Qui són els homes de Putin?
Els oligarques del cercle íntim del president rus es mantenen fidels a l'home que els ha fet milionaris
BarcelonaVladímir Putin governa Rússia amb mà de ferro des de l'any 2000. Però no ho fa tot sol. Al seu entorn s'ha creat una camarilla d'homes fidels, a qui ha premiat –i alhora lligat a ell– amb càrrecs de confiança en organismes i empreses. Un cercle íntim de multimilionaris –al qual s'afegeixen algunes figures fortes del mateix govern– que tenen accés directe a les orelles del president. Uns oligarques que estan ja en la diana de les sancions econòmiques occidentals i que molts consideren que són els únics capaços de parar els peus al president rus. Però de moment es mantenen fidels a Putin.
"El banquer personal de Putin"
Iuri Kovaltxuk és el principal accionista del Rossiya Bank i controla diversos mitjans de comunicació russos. Però sobretot és amic íntim i assessor de confiança de Putin des dels anys noranta. Segons el periodista rus Mikhail Zygar, de fet, Kovaltxuk es podria considerar el número 2 de la Rússia actual. L'oligarca hauria acompanyat el líder rus durant el seu confinament la primavera i l'estiu del 2020, tancats en la seva residència de Valdai. Zygar assegura que aquell any, el 2020, Kovaltxuk es va consolidar de facto com el segon home més poderós de Rússia. Ja abans, però, era un dels membres més pròxims dins del cercle íntim de Putin. Kovaltxuk va organitzar la boda de la filla de Putin, Katerina Tíkhonova, amb Kirill Shamalov, en el seu resort d’esquí, Igora. Des del 2004 dirigeix el banc Rossiya, que al seu torn és considerat també el banc personal dels alts funcionaris de la Federació Russa. Des de l’annexió de Crimea per part de Moscou el 2014, el Rossiya ha obert sucursals a tot Crimea i Sebastòpol. El banc també té mitjans de comunicació i controla diverses televisions que donen suport al Kremlin.
Director executiu de Rosneft, empresa petroliera estatal russa.
És un dels homes de més confiança de Putin. Es diu que manté contacte diari amb el líder rus i se’l considera un dels membres més poderosos de l'elit política russa, segons la mateixa Unió Europea, que el 28 de febrer el va incloure en la llista d’oligarques sancionats. "Està entre les persones del cercle de Putin que reben beneficis econòmics i encàrrecs importants a canvi de subordinació i lleialtat", diu la UE. La relació de Setxin i Putin, de fet, ve de lluny. Van col·laborar als anys noranta a l’Ajuntament de Sant Petersburg i després va ser vice primer ministre seu, ja el 2008. El 2012 Putin va premiar la seva lleialtat amb la direcció de Rosneft.
Fundador i accionista del grup inversor Volga Group i accionista de Rossiya
Gennady Timtxenko és considerat un dels confidents del president Vladímir Putin. Mantenen una relació pròxima des de fa temps, i Timtxenko s’ha beneficiat durant molts anys dels seus contactes amb el Kremlin per enriquir-se. El Volga Group, del qual va ser fundador, té una cartera d’inversions en tots els sectors clau de l’economia russa. Situat en el número 78 de la llista Forbes de multimilionaris del món, també és accionista del banc Rossiya. L'oligarca té nacionalitat russa i també finesa, ja que ha viscut a Finlàndia durant molts anys, però el 2014 tornava a viure a Moscou. Comparteix també amb el president l'afició per esports com el tenis i sobretot pel judo, que tots dos practiquen.
Violoncel·lista i empresari
Roldugin és un violoncel·lista amic íntim de Vladímir Putin. Alguns mitjans fins i tot el consideren com el millor amic del president rus. Va ser qui li va presentar Liudmila, esposa de Putin entre el 1983 i el 2014, quan es van divorciar. Els seus lligams estrets amb Putin situen Roldugin dins la xarxa financera creada pel líder rus. De fet, Roldugin té almenys cinc entitats offshore i, segons les revelacions dels papers de Panamà, hauria "redistribuït" almenys 2.000 milions de dòlars dins de la xarxa financera oculta de Putin. També va formar part de l’anomenada "bugaderia Troika", l’estructura financera russa que va blanquejar i evadir milers de milions d’euros.
Cofundador de Stroygazmontazh i amic personal de Putin
Els germans Arkadi Rotenberg i Boris Rotenberg són amics personals de Putin des que eren petits i són considerats com uns dels seus confidents més pròxims. De fet, Arkadi Rotenberg va ser l’entrenador de judo de Putin als anys 90, un esport del qual el germà gran dels Rotenberg va ser campió europeu. Però des que Putin va arribar al Kremlin, els Rotenberg s’han convertit en homes de negocis multimilionaris. Primer Putin va crear una empresa estatal per controlar el 30% del vodka i va donar-li el control a Rotenberg. Però després, amb el seu germà Boris, va fundar el banc SMP, que entre altres operacions subministrava oleoductes a Gazprom a preus inflats. El 2008 van fundar també Stroygazmontazh amb cinc companyies que van comprar Gazprom. Avui és l’empresa russa més gran de material per a oleoductes i subministrament elèctric.
CEO de Rostec
Aquest antic agent de la KGB va coincidir amb Vladímir Putin quan tots dos treballaven per a aquesta agència a l’Alemanya de l’Est als anys 80. És un altre dels seus amics que s’ha enriquit amb l’arribada de Putin al poder, i avui és CEO del conglomerat estatal de defensa Rostec. També surt als papers de Pandora com a propietari de diverses entitats offshore, i el seu iot Valerie, de 85 metres d’eslora, estava aparcat al port de Barcelona i, a causa de les sancions, ha estat bloquejat per la Marina Mercant.
Nikolai Shamalov
Empresari i dentista
Aquest dentista convertit en milionari és un altre dels membres del cercle més pròxim a Putin: el seu fill Kirill Shamalov està casat amb la filla del president rus. Les accions del banc Rossiya l’han fet ric, però també és membre fundador d’Ozero, una cooperativa de segones residències vinculada també al cercle de Putin.
Empresari en el sector del ferro, minerals, acer i mitjans de comunicació
Usmànov és considerat com "un dels oligarques preferits de Vladímir Putin", per la seva estreta relació amb el líder rus. Presumptament, ha sigut fins i tot testaferro del president Putin i li ha resolt problemes empresarials. Es considera que és un dels empresaris que treballa per al Kremlin, que li hauria encarregat la gestió de fluxos financers. La seva principal possessió és el gegant de l’acer Metalloinvest, però també ha assumit el control del diari econòmic Kommersant, que des de llavors segueix una línia editorial totalment pro Kremlin. Sota la seva propietat, el Kommersant va publicar un article antiucraïnès escrit per Dmitri Medvédev, l’ex primer ministre rus, que deia que no valia la pena parlar amb les actuals autoritats del país perquè estan controlades des de l’estranger.
El xef de Putin, cap d'un grup de mercenaris i de l'Agència de Recerca d'Internet
L'empresari de la restauració Ievgueni Prigojin ha estat batejat col·loquialment com el xef de Putin, perquè és el restaurador favorit del Kremlin. És propietari de diversos restaurants i d'un negoci de càtering, però els seus tentacles arriben a molts altres sectors. Se'l considera el fundador de l'Agència de Recerca d'Internet, la "granja de trols" russos responsable de campanyes de desinformació i dels intents d'intergència tant en les eleccions dels Estats Units com en altres processos polítics estrangers. Per això, de fet, Prigojin va estar imputat en la causa oberta pel fiscal Robert Mueller als EUA per les activitats cibernètiques d'aquesta agència a Ucraïna. Però a més de la cuina i la ciberguerra, les activitats de Prigojin arriben fins i tot a l'àmbit militar, com a líder de la companyia de mercenaris Wagner, que combat a Síria, Líbia i també a Ucraïna, òbviament en el bàndol rus.
Cap de Gazprom, el gegant energètic rus
L'home que té la clau del gas. Des del 2001, Aleksei Miller està al capdavant de Gazprom, l'empresa estatal russa del gas. Hi va arribar de la mà de Vladímir Putin, amb qui ja havia treballat als anys 90 a l'Ajuntament de Sant Petersburg, que és també la seva ciutat natal. Des de llavors no ha fet més que expandir internacionalment l'empresa gasística –que també comercialitza petroli però en menys quantitat– i augmentar així la seva riquesa i la del Kremlin.
Dins del govern, Putin també compta amb diversos homes lleials
Ministre d'Afers Exteriors
El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, és la cara visible del Kremlin a l'exterior i ara el portaveu del bàndol rus en la guerra d'Ucraïna, que a Moscou encara qualifiquen d'operació militar. És l'encarregat de vendre la versió de Putin arreu del món i ho fa sense titubejar, tot i que no és clar quin pes real té en la presa de decisions. Porta en el càrrec des del 2004, cosa que demostra la confiança que hi té el president rus. El seu estil s'hi assembla bastant, sense gaire diplomàcia a l'hora de deixar en evidència els seus interlocutors estrangers, com va fer amb el portaveu de la Unió Europea, Josep Borrell. Però es diu també que en aquest conflicte s'havia posicionat, sense èxit, a favor d'avançar més per la via diplomàtica. Amb tot, segueix sent el principal altaveu de la propaganda russa de cara al món.
Ministre de Defensa
L'home que està liderant aquesta guerra al costat de Putin és el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú, un dels homes forts del Kremlin. És també un dels seus homes de confiança, amb qui acostuma a anar a caçar i a pescar a Sibèria de tant en tant. Tot i així, hi ha analistes que diuen que la lentitud amb què les tropes russes avancen a Ucraïna, amb més dificultat i errors logístics del que s'esperava, pot haver fet que el seu estatus als ulls de Vladímir Putin hagi quedat una mica malmès. En el seu historial, però, té la captura ràpida de Crimea el 2014 quan Rússia es va annexionar unilateralment aquesta península ucraïnesa, a més d'altres operacions que se li atribueixen com l'atac amb un agent tòxic contra Aleksei Navalni el 2020.
Secretari del Consell de Seguretat
Vladímir Putin compta amb un altre home lleial dins del seu govern mateix, a qui coneix des que tots dos servien a la KGB als anys 70. Nikolai Pàtruixev –sancionat ja l'any 2018 pel govern dels Estats Units– ha sigut secretari del Consell de Seguretat de Rússia des del 2008, i abans havia sigut (del 1999 al 2008) el director de l'FSB, l'organització que va succeir el KGB. Pàtruixev és una de les figures més militaristes i de línia dura del govern, convençut que Rússia està sent atacada per Occident, i diversos analistes destaquen la seva enorme influència sobre Putin.