Els talibans hereten un valuós arsenal militar dels Estats Units
A l'Afganistan hi han deixat desenes de milers d'armes lleugeres i centenars de vehicles blindats
TunisLa desfeta de l'exèrcit afganès i la presa del poder dels talibans, que s'ha produït amb una rapidesa del tot imprevista per la Casa Blanca, té moltes ramificacions tant dins com fora del nou emirat islàmic. Com ara que els talibans s'hagin apropiat de l'ingent arsenal militar que formava part de les forces armades afganeses. De moment, el Pentàgon no ha fet pública una avaluació precisa de quantes unitats de cada tipus d'armament de fabricació nord-americana han caigut en mans del moviment fonamentalista, però es tem que les armes lleugeres es comptin per desenes de milers, els vehicles blindats per centenars i els helicòpters i avions de guerra per desenes.
Algunes fonts de l'exèrcit dels Estats Units havien especulat amb la possibilitat de dur a terme bombardejos per destruir les armes més perilloses i sofisticades, però, mentre ha calgut la cooperació dels talibans per evacuar els afganesos que van treballar amb les tropes de Washington, no ha sigut una opció viable. El fet que encara quedin entre 100 i 200 ciutadans nord-americans que volien sortir del país i no han pugut amb l'última avió dels Estats Units que s'ha enlairat a mitjanit tampoc no fa gaire possible aquesta opció, ara mateix.
Les imatges de milicians barbuts amb rifles M16 i conduint humvees blindats nord-americans durant la seva ofensiva van causar un gran impacte al país i van malmetre força la imatge del president Joe Biden. "Òbviament, no volem veure el nostre equipament en mans d'aquells que podrien actuar contra els nostres interessos o els del poble afganès i augmentar la inseguretat dins l'Afganistan", va reconèixer John Kirby, portaveu del Pentàgon. Però ja és massa tard per fer-hi res. Les imatges que s'estan difonent des de l'aeroport de Kabul mostren membres del grup extremista inspeccionant helicòpters i altres aparells que Washington ha deixat abans de marxar del país.
Tanmateix, alguns experts en seguretat consideren que el perill més gran per als EUA és la possible venda d'aquest material, sobretot el més sofisticat com helicòpters d'atac, a estats o grups hostils a Washington. I no sols perquè puguin utilitzar-lo per atacar tropes nord-americans o dels aliats, sinó sobretot perquè poden revelar secrets de la indústria militar de la superpotència. Els talibans, en canvi, que ni tan sols tenen els coneixements tècnics per operar l'aeroport civil de Kabul, i que ara conversen amb Qatar i Turquia perquè el gestionin, difícilment podran fer servir aquest armament més sofisticat.
"Els nostres soldats, mariners, pilots, passen mesos i mesos d'entrenament per poder utilitzar els avions. L'armament sofisticat és un desafiament pels talibans", va dir en declaracions a la CNN Bill Roggio, del Long War Journal, un mitjà especialitzat en la lluita antiterrorista. "Poden utilitzar els helicòpters i els avions a curt i a mitjà termini, però sense una cadena de subministrament, la seva vida operativa és relativament curta", va afegir.
El paper de Rússia
Altres experts han assenyalat que els talibans podrien rebre suport tècnic de Rússia i, sobretot, dels serveis secrets pakistanesos, l'ISI, perquè en els dos casos han donat suport a la insurgència militar i no els falten coneixements. Tanmateix, poc podran ajudar en la reposició de les peces de fabricació exclusiva nord-americana d'uns aparells que requereixen un manteniment intensiu. En canvi, Moscou sí que pot ser un aliat útil del moviment islamista a l'hora de fer funcionar alguns avions militars de fabricació russa que també formaven part dels dipòsits d'armes de l'exèrcit afganès.
Ara bé, el gruix de l'armament requisat pels talibans no té aquest grau de sofisticació. De fet, en la seva espectacular ofensiva militar de principis d'agost ja van fer servir les armes lleugeres, la munició i els vehicles blindats i semiblindats nord-americans que havien arrabassat a les tropes afganeses destacades a les primeres províncies que van conquerir.
La factura
A l'hora de fer una estimació del volum d'armament nord-americà en mans dels talibans, les xifres ballen. D'acord amb les declaracions d'un membre dels serveis d'intel·ligència dels EUA a l'agència Reuters, els talibans disposarien d'uns 2.000 vehicles blindats nord-americans i fins a 40 aeronaus, incloent-hi alguns cèlebres helicòpters Black Hawk i drons ScanEagle. Els números que suggereix el diari britànic The Times són molt més alarmants: més de 20.000 blindats, uns 50 avions i 50 helicòpters.
I és que entre 2002 i 2017, els EUA van lliurar a l'exèrcit afganès armament per valor de prop de 25.000 milions d'euros, incloses més de 200 aeronaus. Però desenes d'aquestes són en països veïns de l'Àsia Central, perquè les van utilitzar pilots afganesos per escapar-se, mentre que unes altres eren als EUA per fer-hi reparacions.
Quant a les armes lleugeres nord-americans en mans dels talibans, podrien ascendir a més de 300.000 rifles i metralletes, més de 100.000 equips de comunicació i fins a 16.000 visors nocturns. Aquests últims, juntament amb els vehicles blindats, representen un salt qualitatiu en les capacitats militars del grup fonamentalista i que podria facilitar-li l'assalt a la vall del Panxir, l'última bossa de resistència. S'hi van refugiar centenars d'oficials de l'exèrcit afganès, que es van sumar a la xarxa de combatents fidels al líder mujaidí Ahmed Xa Massud, assassinat pels talibans dies abans dels atacs del 11 de setembre del 2001 i ara lleials al seu fill Ahmad.