El Suprem grec investiga si una organització criminal està darrere dels incendis

Dues persones han mort en tasques d'extinció i el foc ja ha calcinat almenys 65.000 hectàrees

Un bomber lluita contra les flames a l'illa d'Èvia, el foc actiu més important a Grècia.
ARA
09/08/2021
2 min

Els incendis que fa dies que arrasen hectàrees a Grècia (unes 65.000 ja han estat calcinades segons fonts oficials) podrien haver estat causats per una organització criminal. Almenys això és el que investiga el fiscal del Tribunal Suprem, Vassilios Pliotas, que ha ordenat aquest dilluns engegar una investigació per esbrinar si és així. La "sincronització" del gran nombre d'incendis és el motiu de la sospita, segons informa l'agència Efe. Pliotas apunta en el seu informe que els incendis causen "un dany incalculable al medi ambient i especialment a la riquesa forestal del país, així com destrueixen edificis, terrenys, collites agrícoles i infraestructures turístiques".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els incendis han causat ja almenys dues morts, en tots dos casos de persones que ajudaven a extingir-los. L'última mort ha sigut aquest mateix dilluns, quan un home de 70 anys ha caigut amb la seva excavadora per un barranc quan intentava apagar un foc a Eratini, al golf de Corinti. Milers de persones han hagut de ser evacuades i centenars de cases han quedat destruïdes, més enllà dels boscos. La situació a l'Àtica Nord, a l'extraradi d'Atenes, encara no està controlada, tot i que ara mateix és l’illa d'Eubea la que crema amb més intensitat i descontrol. Es tracta d'una regió que viu sobretot del turisme i que amb el foc haurà perdut gairebé tots els recursos econòmics de cara a aquest estiu. El foc ha assetjat diverses regions més, entre les quals la ciutat històrica d'Olímpia.

El creixement desordenat de boscos i la falta de tasques de prevenció, afegit a l'augment de les temperatures durant una de les pitjors onades de calor de les últimes dècades, són les causes principals dels focs. Segons publica el diari grec Ta Nea aquest dilluns, un informe de l'Institut d'Ecosistemes Mediterranis i Forestals va advertir ja l'any 2019 de la mala situació de Grècia pel que fa a la prevenció de focs. Un informe que, segons declaracions del seu principal autor, Gabriel Xanthopoulos, al mitjà local, es va entregar al govern, però no es van prendre mesures. La investigació es va fer arran del foc més tràgic de la història recent a Grècia, que l'any 2018 va deixar almenys 80 morts i 200 ferits, els principals també a la regió de l'Àtica Nord.

La gestió de l'extinció s'ha cobrat ja un càrrec, el comandant d'aviació de l'exèrcit Iorgos Kimendakos, que ha dimitit aquest dilluns i que era el responsable dels avions antiincendis.

Menys focs a Turquia i fum a Sibèria

A Turquia, on arriben al dotzè dia consecutiu d'incendis, aquest dilluns han aconseguit reduir a cinc el nombre de focs actius, segons el diari turc Habertürk, citat per Efe. "Hem combatut 240 incendis forestals en 47 províncies. 235 estan sota control", ha declarat el ministre de Boscos i Agricultura, Bekir Pajdemirli. Els incendis a Turquia van fer vuit víctimes mortals, set de les quals a Antalya, a la costa mediterrània, on els focs s'han acabat de sufocar aquest dilluns. La gestió del foc va ser també motiu de crítiques contra l'autoritari govern d'Erdogan.

Els incendis, però, no es limiten al Mediterrani. Per primer cop en la història, el fum dels focs actius a Sibèria ha arribat aquest dilluns al Pol Nord. En aquesta regió els focs ja han cremat un milió i mig d'hectàrees després de setmanes actius.

stats