16.000 sirians, encallats a la frontera jordana
La comunitat internacional vol ajudar els països veïns de Síria que acullen la gran majoria dels refugiats
Amman (Jordània)L’arribada de l’hivern amb temperatures sota zero, l’agreujament dels bombardejos russos i el bloqueig de Jordània a la frontera amb Síria estan provocant una situació d’extrema vulnerabilitat per als milers de sirians que fugen de la guerra buscant protecció al regne haiximita. Diverses organitzacions humanitàries havien situat en 12.000 el nombre de sirians encallats a la frontera jordana al desembre; ara la xifra ja supera els 16.000. Mentre confien a ser admesos al país veí, els desplaçats sirians són en una zona desèrtica en terra de ningú, prop de l’àrea on coincideixen Jordània, Síria i l’Iraq. N’han arribat centenars cada dia durant els últims tres mesos.
Segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), entre aquests sirians hi ha dones embarassades, infants, gent gran, malalts i ferits que requereixen assistència mèdica immediata. La portaveu de l’organització, Melissa Fleming, ja alertava al desembre que “si els refugiats no són admesos a Jordània i no se’ls proporciona assistència humanitària suficient, les seves vides estaran en risc els mesos d’hivern”. Actualment, les baixes temperatures nocturnes del desert poden arribar a provocar congelacions.
El govern jordà rebutja una entrada massiva de refugiats al·legant motius de seguretat, i assegura que el país ja acull entre 50 i 100 sirians cada dia. L’ACNUR, però, insisteix que el país pot assumir més gent. Fleming apunta, per exemple, que el camp de refugiats d’Azraq, a 100 quilòmetres d’Amman -la capital del país-, encara té capacitat per acollir més persones.
Tot i que el govern negava al desembre les dades de les Nacions Unides, que situaven el nombre de sirians a la frontera en 12.000, aquest gener el portaveu governamental, Mohammad Momani, reconeixia la xifra i assegurava que “està creixent”. Actualment el mateix govern, l’ACNUR i diverses organitzacions internacionals ja parlen de més de 16.000 persones bloquejades al desert. Al novembre la xifra oficial era de 4.000 persones, segons dades de l’ACNUR, que adverteix que la situació a la zona ha empitjorat en els últims mesos. Per la seva banda, Human Rights Watch publicava a principis de desembre una imatge de satèl·lit que mostrava més de 1.450 estructures de tendes instal·lades a la zona, moltes si les comparem amb les 175 que havien comptat l’abril anterior.
Responsabilitats compartides
Les ONG que treballen a la zona, conscients que Jordània té registrats més de 630.000 refugiats sirians, volen adreçar també la petició d’asil a altres països per buscar una solució conjunta a la crisi humanitària. Amnistia Internacional va publicar un informe al desembre que recalcava la urgència que “la comunitat internacional intensifiqui el seu compromís tant en termes humanitaris com d’assistència financera a Jordània, pel reassentament d’un nombre més gran de refugiats sirians”. En termes globals, l’organització afegeix: “Tancar la frontera a aquells que necessiten asil és una violació de les obligacions de Jordània de no retornar persones al lloc on puguin estar en risc de persecució o d’abusos internacionals dels drets humans. Això es coneix com el principi de no devolució”.
Amnistia Internacional també lamenta que la llarga espera a l’hora d’obtenir el permís per entrar a Jordània ha comportat que alguns dels demandants de refugi hagin decidit emprendre el perillós viatge de tornada a Síria des del desert, i perdre així l’esperança d’un futur sense bombes.
A la recerca de 9.000 milions de dòlars
La conferència de donants de Síria que comença avui a Londres busca reunir 9.000 milions de dòlars (8.140 milions d’euros) per facilitar ajuda humanitària als sirians que han hagut de fugir de casa seva a causa de la guerra. Amb el lema “Donar suport a Síria i a la regió”, hi assistiran representants d’uns setanta països i ONG. Més enllà de l’aportació per atendre els refugiats, els participants en aquesta conferència també intentaran reunir 1.112 milions d’euros per als països que més pateixen la pressió migratòria, com Turquia, el Líban, Jordània, l’Iraq i Egipte.