Internacional18/08/2016

Torturats a les presons de Síria: "Ens havien de trencar"

Amnistia denuncia almenys 17.723 morts sota custòdia i reconstrueix la presó de Saidnaia a partir del relat de supervivents

Cristina Mas
i Cristina Mas

Barcelona"Estava en el grup de 50 homes que vam arribar aquell dia a la presó. Ens van portar al pati i ens van començar a pegar. Feien servir cables de plàstic, de metall i fins i tot elèctrics. Ens pegaven per tot el cos i al cap. En aquestes 'festes de benvinguda' ens registraven i ens prenien la roba i tot el que teníem. Ens feien caminar despullats per l'edifici i ens colpejaven. No se'n salvava ningú; vaig veure com pegaven un vell. Ens havien de trencar; ens tractaven com animals. Es tractava de fer-nos tan poc humans com fos possible. No vaig veure morir ningú, però vaig veure un riu de sang… Sempre havia pensat que a Síria no hi havia justícia, però no m'hauria imaginat que la humanitat podia caure tan baix".

És el testimoni del Samer, un advocat sirià que va ser detingut el febrer del 2012 a la ciutat de Hama quan intentava portar aliments infantils a una zona opositora. El recull Amnistia Internacional (AI) en el seu últim informe sobre les tortures i els assassinats a les presons sirianes, que documenta el que l'ONG qualifica de crims contra la humanitat comesos per les forces del règim de Baixar al-Assad. A partir del testimoni de 65 presos que van sobreviure a les tortures en diverses branques dels serveis secrets i a la presó de Saidnaia, a la perifèria de Damasc, l'informe acredita la pràctica sistemàtica de la tortura a les presons sirianes.

Cargando
No hay anuncios

Catàleg d'horrors

Els supervivents descriuen un catàleg d'horrors: assassinats, violacions i tota mena d'abusos sexuals, obtenció de confessions i acusacions sota tortura, amuntegament, falta de menjar i atenció mèdica, vexacions i tractes degradants. Diversos testimonis relaten la pràctica del 'dulab', que consisteix a immobilitzar el cos del detingut amb un pneumàtic.

Cargando
No hay anuncios

Amnistia ha documentat juntament amb el Grup d'Anàlisi de Dades de Drets Humans la mort de 17.723 persones sota custòdia a les presons de Síria des de l'esclat de la revolta popular el març del 2011 fins al desembre de l'any passat. L'entitat alerta però que la xifra real ha de ser molt superior, tenint en compte "les desenes de milers de desaparicions forçades als centres de detenció d'arreu de Síria".

Cargando
No hay anuncios

"La pràctica de la tortura i el maltractament a les presons de Síria és sistemàtica. N'havíem documentat casos a les últimes dècades, però hem vist un increment massiu des de l'inici de la crisi del 2011. Pensem que és un atac massiu i sistemàtic contra la població civil, un crim contra la humanitat", explica a l'ARA Claudia Scheufler, responsable de la campanya per a Síria d'Amnistia.

"Malgrat les denúncies dels grups de defensa dels drets humans i de l'ONU, aquestes violacions han continuat, en un intent de terroritzar la població civil i deixar clar que qualsevol que pugui ser vist com un opositor al govern serà castigat, fins i tot potser amb la mort".

Cargando
No hay anuncios

Amuntegats i sense higiene

A les morts sota tortura cal afegir-hi les causades per la falta d'higiene en instal·lacions absolutament desbordades i on, segons el relat dels supervivents, s'obliga els detinguts a conviure amb els cadàvers de les víctimes durant dies. "Ens clavaven puntades de peu per veure qui era viu i qui no. A mi i a un altre noi ens van fer aixecar i aleshores ens vam adonar que havíem estat dormint al costat de set cadàvers", afegeix un dels testimonis detingut a la branca 235 de la intel·ligència militar a Damasc. Els reclusos no tenien cap accés a l'exterior: advocats, familiars o companys.

Cargando
No hay anuncios

El règim sirià compta amb disset cossos policials i parapolicials dedicats a la seguretat interior, a més de l'exèrcit, en un sistema piramidal en què els uns es vigilen als altres i en què el clan dels Al-Assad ha aconseguit mantenir fins ara el control. Un autèntic arxipèlag de la tortura que ha ofegat la reivindicació democràtica i de justícia social dels manifestants que van sortir massivament al carrer contra la repressió de les primeres protestes pacífiques del règim.

Cargando
No hay anuncios

Saidnaia: el pitjor lloc del món

AI ha col·laborat amb un equip britànic d'especialistes en arquitectura forense per fer una reconstrucció virtual de la presó militar de Saidnaia, a la perifèria de Damasc, a partir del relat dels supervivents, que es pot trobar a la seva web. Eren detinguts durant setmanes en cel·les subterrànies amb un fred extrem a l'hivern i sense mantes.

Cargando
No hay anuncios

AI reclama a Rússia i als Estats Units que pressionin el règim sirià i les altres parts en conflicte que garanteixin el lliure accés d'observadors independents a les presons i que siguin alliberats els activistes pacífics. També demanen tractament mèdic i psicològic per als supervivents.

INFORME: "Trenca l'ésser humà". Tortura, malaltia i mort a les presons de Síria