Internacional29/05/2019

Els sudanesos pressionen amb dos dies de vaga perquè els militars cedeixin el poder als civils

Les negociacions entre l'exèrcit i l'oposició s'encallen a l'hora de decidir qui ha de liderar la transició política

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaSegona jornada de vaga general al Sudan per exigir a la junta militar que va assumir el poder després de la caiguda de la dictadura d'Omar al-Baixir la cessió del govern a civils. Les dues parts han fet un parèntesi en les negociacions que estan tenint per consensuar la transició fins a les eleccions democràtiques per divergències en qui ha de liderar aquest període. Des del gener, quan la pressió popular va fer caure el règim, milers de persones es manifesten i un grup d'un centenar manté una acampada davant del ministeri de Defensa de manera pacífica, tot i que s'han produït desenes de morts pels trets de lleials a l'expresident. Avui una dona embarassada ha mort al rebre un tret perdut en un tiroteig.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agència Reuters, el seguiment de les aturades ha estat parcial i el servei d'autobusos, així com gran part del transport públic de la capital sudanesa, ha funcionat normalment. Les botigues i els centres comercials tampoc no han abaixat la persiana per no perdre el negoci arran de l'Eid al-Fitr, la festa que dona per finalitzat el mes sagrat del Ramadà.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, el sector financer és on ha tingut més repercussió l'aturada i, per exemple, la majoria de bancs han continuat tancats i fins i tot els caixers automàtics no s'han reposat amb diners en efectiu per dispensar els clients, com també hi ha hagut problemes per trobar gasolina.

Cargando
No hay anuncios

El sindicat de metges, que ha estat molt de temps en l'oposició a Al-Baixir gairebé de manera clandestina, continua sent un dels més participatius en les protestes per accelerar la democratització.

L'oposició civil i l'exèrcit han arribat a l'acord de convocar eleccions en tres anys, però han topat la qüestió de qui ha de liderar el govern de transició i quina ha de ser la proporció entre civils i militars que integrin el nou òrgan. No obstant, per a molts ciutadans la transició es fa massa lenta i temen que, com ha passat a tantes revolucions, els militars es perpetuïn al poder i conformin una estructura de continuïtat amb la dictadura d'Al-Baixir.

Cargando
No hay anuncios

El dictador va ser enderrocat després de 30 anys de govern arran de mesos de protesta per la crisi econòmica que afecta el país i que ha provocat un augment dels preus d'un aliment tan bàsic com és el pa. Després d'anys de guerra, el govern de Khartum va accedir a un referèndum d'autodeterminació en què la ciutadania de les regions del sud van votar a favor de la independència. Era el juliol del 2011 i suposava el naixement del Sudan del Sud i l'inici del declivi econòmic del Sudan, perquè perdia els rics recursos de gas i de petroli pel traçat de la nova frontera.

Al-Baixir, reclamat per la justícia internacional del TPI per crims de guerra i lesa humanitat a la regió independentista del Darfur, està reclòs en una presó d'alta seguretat i, de moment, les noves autoritats sudaneses han afirmat que no tenen intenció de transferir-lo a l'Haia, sinó que es plantegen jutjar-lo als tribunals locals.