Sturgeon reprèn els plans per al segon referèndum sobre la independència

La ministra principal d'Escòcia vol celebrar la consulta l'últim trimestre del 2023

Nicola Sturgeon, aquest dimarts, durant la visita a una escola primària d'Indigo
07/09/2021
3 min

LondresNicola Sturgeon ha anunciat aquest dimarts a la tarda que el govern escocès reprendrà la iniciativa per celebrar un referèndum d’independència entre el setembre i el desembre del 2023, una idea que ja havia expressat a finals del 2019 i del 2020 i que va reiterar després de la victòria electoral del mes de maig a les eleccions del país. Amb tot, la ministra principal ha deixat ben clar que el plebiscit, el segon que es faria a Escòcia en menys d’una dècada –el primer es va celebrar el 2014–, només tindrà lloc "quan hagi passat la crisi del covid". L’anunci l’ha fet en la presentació del seu programa de govern, en un discurs al Parlament de Holyrood.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sturgeon s’ha compromès a presentar davant els electors un pla "detallat” perquè els votants puguin prendre una decisió "plenament informada". De moment, el govern de l’SNP no compta amb el vistiplau de Londres i qualsevol iniciativa en aquest sentit cal veure-la més com una declaració d’intencions que no pas com una realitat.

Entre altres iniciatives del programa de govern, Sturgeon ha destacat l’establiment d’un servei nacional d'assistència social i reformes a la llei de reconeixement de gènere, que estableix la possibilitat de l’autodeterminació de sexe sense necessitat de cap examen mèdic. Tal com es preveia, l’oposició conservadora ha instat Sturgeon a centrar-se en la recuperació de la pandèmia abans que continuar perseguint el somni de la independència.

Nicola Sturgeon s’ha presentat al Parlament després d’haver signat amb els Verds un acord de cooperació, cosa que li garanteix una confortable majoria absoluta i la possibilitat d’aprovar una hipotètica llei del referèndum, encara que després hagi de confrontar-la amb la legalitat que emana del Parlament de Westminster, i que ja el 2012 va transferir els poders per poder celebrar, amb totes les garanties, la primera consulta. En aquest sentit, Sturgeon ha assegurat que “el mandat democràtic” per al referèndum “és indubtable”.

Reconeixement internacional

Boris Johnson no té ara per ara cap intenció d’aplanar el camí del Partit Nacional Escocès. Sense el sí de Westminster, doncs, es fa difícil veure les vies alternatives de l’SNP, entre altres raons perquè sempre han dit que l’anomenat indyref2, ha de superar qualsevol qüestionament legal i hauria de permetre, en cas de celebrar-se i d’acabar amb un resultat favorable a la independència, en un reconeixement internacional. 

El líder dels conservadors ha criticat durament els plans. Douglas Ross ha afirmat que les prioritats de Sturgeon són equivocades: "Un altre referèndum d'independència és el centre dels plans de la primera ministra per a l'any següent. Nicola Sturgeon ens ofereix un nou llibre blanc sobre la independència en comptes d’un pla d'obres, un pla per combatre les morts per drogues o un pla de recuperació de l'NHS".

El laborista escocès Anas Sarwar ha volgut posar de manifest que, després de catorze anys de governs nacionalistes, l’única realitat visible “són els nivells de pobresa als nostres carrers, les llistes d’espera als nostres hospitals i la profunditat de la crisi econòmica que viu el nostre país".

Els pròxims mesos, l'estira-i-arronsa entre Londres i Edimburg al voltant del referèndum continuarà i tant Boris Johnson com Nicola Sturgeon hauran de moure molt bé les seves peces. El primer, per no aparèixer com un intransigent antidemòcrata que atiï encara més el sentiment independentista a Escòcia. La segona, per no caure en les promeses buides i sense sentit i perquè els més aferrissats defensors de la independència, que no volen esperar o fins i tot posar en pràctica la via catalana, comencin a posar-se massa nerviosos per la falta d'expectatives reals.

stats