Internacional11/08/2021

Acusen els soldats del govern etíop de violacions i agressions sexuals sistemàtiques a les dones de Tigre

"No sé si eren conscients que soc una persona", diu una de les víctimes a Amnistia Internacional

"No sé si eren conscients que soc una persona". La frase, pronunciada per una dona violada múltiples vegades a l'oest de la regió de Tigre, a Etiòpia, resum la barbàrie que descriu un nou informe d'Amnistia Internacional presentat aquest dimecres. L'informe acusa els soldats de l'exèrcit etíop i altres forces militars afins al govern d'haver perpetrat contra centenars de dones i nenes d'aquesta regió violacions i abusos sexuals sistemàtics. A Tigre s'hi lliura des de fa mesos una cruenta guerra civil.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Soldats i milicians van sotmetre dones i nenes de Tigre a violacions, esclavitud sexual, mutilacions sexuals i altres formes de tortura, sovint entre comentaris ètnics ofensius i amenaces de mort", assenyala l’organització en l'informe. La secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, denuncia l'ús de la violació i la tortura com a "arma de guerra" també en aquest conflicte obert a Etiòpia.

Cargando
No hay anuncios

Els responsables d'aquests fets són membres de les Forces de Defensa Nacionals d'Etiòpia, Forces de Defensa d'Eritrea, policia especial de la regió d'Amhara i una milícia de la regió, segons la investigació, que es basa en entrevistes a metges i a un total de 63 supervivents de la violència sexual. Fins i tot l'executiu etíop, davant la pressió de les organitzacions no governamentals i l'ONU, va reconèixer al febrer que s'havien comès actes de violència sexual durant el conflicte.

Cargando
No hay anuncios

La guerra entre el govern central i la regió de Tigre va començar el 4 de novembre, quan el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, va llançar una ofensiva contra el Front Popular d'Alliberació de Tigre (FPLT), que governava la regió fins aleshores, després d'una escalada de tensions polítiques que durava mesos i com a resposta a un atac contra una base militar federal. L'alto el foc humanitari no es va fer del tot efectiu i el conflicte es va estendre a altres regions.

"No tinc prou paraules..."

Els testimonis que recull l'informe són realment colpidors. Letay, una dona de 20 anys de Baaker, va exposar a Amnistia Internacional la seva tràgica experiència: "El 19 de novembre van arribar a casa nostra, on vivia amb els meus pares i els meus germans, i ens van dir que venien a buscar armes a la casa. Jo estava embarassada i dormia. El meu pare va dir: «D’acord, però una està dormint en aquesta habitació». Ells van respondre: «Només volem buscar armes, no la molestarem», i van fer sortir els meus pares i germans. Tres homes van entrar a l'habitació on jo era. Era de nit i ja era fosc. Em vaig despertar pel soroll que feien. Em van fer un gest; si feia soroll, em matarien. Em van violar l'un darrere l’altre. No eren joves; [eren] almenys de 40. Tenien rifles. Jo estava embarassada de quatre mesos. No sé si es van adonar que estava embarassada. No sé si eren conscients que soc una persona. No ho vaig dir mai a la meva família. No sé si mai han sospitat o sabut el que em va passar".