L'exèrcit de Tailàndia pren el control de la seguretat per aturar les protestes contra el govern

Els militars també han entrat a diverses televisions

Militars als afores de Shinawatra Tower Two, a Bangkok
Efe
20/05/2014
2 min

BangkokBangkok s'ha despertat aquest dimarts sota la llei marcial decretada aquesta matinada pel cap de l'exèrcit tailandès, que ja ha fixat diversos punts de control al llarg de la ciutat. Els militars també han pres el control de diverses televisions locals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un missatge televisat, el cap de l'exèrcit ha anunciat que els militars assumiran a partir d'ara més poders per controlar la seguretat amb l'objectiu de garantir "la pau i l'ordre" en les protestes al carrer en què han mort 28 persones des de finals de l'any passat. Els manifestants antigovernamentals exigeixen una reforma del sistema polític, que consideren corrupte, i proposen la creació d'un consell no electe perquè dugui a terme els canvis abans de celebrar noves eleccions.

Efectius del cos militar també envolten el lloc on es manifesta el grup pro governamental, els 'camises vermelles', al nord-est de Bangkok.

El president del Front Unit per a la Democràcia i Contra la Dictadura, Jatuporn Prompan, ha indicat en roda de premsa que el primer ministre interí, Niwattumrong Boonsongpaisan, encara és al poder i que "encara" no es tracta del un cop d'estat.

El portaveu del grup antigovernamental no va voler fer declaracions sobre la situació actual.

L'últim episodi de violència entre els dos bàndols es va registrar dijous passat, quan presumptes partidaris del govern van obrir foc contra un campament antigovernamental, van causar la mort de tres persones i en van ferir 24 més.

Una de les primeres mesures de l'exèrcit ha estat ordenar la dissolució del Centre per l'Administració de la Pau i l'Ordre, l'organisme governamental que fins ara s'encarregava d'assegurar la pau davant les protestes antigovernamentals.

A més, almenys deu televisions locals han alterat la seva programació habitual per connectar amb els mitjans de comunicació militars i emetre els seus missatges "quan els sigui requerit".

Diverses fotografies publicades a les xarxes socials mostren presència de militars a televisions locals, com el canal PBS o el canal 3.

El diari 'Bangkok Post' informa que uns 100 efectius han pres les instal·lacions de la companyia Thaicom Plc, propietària de l'únic satèl·lit del país i operadora de la majoria dels canals de comunicació.

La principal entrada oriental a Bangkok registra grans embussos des que els militars han establert diversos punts de control.

Des de fa més de mig any, grups antigovernamentals, liderats per l'exparlamentari Suthep Thaugsuban, han pres de manera momentània carrers, avingudes, parcs i fins i tot edificis governamentals a Bangkok.

L'executiu de l'exprimera ministra Yingluck Shinawatra va dissoldre el Parlament al desembre i va anunciar eleccions generals per al febrer en un intent per pacificar la situació.

No obstant això, els antigovernamentals i el principal partit opositor van boicotejar els comicis, i el resultats van ser anul·lats posteriorment pel Tribunal Constitucional.

A principi de maig, a més, la màxima instància judicial tailandesa va forçar la dimissió de Yingluck i nou ministres per un cas d'abús de poder.

Tailàndia arrossega una greu crisi des del cop d'estat que va derrocar el govern de Thaksin Shinawatra el 2006, amb freqüents manifestacions de carrer contra l'administració de torn.

stats