Internacional26/08/2015

El Sudan del Sud firma un acord de pau amb els rebels malgrat els desacords

Les Nacions Unides van amenaçar el país amb sancions econòmiques i embargaments d'armes si no signaven el text

Efe
i Efe

JubaEl president del Sudan del Sud, Salva Kiir, ha firmat aquest dimecres un acord de pau que pretén posar fi a 20 mesos de conflictes entre el govern i els rebels, però ha confirmat posteriorment que ho ha fet "amb molts dubtes".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diversos caps d'estat de l'Autoritat Intergovernamental pel Desenvolupament (IGAD) s'han reunit a la capital del país, Juba, on s'han desplaçat per supervisar la firma. Entre ells, hi han assistit el primer ministre d'Etiòpia, Hailemariam Desalegn, que des del principi de les negociacions ha sigut un dels mediadors entre les dues parts.

Cargando
No hay anuncios

Kir, que governa el país des de la secessió del Sudan el 2011, va demanar la setmana passada més temps per meditar la decisió, tot i l'amenaça d'haver de fer front a sancions econòmiques i embargaments d'armes per part de les nacions unides si no arribaven a un acord en un termini de dues setmanes. "Amb tots els dubtes que tenim, hem signat l'acord", ha admès el president Kiir.

Per la seva part, el lider rebel Riek Machar, que s'espera que es converteixi en el vicepresident per complir un dels punts de l'acord, ja va firmar-lo la setmana passada a la capital d'Etiòpia. Machar ja havia ocupat aquest càrrec, però el 2013 va ser destituït per organitzar presumptament un cop d'estat contra el president Kiir.

Cargando
No hay anuncios

El conflicte armat que ha colpejat el país durant els últims dos anys, va començar el 2013 després d'una lluita de poder entre Manchar, d'ètnia Nuer, i Kiir, de l'ètnia majoritària Dinka, i des de llavors va esdevenir una lluita entre ètnies. La guerra ha matat milers de persones, ha arrossegat a la misèria a gran part dels 11 milions d'habitants del país i ha obligat a 2 milions de persones a abandonar les seves llars, sovint per immigrar a països veïns.