Swazilàndia canvia de nom per recuperar l'anterior al colonialisme

El rei absolutista Mswati justifica el canvi per evitar confusions amb Suïssa

El rei Mswati i una de les seves dones, en una imatge del 2012.
Marta Rodríguez
20/04/2018
2 min

BarcelonaSwazilàndia recupera el nom que el colonialisme britànic va esborrar i a partir d'ara tornarà a denominar-se eSwatini, que literalment significa 'la terra dels swazis', l'ètnia majoritària que viu en aquest petit país, enclavat entre Sud-àfrica i Moçambic i que es manté com l'última monarquia absolutista del continent. En la recuperació de la sobirania nacional, a partir de la dècada dels 60, la majoria dels països africans ja es van desfer de la nomenclatura colonial, així, per exemple, el Zaire va passar a ser la República Democràtica del Congo o Rhodèsia és ara Zimbàbue.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci l'ha fet el rei Mswati III coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la independència del país, i a banda d'acabar amb la reminiscència colonial ha subratllat que el nou nom servirà per acabar amb la confusió que generava a l'estranger: "Ens confonien amb Suïssa", ha dit en referir-se a la denominació en llengua anglesa, Switzerland i Swaziland.

A l'abril el petit regne té una agenda carregada de celebracions i actes protocol·laris. Fa uns dies el rei va celebrar els seus 50 anys i el dia 12 es commemoraven els 45 anys des que la nissaga de Mswati va derogar la Constitució d'Independència que els britànics havien deixat quan van marxar el 1968 i va instaurar un règim autoritari i sense llibertats.

La festa de la virginitat

Swazilàndia és, amb poc més d'un milió d'habitants, un dels països menys desenvolupats de l'Àfrica. Territori eminentment rural, la meitat de la població no té feina i sis de cada 10 habitants sobreviuen amb menys de dos dòlars al dia, que segons els barems internacionals marca el llindar de la pobresa. Es calcula que un 25% dels habitants són portadors del virus de la sida i l'esperança de vida no arriba ni als 50 anys. Aquesta misèria generalitzada, però, no ha impedit que el monarca acumuli una fortuna valorada en 150 milions de dòlars, segons càlculs de la revista 'Forbes', i que cada anys es regali una festa d'aniversari multitudinària i amb regals caríssims a costa de les arques públiques.

Mswati, conegut com el 'Tutankhamon negre' perquè va heretar el tron amb només 18 anys, també és conegut i criticat per continuar amb la celebració de l'Umhlanga, el ball de les canyes, en què milers de nenes i joves amb els pits nus presumeixen de virginitat i en què tradicionalment el rei triava una dona. Fa anys que es tracta només d'una festa, mantinguda com una atracció turística, però Mswati té entre 14 i 15 dones, segons algunes fonts. L'harem és criticat entre els crítics i opositors a la monarquia no només pel cost econòmic milionari sinó perquè tant la poligàmia com la festa de les canyes suposen un atemptat a la dignitat de les dones.

A més, el regne suspèn en llibertats i democràcia. En el seu informe del 2017, Human Rights Watch denuncia que el règim de Mswati "ignora l'imperi de la llei" i vulnera drets i castiga la dissidència política amb condemnes de presó i tortures. Tot i que es fan eleccions, el país no té partits polítics, abolits pel pare del monarca el 1973.

stats