Àsia
Internacional19/07/2022

Sri Lanka declara l'estat d'alarma després de la fugida del president

Milers de manifestants assalten l'oficina del primer ministre després del seu nomenament com a president interí i la tensió continua augmentant

Òscar Llena
i Òscar Llena

BarcelonaSri Lanka continua sumida en el caos i la crisi sembla no tenir fi. Després de la fugida del president, Gotabaya Rajapaksa, qui dissabte va acceptar dimitir però encara no ho ha fet oficial, el govern encapçalat pel primer ministre, Ranil Wickremesinghe, ha declarat l’estat l’alarma i un toc de queda per a tota la població. 

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als carrers de Colombo, la capital de Sri Lanka, la població continua demanant un canvi total dins el govern, al qual culpen d’haver conduït el país a la seva pitjor crisi econòmica, marcada per l’escassetat de combustible, aliments i altres productes bàsics.

Cargando
No hay anuncios

Després de l'assalt al palau presidencial, milers de persones s'han manifestat aquest dimecres davant l'oficina de Wickremesinghe, nomenat president interí després de la fuga de Rajapaksa a les Maldives, i un grup nombrós ha aconseguit entrar al trencar el cordó de seguretat. La policia ha llançat gasos lacrimògens per dispersar la multitud, que segueix reclamant la dimissió de tot el govern.

Els manifestants entren a l'oficina del primer ministre
Cargando
No hay anuncios

Dins les oficines, els centenars de persones que han aconseguit entrar-hi han començat a insultar el primer ministre i el mandatari fugit mentre tocaven música, encenien bengales i sostenien la bandera de Sri Lanka des del balcó. Alguns manifestants han entrat també als estudis de la televisió pública i un d'ells ha entrat en directe demanant que només es difongui informació relativa a les protestes. "Fins que s'acabi la lluita, la Cooperació Rupavahini de Sri Lanka només transmetrà programes sobre el patiment de la gent", ha dit abans que l'emissora tallés el senyal.

Cargando
No hay anuncios

Un govern en crisi

En la seva primera aparició com a president en funcions, Wickremesinghe, qui dissabte també va anunciar que dimitiria, ha declarat l'estat d'emergència a tota la nació i ha ordenat als militars "fer tot el possible per restablir l'ordre". "No podem trencar la nostra constitució. No podem permetre que els feixistes prenguin el relleu. Hem d'acabar amb aquesta amenaça feixista a la democràcia", ha assegurat en un missatge televisiu.

Cargando
No hay anuncios

Tot i el nomenament, el portaveu del Parlament assegura que el govern té la intenció de dimitir. Els líders dels partits han exigit també la dimissió del primer ministre després d'una reunió d'emergència convocada pel portaveu del Parlament i han demanat que s'esculli un primer ministre acceptable per al govern i l'oposició. La Constitució de Sri Lanka, però, és clara sobre la successió. En cas de dimissió d'un president, és el primer ministre qui assumeix les seves funcions com a interí i els legisladors del Parlament han de votar un nou president que completi el mandat de Rajapaksa, que finalitza l'any 2024.

En els darrers mesos, Sri Lanka, de 22 milions d'habitants, ha suspès els pagaments del seu deute internacional i ha patit una pujada disparada dels preus d’aliments i medicaments. A més, els talls d’electricitat freqüents i la suspensió del transport públic han fet esclatar la població, que reclama la dimissió del govern davant la pitjor crisi de la història del país des de la seva independència, l'any 1948. Si es fes oficial la dimissió del govern, està previst que la cambra legislativa es reuneixi el 20 de juliol per formar un nou govern multipartidista.