per viatjar als Estats Units i una instrucció ben clara: havia de ser a les vuit a la porta de l'aeroport. Va agafar el seu equipatge de forma precipitada i, amb molta dificultat, va arribar fins a l'aeròdrom. Conduir fins allà és un infern i part de la carretera està tallada al trànsit. Malgrat tot, estava davant la porta de l'aeroport a l'hora que l'havien convocada. Però res. No va aconseguir entrar-hi. Els talibans hi impedien l'accés. Fins i tot en algun moment van disparar trets a l'aire per dispersar la gent que s'hi amuntegava.

"Jo no soc una persona qualsevol, a l'ambaixada em coneixen bé. Fa tres anys que espero el visat", diu l’Atifa, que no pot dissimular la seva decepció, el seu cansament, la seva impotència. Els talibans estaven plantats davant la porta de l'aeroport amb els seus kalàixnikovs obligant la gent a recular a la força, mentre els militars estrangers eren dins. Ningú va sortir a fer res. Els Estats Units han desplegat gairebé 5.000 efectius a l'aeroport militar. "Segur que ens veien a través de les càmeres de vigilància", diu l’Atifa.

Cargando
No hay anuncios

L'aeroport de Kabul està dividit en dues parts. Hi ha una zona civil des d'on operaven els vols comercials, que ara està tancada, i una altra àrea militar, que és on s'enlairaven i aterraven els vols militars mentre les tropes internacionals van estar desplegades al país. És una zona fortament protegida: amb immensos blocs de formigó i càmeres de seguretat en el seu perímetre. Aquí és on han d'anar ara els afganesos per embarcar en els vols d'evacuació.

Cargando
No hay anuncios

La família de Jawad Fazel, un traductor afganès de les tropes espanyoles que viu a Madrid des de fa quatre anys, també va desistir i va tornar a casa tot i que l'ambaixada espanyola els havia convocat per embarcar en un vol que havia de sortir de Kabul en direcció a Espanya divendres a la matinada. També per la mateixa raó: els talibans els van impedir el pas.

"Van pegar a tothom, fins i tot a la meva mare i la meva germana. I fins i tot van obrir el cap al meu cunyat, que havia anat a acompanyar-los en cotxe. Li van donar un cop amb el kalàixnikov ", relata Fazel, que ha seguit en tot moment els contratemps de la seva família per telèfon des de Barcelona, on era aquest dijous, i no podia dissimular la seva cara de preocupació.

Cargando
No hay anuncios

Els talibans sí que van permetre l'accés a l'aeroport dimecres, encara que amb comptagotes i posant-hi mil traves. Per exemple, a molts dels que volien viatjar els van demanar diners per poder entrar-hi. Aquest dijous, però, semblava gairebé missió impossible accedir-hi. Una prova més que els talibans tenen completament la paella pel mànec i estan en una posició de força per negociar amb la comunitat internacional. Des de diumenge almenys dotze persones haurien mort a l'aeroport i els seus voltants.

Aquest dijous era festiu a l'Afganistan, perquè es commemorava el dia de la independència de l'Imperi Britànic. Altres anys, en aquesta data, el govern penjava banderes afganeses dels fanals de les principals avingudes de Kabul. Aquest dijous la bandera verda, vermella i negra afganesa no era enlloc. En canvi, la bandera talibana, de color blanc, oneja en tots els edificis oficials. Amb tot, alguns manifestants es van atrevir a sortir al carrer a protestar.

Cargando
No hay anuncios

A les xarxes socials s’han difós imatges de gent manifestant-se en diverses ciutats del país amb la bandera afganesa. En la majoria dels casos eren protestes minoritàries, però no per això deixen de ser especialment significatives. A la ciutat d’Asadabad, a la província de Kunar, a l'est del país, els talibans haurien disparat contra alguns dels manifestants i hi hauria diversos morts, segons un testimoni de l’agència Reuters. I dimecres tres persones van morir en una protesta similar a la ciutat de Jalalabad, també a l'est. En els dos casos els manifestants van retirar la bandera blanca dels talibans per recuperar la bandera tricolor afganesa.