Els socialistes francesos s’enfonsen però mantenen París
Els conservadors guanyen les eleccions municipals i la ultradreta obté 10 alcaldies
ParísEl vot de càstig a François Hollande va confirmar-se ahir en la segona volta de les eleccions municipals franceses. Segons les dades disponibles en tancar l’edició, les llistes del Partit Socialista (PS) van rebre un 42% dels vots, per darrere del 49% dels conservadors de la Unió per a un Moviment Popular (UMP). El Front Nacional (FN) va aconseguir un 9% dels vots. La dreta és la vencedora indiscutible d’unes eleccions que han accentuat la desafecció davant la impopularitat del president i del seu executiu, en què avui mateix es podria anunciar un canvi de peces. La UMP s’ha emportat la majoria de les ciutats que basculaven entre dreta i esquerra, i ha canviat el color de consistoris com els de Reims i Tolosa.
Malgrat la desfeta, els socialistes van poder respirar tranquils en veure que conservaven l’alcaldia de París: Anne Hidalgo, nascuda Cadis, va ser escollida amb un 54,3% dels vots, davant del 43,2% de la candidata conservadora, Nathalie Kosciusko-Morizet, segons els resultats provisionals. El PS també va poder salvar els mobles a Estrasburg, on el pols amb la UMP va ser molt ajustat.
No van servir de res les crides dels socialistes a la mobilització ciutadana després que diumenge passat el Front Nacional obtingués uns resultats històrics a la primera volta. L’abstenció d’un 38,5% va ser superior a la registrada en totes les segones voltes municipals de la V República.
Els de Marine Le Pen es van aproximar força als pronòstics triomfalistes de la seva líder: l’extrema dreta es va emportar almenys deu ajuntaments, els primers del partit des del 1995. La ciutat més gran que controlaran durant els pròxims sis anys és Besiers, on el candidat independent Robert Ménard, polèmic fundador de Reporters Sense Fronteres, ha obtingut el 47% dels vots.
Tot i això, els lepenistes van deixar escapar la possibilitat d’aconseguir dues poblacions de més de 10.000 habitants que donaven per pràcticament guanyades: Saint-Gilles (Llenguadoc-Rosselló) i Forbach (Lorena), que van acabar en mans de la dreta i el PS, respectivament. I encara un altre punt amarg en una jornada dolça per a l’extrema dreta: els frontistes no van poder quedar-se els premis més cobejats, Perpinyà i Avinyó, on la participació va disparar-se.
El PS va patir fracassos especialment dolorosos en ciutats tan importants com Tolosa, on el candidat de la UMP, Jean-Luc Moudenc, va aconseguir recuperar un dels ajuntaments perduts pel partit en les últimes municipals. I algunes derrotes simbòliques, com la de Grenoble, on el consistori fins ara socialista passa a mans dels Verds, que amb un 40,8% del suport van superar per 13 punts la llista socialista.
Eufòria a la UMP
Tot i no haver aconseguit la capital, la dreta estava exultant. Jean-François Copé, president de la UMP, parlava d’una “marea blava”. “És la primera victòria d’aquestes dimensions des que es va crear el partit”, va arribar a dir. En canvi, la lliçó que membres destacats del PS treien de la derrota és dura amb el president i el seu executiu. El primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va reconèixer que les urnes mostren “la desafecció dels ciutadans” i que els resultats són “una derrota del govern”.
Pujol conserva l’alcaldia de Perpinyà
Jean-Marc Pujol, de la conservadora UMP, va ser elegit ahir alcalde Perpinyà després de guanyar el duel amb Louis Aliot, el candidat del Front Nacional. Pujol va obtenir el 55,1% de vots, mentre que Aliot es va quedar amb el 44,9%, amb una abstenció que va quedar en el 37,2%. El candidat de l’FN va acceptar la derrota i es va mostrar satisfet del suport obtingut.