DRETS CIVILS

Taiwan fa història en convertir-se en el primer país de l'Àsia que legalitza el matrimoni homosexual

El Parlament aprova enmig de manifestacions d'alegria la mesura, que es deriva d'una ordre judicial

Celebracions als carrers de Taipei per l’aprovació al Parlament de la llei del matrimoni homosexual.
Dolors Rodríguez
17/05/2019
3 min
Regala aquest article

PequínMés de 35.000 persones van sortir al carrer ahir a Taipei per seguir en directe les votacions del Parlament taiwanès i celebrar la històrica aprovació de la llei que legalitza el matrimoni entre persones del mateix sexe. Taiwan és el primer país del continent asiàtic que reconeix el matrimoni gai. Malgrat la pluja, els colors de l’arc de Sant Martí es van fer ben visibles amb banderes i paraigües als carrers de Taipei. Els simpatitzants del col·lectiu LGBTI van celebrar amb emoció la legalització del matrimoni homosexual en un dia carregat de simbolisme, ja que ahir, 17 de maig, era el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. L’àmplia majoria del Partit Demòcrata Progressista, que governa, es va imposar i la llei es va aprovar amb 66 vots a favor i 27 en contra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La votació d’ahir ve precedida de la sentència del 2017 en què el Tribunal Constitucional dictaminava que les parelles del mateix sexe tenien dret a casar-se legalment. Donava com a termini fins al 24 de maig del 2019 per reformar les lleis.

La presidenta del país, Tsai Ing-wen, que havia fet campanya a favor de la reforma, va piular després de la votació que l’illa ha fet “un gran pas cap a la veritable igualtat i hem fet de Taiwan un país millor”. Al Parlament es van votar tres propostes i es va imposar la més progressista, avalada pel govern. Els partits conservadors van presentar dos projectes que evitaven parlar de matrimoni, amb fórmules com ara “unions entre persones del mateix sexe” o “relacions familiars entre persones del mateix sexe”.

Però la resolució arriba envoltada de polèmica i pot passar-li factura a la presidenta Tsai en les pròximes eleccions. La unió entre persones del mateix sexe es va sotmetre a referèndum el novembre passat i una àmplia majoria es va mostrar contrària a utilitzar el terme matrimoni per a aquestes unions.

L’adopció, amb límits

Finalment, el govern va optar per no modificar l’actual codi civil i va proposar una nova llei específica per les parelles del mateix sexe que permet que s’inscriguin en el registre de matrimonis. La nova llei també concedeix el dret a l’adopció dels fills biològics del cònjuge, però no l’adopció conjunta d’un fill no biològic.

Col·lectius LGBTI de Taiwan asseguren que la llei és un primer pas per aconseguir, a més de l’adopció lliure, altres drets, com per exemple els matrimonis transnacionals amb parelles de països que no reconeixen el matrimoni homosexual.

Taiwan fa temps que és un exemple per a la comunitat LGBTI asiàtica. La seva desfilada del Dia de l’Orgull Gai és la més gran de la regió i l’illa atreu molt de turisme d’aquest col·lectiu per l’ambient permissiu del país. Té altres lleis pioneres com la que des de fa més d’una dècada permet que gais i lesbianes ingressin a l’exèrcit. El subdirector de Human Rights Watch a l’Àsia, Phil Robertson, ha assegurat que “la decisió de Taiwan ha de sonar com un crit d’atenció, iniciant un moviment més ampli a Àsia per garantir la igualtat per a les persones LGBT”.

La nova llei amplia les diferències amb la Xina, que no reconeix el matrimoni homosexual. Pequín, que defensa la política d’“una sola Xina” i reclama la reunificació amb l’illa, suma un nou desacord amb Tsai, que vol la independència de Taiwan. A la Xina les relacions homosexuals van ser delicte fins al 1997 i fins al 2001 l’homosexualitat estava catalogada com a malaltia mental. Des de llavors s’han fet petits avenços i s’han presentat iniciatives populars davant l’Assemblea Nacional per permetre el matrimoni gai, però sense èxit. El col·lectiu LGBT no té gaire visibilitat, ni llibertat d’acció.

stats