CRISI NUCLEAR
Internacional11/08/2017

“El sistema antimíssils dels EUA no podria repel·lir un atac coreà”

Un dels màxims experts en armament nuclear nord-americà reconeix les mancances al seu país

Mònica Bernabé
i Mònica Bernabé

BarcelonaEl règim de Kim Jong-un va posar una data ahir per atacar l’illa nord-americana de Guam, a l’oceà Pacífic: serà a mitjans d’aquest mes, segons va anunciar el responsable del programa de míssils nord-coreà, el general Kim Rak Gyom, en un comunicat. Això, però, no ha fet abaixar el to desafiant de Donald Trump, malgrat que la majoria dels oficials nord-americans es posen les mans al cap. David Wright, que és un dels màxims experts en armament nuclear als Estats Units i fa 20 anys que estudia l’escalada militar a Corea del Nord, verbalitza el que els militars no estan autoritzats a dir: “El sistema antimíssils nord-americà difícilment podria repel·lir un atac nord-coreà”, declara a l’ARA des de Massachusetts.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Wright, que pertany a la Union of Concerned Scientists (Unió de Científics Preocupats, una reconeguda entitat creada el 1969 contra l’ús d’una determinada tecnologia a la Guerra del Vietnam), confessa que s’han fet poques proves del sistema antimíssils. “Cada test costa uns 250 milions de dòlars. Només es pot fer una prova una vegada a l’any o cada dos anys”, aclareix. “I, lògicament, quan es fa un test se sap quin tipus de projectil es llançarà”. En definitiva, una prova no té res a veure amb un atac real, segons l’expert. “I els militars no tenen confiança que el sistema pugui funcionar si s’ha d’aturar un míssil enemic”, declara.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, del que Wright sí que està segur és que els míssils nord-coreans tenen capacitat per arribar a l’illa de Guam, a les de Hawaii, a la costa d’Alaska i fins i tot a les ciutats de Los Angeles i Chicago. Segons diu, el règim de Kim Jong-un ho va demostrar amb les proves que va fer al maig i al juliol. “En aquella ocasió va llançar els míssils amb una trajectòria molt vertical. Per això van caure tan a prop del mar del Japó. Només haurien de modificar-ne el recorregut”, afirma.

I això és el que sembla que Pyongyang pretén fer a mitjans d’aquest mes. Ahir l’exèrcit nord-coreà va informar que llançarà quatre míssils del tipus Hwasong-12, que sobrevolaran el cel del Japó, recorreran un total de 3.365,7 quilòmetres durant 18 minuts i cauran al mar, a 30 o 40 quilòmetres de la costa de l’illa de Guam. L’objectiu no seria atacar l’illa, però sí avisar el govern dels EUA. Sens dubte, seria el primer cop que míssils de Corea del Nord impactarien tan a prop de territori nord-americà.

Cargando
No hay anuncios

“Corea del Nord hauria d’estar molt i molt nerviosa si fa alguna cosa contra els Estats Units”, va ser la resposta de Trump davant la nova amenaça de Pyongyang.

En canvi, Wright considera que cap dels mandataris a les dues bandes del Pacífic hauria de perdre els nervis. “Kim Jong-un no és un boig. No atacarà els Estats Units perquè sap que això comportarà un contraatac al seu territori”, opina. “Però si l’administració de Trump continua amb les seves amenaces, això pot portar a malentesos, equivocacions i ningú no sap què pot passar”, adverteix.

Cargando
No hay anuncios

L’expert afirma que fins i tot en cercles militars als EUA hi ha consens que “no hi ha una solució militar” per a la crisi amb Corea del Nord. “L’única sortida és negociar i la diplomàcia”, subratlla. Ahir la CNN va difondre imatges d’una entrevista que la cadena NBC va fer a Trump el 1999, quan era un home de negocis. “Jo el que faria amb Corea del Nord seria negociar, negociar com un boig”, deia aleshores. Tot ha canviat.