El sondeig de Syriza dóna mig punt d'avantatge al sí, el dia abans del referèndum grec
Dues línies marquen la divisió de la societat: generacional i social
Enviada especial a AtenesA 24 hores del referèndum en què els grecs han de decidir si accepten un acord amb els creditors, el sondeig publicat per Syriza dóna una victòria per la mínima al sí, que il·lustra la profunda fractura de la societat grega.
El diari grec 'Adgi', l'òrgan de Syriza, publica aquest dissabte una enquesta que dóna la victòria al no pel 43% dels vots, mig punt per davant del sí (42,5%). El percentatge d'indecisos és del 9% i l'abstenció se situaria en el 3%. L'opció del vot nul, que patrocinen els comunistes del KKE, es quedaria en l'1%.
El sondeig reflecteix una fractura generacional: els joves de fins a 24 anys es pronuncien massivament pel no (71%), i entre els més grans de 65 anys s'imposa el sí pel 56%. Per gènere, el no es una mica més ampli entre els homes (44%, empatat amb el sí) que entre les dones (42%, amb cinc punts menys de participació). Cal recordar que l'atur juvenil a Grècia supera el 70%.
La divisió també és social: els empresaris i els autònoms donen suport al no amb el 50% (sí, 39%); els treballadors públics estan amb el no (58%); els treballadors d'empreses privades també es decanten pel no (54%); entre els aturats el no (51%) duplica el sí; i els jubilats aposten pel sí (51%), davant del no (31%); el percentatge més alt del no és entre els estudiants (83%).
L'enquesta també pregunta si la victòria del no suposaria la sortida de Grècia de l'euro, i la resposta és un empat. El 37% creu que no serà així, contra el 36% que creu que, si guanya el no, el retorn al dracma serà inevitable.
Sobre el pronòstic, un de cada tres grecs creu que guanyarà el sí per poc marge. El 41% atribueix el fracàs de les negociacions a les institucions i el 39% al govern d'Alexis Tsipras, mentre que el 15% reparteix la responsabilitat a parts iguals.