SENTÈNCIA HISTÒRICA
Internacional27/06/2015

El Suprem dels EUA legalitza el matrimoni gai

La declaració d’inconstitucionalitat de les lleis que prohibien aquesta unió és un gran triomf per al col·lectiu

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonEl matrimoni homosexual és legal a tots els Estats Units. Una històrica sentència del Tribunal Suprem va donar ahir una victòria colossal al moviment a favor dels drets dels gais i lesbianes. La decisió és la culminació de dècades de lluita, litigis judicials i un canvi ràpid de l’opinió de la majoria dels nord-americans, que els últims anys s’han posicionat a favor d’aquestes unions.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cinc dels vuit jutges de la màxima instància judicial del país van declarar inconstitucionals les lleis de diversos estats que prohibien el matrimoni homosexual. “Les parelles del mateix sexe volen que el seu matrimoni rebi el mateix tracte jurídic que el de les parelles de diferent sexe”, va dir el jutge Anthony Kennedy, que va escriure l’opinió de la majoria. “Seria menysprear les seves decisions i disminuir la seva personalitat negar-los aquest dret”.

Cargando
No hay anuncios

Kennedy va emetre el vot decisiu de la sentència de la mateixa manera que ho va fer fa dos anys quan la cort va declarar institucional la llei federal del 1996 que definia el matrimoni com la unió d’un home i una dona, coneguda com a DOMA. El magistrat va assegurar que els demandants -14 parelles homosexuals- tenen un “profund respecte” pel matrimoni. “El seu desig no és que els condemnin a viure exclosos d’una de les institucions més antigues de la civilització. Exigeixen la igualtat de drets davant la llei. I la Constitució els concedeix aquest dret”.

Celebracions arreu del país

Cargando
No hay anuncios

L’anunci de la sentència va provocar una explosió d’alegria davant de les escalinates de marbre del tribunal: crits de victòria, petons, abraçades i molts somriures. Centenars de manifestants a favor del matrimoni entre persones del mateix sexe que esperaven la resolució entre banderes de l’arc de Sant Martí i dels Estats Units van celebrar un triomf històric per al moviment gai.

“Avui és un dia històric perquè el nostre país reconeix la igualtat per a tothom en tots els aspectes -va dir Bridget Gaglio al diari del col·lectiu LGTB de la ciutat Washington Blade, entre llàgrimes d’alegria-. Avui, finalment, em sento orgullosa de ser americana”.

Cargando
No hay anuncios

Les celebracions es van produir no tan sols a Washington sinó arreu del país, des de Nova York fins a San Francisco. Dos dies abans del 46è aniversari de les protestes de Stonewall Inn a Nova York, que es va convertir en símbol de la lluita per l’alliberament homosexual, la decisió del Suprem ha sigut comparada a altres fites del moviment dels drets civils dels anys 60 que van posar fi a la segregació racial.

Obama lloa els “herois anònims”

Cargando
No hay anuncios

“Aquesta sentència és una victòria per a Amèrica”, va assegurar el president nord-americà, Barack Obama, des dels jardins de la Casa Blanca. El mandatari va recordar que el país “va ser creat sobre el fonament que tots els ciutadans són iguals davant la llei”.

Obama va lloar els esforços de totes aquelles persones -“herois anònims”- que han lluitat durant dècades per aconseguir que es reconegui que “tots hem de ser tractats igual, sense que importi a qui estimem”. “El progrés s’obté molt sovint a través de passos petits. A vegades, dos passos endavant i un altre enrere, impulsats per l’esforç persistent dels ciutadans”.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la història de la fita d’ahir. La legalització del matrimoni homosexual ha hagut de superar molts obstacles. Fa deu anys només un estat, Massachusetts, permetia el matrimoni gai. I durant els anys 90 i la primera dècada del segle XXI una majoria d’estats (40) van prohibir aquesta unió per llei.

Els últims cinc anys s’ha produït un gir radical. Una majoria del 60% dels nord-americans accepten ara el matrimoni homosexual. I fins ahir, 36 estats havien aprovat lleis per legalitzar-lo. Durant les eleccions presidencials del 2012, Obama va donar suport a aquestes unions i en el discurs de la inauguració del seu segon mandat va comparar la lluita del col·lectiu gai amb la de les dones i la del moviment dels drets civils dels afroamericans.

Cargando
No hay anuncios

No tothom va celebrar la decisió de la cort suprema. Algunes organitzacions conservadores i candidats presidencials republicans van criticar la sentència, ja que creuen que és un atac al matrimoni tradicional i vulnera el dret dels estats. El magistrat Antonin Scalia, que va emetre un dels vots negatius, va arribar a dir que la resolució és un “cop d’estat judicial”.

La legalització del matrimoni homosexual entrarà en vigor en les pròximes tres setmanes. Tot i així, per al moviment gai la lluita continua fins a aconseguir la fi de tot tipus de discriminació.