El Suprem del Brasil anul·la les condemnes a Lula
Un jutge replanteja els processos contra l'exmandatari, que podria presentar-se a les presidencials del 2022
BarcelonaL'expresident brasiler Lula da Silva ha obtingut aquest dilluns una inesperada victòria judicial que el podria rellançar de ple en la lluita cap a la presidència del Brasil, en unes eleccions previstes per al 2022. En una decisió sorprenent, un jutge del Tribunal Suprem del Brasil, Edson Fachin, ha resolt que la sala que va jutjar l'exmandatari no era competent i, com a conseqüència, ha anul·lat els quatre processos en què el carismàtic i veterà líder del Partit dels Treballadors va ser condemnat per corrupció. La decisió, que respon a un recurs presentat pel mateix Lula, suposa una sacsejada a la política brasilera, ja que Lula, de 75 anys, recuperarà els drets polítics que va perdre el 2018 i, per tant, podria optar a ser candidat presidencial a les eleccions de l'any que ve per intentar substituir Jair Bolsonaro.
Ara, doncs, tots els processos contra Lula tornen a la casella de sortida i seran els tribunals del Districte Federal els que hauran d'estudiar les tres causes per les quals l'expresident ja va ser sentenciat. Els casos anul·lats per Edson Fachin són els referents a un apartament triple al balneari de Guarujá, al litoral de l'estat de São Paulo; a una casa de camp a la localitat d'Atibaia, també a São Paulo, i a una investigació sobre l'Institut Lula, fundat per l'exmandatari. Se'l va condemnar per corrupció i blanqueig de capital per rebre prebendes a canvi de favors polítics. Ell sempre ha reiterat la seva innocència.
Per defensar la seva decisió d'aquest dilluns, Edson Fachin argumenta que aquelles acusacions no s'havien d'haver jutjat a Curitiba, al jutjat que dirigia Sergio Moro –pròxim en aquell moment al president Bolsonaro i de qui Lula sempre ha dit que no va ser imparcial–, sinó al Districte Federal, on seran jutjats ara. Segons Fachin, aquests casos, en què Lula va ser acusat de rebre suborns en diners i propietats d'algunes de les constructores implicades en l'escàndol conegut com l'operació Lava Jato, no tenien relació amb els desviaments de diners a l'empresa estatal Petrobras, que van ser els que van justificar els processos judicials que van acabar sentenciant el líder d'esquerres. Així doncs, conclou Fachin, la justícia de Curitiba no tenia competència legal sobre els escàndols de Petrobras.
"Error processal"
Les setmanes vinents la decisió de Fachin ha de ser analitzada en el ple de la Cort Suprema, que té un total d'onze membres, i que encara no ha estat convocat per analitzar el cas. Si el ple dona suport a la decisió del jutge, que es basa en el que qualifica com a "error processal" per "falta de competència", Lula recuperarà els seus drets polítics.
L'expresident brasiler va ser condemnat a 12 anys de presó pel cas del triple apartament, a 17 pel cas que fa referència a la casa de camp, mentre que en el cas de l'Institut Lula encara no hi havia una sentència ferma. Per aquestes sentències, Lula va arribar a passar 580 dies a la presó abans de ser-ne alliberat el novembre del 2019, quan el Suprem va alterar la seva pròpia jurisprudència i va decidir que una persona només pot ingressar a la presó quan ja no tingui apel·lacions disponibles, que no era el cas de l'exmandatari, que en aquell moment s'havia convertit en el pres més famós del país.