El retorn dels talibans

La súplica de les nenes a l'Afganistan: "Sisplau, deixeu-nos anar a l'escola"

Els talibans també prohibeixen a les dones estudiar periodisme, enginyeria o veterinària a la universitat

This browser does not support the video element.

Barcelona“Volem estudiar. Supliquem als talibans que ens deixin anar a escola i estudiar”, diu una nena davant la càmera vestida amb l'uniforme escolar tradicional de l'Afganistan, que consisteix en un xalwar kamize de color negre i un mocador blanc al cap. Immediatament després la petita trenca a plorar. Aquest divendres fa 424 dies que els talibans van prohibir a les nenes de més de 12 anys anar a escola a l'Afganistan. O, més ben dit, anar a les escoles públiques, perquè les privades continuen obertes en algunes províncies del país.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Això suposa de facto que les famílies amb menys recursos econòmics, que són la majoria, no poden escolaritzar les filles en un país on ja abans de la tornada dels talibans al poder, l'agost del 2021, només una de cada dues nenes anava a escola. Segons un estudi de l'ONG Save the Children, el 80% de les nenes que abans estaven escolaritzades ara no van a classe.

Cargando
No hay anuncios

Campanya a les xarxes socials

Per això l'activista afganès Obaidullah Baheer ha impulsat una campanya aquesta setmana a les xarxes socials amb el hashtag #LetAfghanGirlsLearn (deixa que les nenes afganeses aprenguin) per reivindicar que les nenes de més de 12 anys puguin estudiar. Human Rights Watch ja va fer una campanya semblant fa mesos, però la gran diferència és que ara per primera vegada es tracta d'una campanya organitzada pels mateixos afganesos.

Cargando
No hay anuncios

“Els afganesos també volem que es reobrin les escoles, no és només una reivindicació d'Occident”, destaca Baheer a l’ARA per telèfon des de Kabul. El seu compromís amb l'educació i el país estan més que demostrats. És professor a la Universitat Americana de Kabul que, com es pot suposar amb aquest nom, va tancar les portes l'estiu de l'any passat quan els talibans van ocupar la capital afganesa. Tot el seu professorat va ser evacuat excepte ell, que va declinar marxar del país després d'haver passat bona part de la vida a l'exili. Baheer continua impartint classes a la Universitat Americana, però online perquè la majoria dels alumnes també van marxar del país i ara són a Qatar.

Cargando
No hay anuncios

La campanya té una importància especial perquè hi ha rumors que els talibans podrien prohibir l'educació a les nenes de més de 12 anys de manera permanent. Fins ara havien argumentat que era una mesura provisional. Però la veritat és que el curs escolar s'està a punt d'acabar a les províncies del nord, inclosa la capital, on les escoles fan vacances a l'hivern perquè hi fa molt de fred, i de moment les nenes de 12 anys no han trepitjat les aules ni un sol dia.

Restriccions a la universitat

Els talibans també han imposat noves restriccions a les dones a la universitat. Els alumnes que volen iniciar estudis universitaris l'any vinent van fer l'examen de la selectivitat a principis d'aquest mes. A les dones se'ls va lliurar un formulari on no hi havia l'opció de matricular-se de periodisme, enginyeria, veterinària, agricultura i geologia, uns estudis que fins ara sí que podien cursar.

Cargando
No hay anuncios

El responsable talibà de l'examen d'accés a la universitat, Abdul Qadir Khamosh, ha reconegut que, efectivament, s'han exclòs les dones d'alguns estudis, però ho va justificar de la manera següent en una entrevista a la BBC: “En algunes regions les dones no han mostrat interès per aquests estudis i per això els hem eliminat”.

"Si existís una prohibició global que les nenes i les dones estudiessin, potser la comunitat internacional reaccionaria", opina l'activista Obaidullah Baheer, que destaca el caos i la confusió que hi ha al voltant de les normes dels talibans. En teoria, les nenes de més de 12 anys no poden anar a l'escola, però malgrat això els talibans sí que permeten que estiguin escolaritzades als centres privats o que vagin a escoles alternatives que s'han obert privadament. De la mateixa manera, les dones estan obligades a vestir el burca i a viatjar acompanyades d'un home de la seva família. Però a la pràctica aquestes normes es compleixen o no segons el talibà de torn.

Cargando
No hay anuncios