Internacional11/05/2018

Una jove del Sudan és condemnada a mort per haver matat el seu marit violador

Les dones musulmanes engeguen una campanya per salvar la noia, forçada a casar-se als 16 anys

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaCampanya per salvar de la forca Noura Hussein Hamad, una noia sudanesa de 19 anys condemnada a mort per haver matat el seu marit violador. Activistes i ONG de mig món intenten amb el #JusticeForNoura que s’anul·li la sentència i que el cas serveixi de denúncia d'un sistema que tolera el matrimoni infantil, les bodes forçades i les violacions conjugals.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És el cas d’aquesta noia, que als 16 anys va fugir a casa d'una tieta quan el seu pare va pactar, en contra de la seva voluntat, el matrimoni amb un dels seus cosins, Abdulrahman Mohamed Hammad, i només va acceptar tornar-hi quan el pare li va prometre que el matrimoni no s'havia oficialitzat. Era mentida perquè, segons relaten les activistes que coneixen el cas, el marit l'esperava per endur-se-la. Era l’abril del 2017.

Cargando
No hay anuncios

El marit va voler consumar el matrimoni i, davant la negativa de la noia, va demanar ajuda a tres familiars perquè la retinguessin mentre ell la violava. L’endemà, el marit va tornar a buscar relacions sexuals, ja en solitari, i va tenir la mateixa negativa per resposta. La noia es va refugiar a la cuina i, en una baralla entre tots dos, l’home va resultar ferit mortalment amb un ganivet que la noia havia empunyat en defensa pròpia.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta setmana, basant-se en la xaria, la llei islàmica, un tribunal ha dictaminat que Hussein va planejar l’assassinat i que mereix la pena capital. Ara els seus advocats insisteixen que és vital el suport i la pressió internacional, i en aquest intent de salvar-la hi ha una petició de clemència al president del país, Omar al-Baixir, en cerca i captura pel Tribunal Penal Internacional per delictes contra la humanitat. Un cop van tenir el veredicte que declarava culpable la noia, els familiars del marit van reclamar-ne l'execució i van rebutjar l'alternativa que els havien ofert els jutges: obtenir una compensació econòmica.

Cargando
No hay anuncios

Són moltes les activistes musulmanes, com la mateixa Noura Hussein, que s'han posat al capdavant de la campanya de pressió i reforcen el moviment de dones que denuncien que l'islam no preveu, i ni molt menys disculpa, els matrimonis infantils o forçats i la violència sexual contra les dones. A la porta del tribunal que la va jutjar s'hi van aplegar nombroses persones. "Mai havia estat tan trista i trasbalsada com quan he vist avui [per dijous]

Cargando
No hay anuncios

Noura Hussein "sempre havia volgut ser mestra", explica Seif Magango, director adjunt d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs, que, a través d'un comunicat, denuncia la "brutalitat" amb què la noia ha estat tractada, ja no només per les violacions del seu marit sinó pel "cop" que suposa la condemna a mort d'un tribunal que "s'ha negat a reconèixer l'existència de violació en el matrimoni".

Cargando
No hay anuncios

Al Sudan, un terç de les noies es casen abans d'arribar a la majoria d'edat, segons l'ONG que lluita per acabar amb el matrimoni infantil Girls not Bride. L'ONU assenyala el país com un dels pitjors pel que fa a la desigualtat de gènere –a la posició 165 d'un total de 188– i adverteix que encara no ha signat la convenció en contra de la discriminació.

La legislació sudanesa no tipifica ni castiga la violació dins del matrimoni i el matrimoni infantil, i des del 1991 la llei amb què es regeixen els musulmans del país permet el matrimoni a una nena que hagi arribat a la pubertat i a un nen de 10 anys que compti amb permís patern o judicial.