Internacional06/03/2018

Sri Lanka declara l'estat d'emergència a causa dels enfrontaments entre budistes i musulmans

Els disturbis han causat dos morts, desenes de detinguts i una vintena d'establiments cremats

Ara
i Ara

BarcelonaEl govern de Sri Lanka ha declarat aquest dimarts l'estat d'emergència després que en els últims dies s'hagin produït diversos enfrontaments violents entre musulmans i singalesos budistes al centre del país. Els disturbis, que han causat almenys dos morts, desenes de detinguts i una vintena d'establiments cremats, s'haurien desencadenat quan un grup d'homes musulmans van ser acusats de matar un home budista a la regió de Kandy. "El president ha promulgat l'estat d'emergència per reconduir la situació de seguretat insatisfactòria al país", ha explicat l'oficina d'informació del president, Maithripala Sirisena, a través de Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes mesures especials, que permetran el desplegament de soldats en àrees civils, s'aplicaran inicialment durant deu dies. La reacció del govern busca evitar que aquests episodis de violència s'estenguin, tal com va passar a finals de febrer, quan membres de la comunitat budista -que representa bona part de la població del país- van incendiar empreses de propietat musulmana i una mesquita a l'est del país. L'any 2014 també es va viure una situació similar, fet que fa témer que aquesta rivalitat comunitària s'acabi enquistant.

Cargando
No hay anuncios

"Ens preocupa que la violència comunitària s'estengui", ha dit el ministre de Coexistència de Srli Lanka, Mano Ganesan, al diari anglès 'The Guardian'. "No volem potenciar la manca d'harmonia comunitària ni el discurs de l'odi", ha afegit Ganesan.

Violència entre comunitats

El fet detonant va tenir lloc dissabte passat, quan un membre de la majoria budista va morir en una baralla amb quatre musulmans a la ciutat de Teldeniya, al centre del país. Després de l'enterrament, va desencadenar-se una onada de disturbis que es va propagar fins a la localitat veïna de Digana. La policia va disparar gas lacrimogen per controlar la situació i va detenir 24 persones.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, la violència ha acabat amb una altra víctima aquest dimarts. El cos sense vida d'un musulmà de 28 anys ha aparegut cremat a la localitat de Teldeniya, a la província de Kandy. El cadàver ha estat trobat a l'interior del seu domicili, on va quedar atrapat després d'aconseguir treure els seus pares d'un incendi que, suposadament, havia estat provocat per radicals budistes.

Un portaveu de la policia de Sri Lanka, Rwan Gunasekara, ha insinuat que hi ha "proves clares que una influència exterior hagi instigat a la violència", ja que, tal com ha assenyalat, només un de les desenes de detinguts era procedent de la regió de Kandy.

Cargando
No hay anuncios

Les autoritats del país recorden els dies de violència que es van viure el 2014. En aquell moment, els enfrontaments entre musulmans i budistes van deixar quatre morts i 16 ferits, a més de la crema de nombrosos negocis i cases propietat de la comunitat musulmana. El grup ultranacionalista Bodu Bala Sena (BBS), liderat pel monjo Galagoda Aththe Gnanasara, va ser assenyalat llavors com a culpable d'instigar a la violència contra els musulmans. Malgrat que el líder d'BBS va negar aquestes acusacions, Gnanasara manté des de llavors un clar discurs antimusulmà amb l'argument que l'extremisme fonamentalista s'estén a Sri Lanka i que els musulmans amenacen la majoria singalesa de l'illa.

A Sri Lanka la població budista representa prop del 70% del total, mentre que els hinduistes són el 15%, els musulmans l'11% i els cristians el 7%.