El Regne Unit va emmagatzemar imatges d'usuaris de Yahoo d'arreu del món
Segons 'The Guardian', l'agència d'espionatge britànica va interceptar imatges procedents de les webcams de més d'1,8 milions d'usuaris
L'agència d'espionatge britànica va interceptar i emmagatzemar imatges procedents de webcams de més d'1,8 milions d'usuaris de Yahoo d'arreu del món amb ajuda de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA, l'NSA, segons revelen documents confidencials divulgats avui pel diari 'The Guardian'. Entre aquestes imatges n'hi ha de contingut sexual.
El diari anglès destaca que les imatges es van extreure de les càmeres dels ordinadors de persones que no eren sospitoses de cap delicte, a les quals la GCHQ (el centre d'escoltes britànic) va accedir fent servir un programa informàtic específic anomenat Nervi Òptic.
Els documents del GCHQ, filtrats per l'exanalista de la NSA Edward Snowden, indiquen que aquest programa va recollir en brut imatges estàtiques procedents de xats de Yahoo entre el 2008 i el 2010, i les va guardar en bases de dades de les agències d'espionatge. El diari explica que a l'hora d'interceptar aquestes imatges no es tenia en compte si els individus espiats representaven un objectiu o no per als serveis d'intel·ligència.
La informació forma part dels documents filtrats per l'extècnic de la CIA Edward Snowden, asilat a Moscou des del 23 de juny després d'haver revelat l'espionatge massiu comès pels EUA. Segons 'The Guardian', en un període de sis mesos el 2008, l'agència britànica va recollir imatges de webcams, entre elles quantitats substancials de comunicacions de tipus sexual explícit, de més d'1,8 milions de comptes de Yahoo arreu del món.
Quan el diari va contactar amb Yahoo —el segon servidor de correu electrònic més important del món després de Gmail— el gegant tecnològic va reaccionar amb indignació. Yahoo va negar haver tingut coneixement previ d'aquest programa informàtic i va acusar les agències d'espionatge de fer servir "un nou nivell de violació de la privacitat" dels seus usuaris. Els documents secrets també revelen les dificultats del GCHQ per mantenir grans quantitats d'imatges amb contingut sexual explícit, recollides pel mateix programa, fora de l'abast de la visió dels seus empleats.
El programa va començar a ser utilitzat el 2008 i va continuar actiu el 2012, i es feia servir en experiments de reconeixement facial, per supervisar objectius existents de l'agència d'escoltes britànica. Aquest tipus de recerques podien fer-se servir, pel que sembla, per intentar trobar sospitosos de terrorisme o delinqüents que feien ús de múltiples documents d'identitat.
Els documents filtrats indiquen que els usuaris, les càmeres web dels quals eren interceptades, no havien estat seleccionats prèviament.