Internacional30/06/2019

Suècia estén la prohibició de fumar a places i parades de bus

El govern socialdemòcrata endureix la llei antitabac per aconseguir una societat lliure de fum el 2025

Núria Masclans
i Núria Masclans

Malmö (Suècia)“Quan es pregunta als metges quina seria la mesura més important per reduir el càncer, la resposta és «prohibir fumar»”. Aquest va ser el principal argument que van posar sobre la taula els socialdemòcrates suecs a finals del 2017 perquè el Parlament aprovés una moció que insta a treballar perquè Suècia sigui una societat pràcticament sense fumadors el 2025.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara el govern del país escandinau –liderat pel Partit Socialdemòcrata en coalició amb els Verds–, ha impulsat una llei que prohibeix fumar a gran part dels espais públics a l’aire lliure. La mesura, que entra en vigor l'1 de juliol, inclou també els cigarrets electrònics, encara que no portin tabac, i afecta zones de connexió amb transport públic, com ara les andanes de tren, les parades d’autobús i les zones d’espera de taxis; les terrasses de bars i restaurants; estadis i altres complexos esportius; parcs, i les entrades dels llocs on ja està prohibit fumar, com restaurants i centres sanitaris.

Cargando
No hay anuncios

El 2005 Suècia va implantar una llei antitabac que prohibia fumar a l’interior de bars i restaurants, una mesura que, segons el govern, ha contribuït a reduir el nombre de fumadors i de malalties relacionades amb el tabac, i augura que una restricció més àmplia als espais oberts tindrà el mateix efecte, alhora que ajudarà a lluitar contra la normalització de l’hàbit de fumar, especialment entre els joves. I és que Suècia s’ha marcat l’objectiu de ser una societat lliure de fum el 2025, cosa que significa que els fumadors representaran menys del 5% del total de la població.

Cargando
No hay anuncios

I les estadístiques mostren que ho té a tocar. Segons les dades oficials corresponents al 2018, només un 7% dels suecs, tant homes com dones, fumen de manera habitual. Comparat amb el 2016, el percentatge de dones fumadores s’ha reduït en tres punts, mentre que el d’homes s’ha mantingut estable. Si es compara amb el 2004 –quan es van començar a recollir les dades–, el percentatge d’homes que fumen diàriament s’ha reduït a la meitat (fa 15 anys suposaven el 14%), mentre que entre les dones la caiguda encara ha estat més significativa, del 19% al 7%.

Suècia és el país de la Unió Europea amb menys fumadors, amb xifres que disten molt de les que es registren a Catalunya, on la prevalença del tabaquisme és del 24%, segons dades del 2018 de l’Agència de Salut Pública.

Cargando
No hay anuncios

'Snus': tabac sense fum

A Suècia, però, hi ha una altra forma de tabaquisme sense fum: els 'snus', unes bossetes de tabac que es consumeixen via oral, col·locant-les a la geniva sota el llavi superior. Segons l’Agència de Salut Pública de Suècia, un 18% dels homes en consumeixen diàriament, mentre que només un 4% de les dones ho fa, i la prevalença de l’ús de 'snus' s’ha mantingut gairebé estable durant els últims 15 anys, amb només una lleugera reducció. Suècia és el país del món on es registra una prevalença més alta de l’ús de 'snus'.

Cargando
No hay anuncios

De fet, és l’únic país de la Unió Europea on la seva venda està permesa, gràcies a una excepció que va negociar en el moment d’entrar a la Comunitat Europea. Una directiva del 1989 va prohibir inicialment diversos tipus de tabac d’ús oral, una decisió que es va ratificar posteriorment amb dues altres directives, el 2001 i el 2014. A més, a finals de l’any passat el Tribunal de Justícia de la UE va avalar-ho de nou, amb una resposta negativa a la sol·licitud del fabricant suec de 'snus' Swedish Match en què demanava poder vendre els seus productes fora de Suècia. “La prohibició de vendre tabac d’ús oral s’ha de mantenir per prevenir la introducció de productes addictius amb efectes nocius per a la salut a la UE”, argumentava el tribunal.

Cargando
No hay anuncios

Veto als paquets petits

Tot i que no suposen un risc per a terceres persones i que no són tan perjudicials com el tabac, els 'snus' també són addictius perquè incorporen nicotina. Diversos estudis han apuntat que el seu consum es relaciona amb una probabilitat més alta de desenvolupar malalties com la diabetis, el càncer de pàncrees i els infarts, tot i que encara hi ha pocs estudis de bona qualitat per poder treure conclusions significatives, afirma l’Agència de Salut Pública de Suècia.

Cargando
No hay anuncios

L’única mesura referent als 'snus' a la nova llei antitabac sueca és la prohibició de vendre paquets amb menys de 20 porcions, amb l'argument que formats més petits i, per tant, més barats, poden ser més atractius per als joves.