Internacional
Internacional 06/09/2021

Taiwan acusa la Xina d'enviar 19 avions militars a la seva zona de defensa aèria

Segons Taipei, la incursió va incloure bombarders amb capacitat nuclear i va ser la més important des del juny

ARA
2 min
Un avió de combat de Taiwan allibera bengales durant un simulacre que estimula la Xina, al comtat de Pingtung, al sud de Taiwan

BarcelonaL'exèrcit de la Xina va enviar diumenge 19 avions a la "zona d'identificació de la defensa aèria" (ADIZ, per les sigles en anglès) de Taiwan, inclosos diversos bombarders amb capacitat per portar armes nuclears, així com un avió antisubmarí, segons ha informat el ministeri de Defensa de Taiwan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que l'ADIZ, situat a l'extrem sud de l'illa, és tècnicament un espai aeri internacional, Taiwan controla i identifica els avions estrangers en interès de seguretat nacional. Les dimensions de la sortida xinesa van posar en alarma el ministeri de Defensa del govern insular, que va emetre advertències de ràdio a les tripulacions i va desplegar sistemes de defensa antimíssils com a mesura preventiva.

Deu caces J-16, quatre Su-30, quatre bombarders H-6 i un avió antisubmarí: es tracta de la sortida aèria més important de la força de l'Exèrcit d'Alliberament Popular des del juny, quan almenys 28 avions militars xinesos van entrar a l'ADIZ. Però Taiwan ja ha advertit que aquesta presència militar ha augmentat en els últims divuit mesos i que les incursions són gairebé diàries. La Xina no ha fet cap comentari sobre el vol.

Grans incursions com aquesta solen expressar el malestar del govern xinès amb accions de Taiwan com, per exemple, la compra d'armes als Estats Units o com a resposta a activitat militar taiwanesa a l'estret. Pequín considera Taiwan una província que forma part del seu territori nacional segons el que anomena "principi d'una única Xina". Però certament l'illa és un punt geoestratègic per als interessos del gegant asiàtic i cada cop hi ha més especulacions sobre la probabilitat que la Xina, sota la direcció de Xi Jinping, pugui fer servir la força per imposar el seu principi. Taiwan sempre ha mantingut que el país és un estat independent.

El viceprimer ministre del Japó també es va pronunciar al juliol sobre l'amenaça de la Xina. Va expressar que un atac a Taiwan es podria considerar una amenaça existencial per al Japó, cosa que provocaria permisos constitucionals perquè el país es comprometés militarment. 

stats