Internacional 09/01/2013

El Suprem dóna via lliure al pla del govern veneçolà per ajornar la investidura de Chávez

L'alt tribunal considera innecessari que el líder bolivarià assumeixi dijous obligatòriament el càrrec i aprova la continuïtat de l'executiu

Efe
1 min
La presidenta del TSJ, Luisa Estella Morales. EFE

CaracasEl Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela ha considerat aquest dimecres innecessari que el president Hugo Chávez assumeixi dijous el càrrec perquè és un governant "reelecte". L'alta instància també ha afirmat que el govern podrà continuar fins que el líder bolivarià, convalescent a Cuba, pugui jurar el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tot i que el pròxim 10 de gener s'inicia un nou període constitucional, no és necessari que el president Hugo Chávez sigui investit de nou per la seva condició de president reelecte", ha indicat la presidenta del TSJ, Luisa Estella Morales.

El TSJ s'ha pronunciat davant l'absència de Chávez en l'acte de presa de possessió previst a la Constitució per al dijous 10 de gener, ja que continua hospitalitzat a Cuba en estat "estacionari" arran d'una insuficiència respiratòria per una infecció pulmonar severa que va contreure després d'una operació pel càncer que pateix.

El Tribunal ha avalat així la tesi de l'executiu que la presa de possessió és un "formalisme" que pot complir-se una vegada que el cap d'Estat torni. D'aquesta manera, el govern actual continua les seves funcions, perquè Chávez va ser reelegit en els comicis del passat 7 d'octubre.

Morales ha puntualitzat posteriorment que l'acte per jurar el càrrec, la investidura per a aquest mandat 2013-2019, "és necessari", però que hi ha una diferència entre aquest acte i el nou període constitucional, "que són dos temes diferents".

stats