La revolta a Síria i el programa nuclear a l'Iran centren l'Assemblea General de l'ONU
El president nord-americà, Barack Obama, ha de fer el discurs inaugural a sis setmanes de les eleccions a la Casa Blanca, sota la pressió d'Israel. El cap de l'Elisi, François Hollande, s'estrenarà demanant una intervenció militar a Mali
BarcelonaEls dirigents de 120 països estan reunits a Nova York per participar en l'Assemblea General de l'ONU, amb la revolta a Síria com a rerefons, tot i que formalment no forma part de l'ordre del dia. El programa nuclear iranià, que Israel veu com la pitjor amenaça a la seva integritat en dècades, i les protestes al món musulmà pels vídeos i les caricatures que ridiculitzen Mahoma són també temes sobre la taula.
El president nord-americà, Barack Obama, que ha de fer el discurs d'obertura a sis setmanes de els eleccions als Estats Units, es referirà, segons la Casa Blanca, a aquestes protestes i als processos de transició democràtica sorgits de les revoltes al Magrib i el Pròxim Orient. També està previst que Obama reiteri l'advertència a Teheran perquè no avanci en el seu programa nuclear, tot i que no es reunirà amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que exigeix imposar a l'Iran "unes línies roges clares" que si es traspassen conduirien a un atac armat contra les seves instal·lacions nuclears. El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va dir dilluns a la nit que Israel és un "estat artificial", i ha provocat la sortida de la sala de l'ambaixador de Tel Aviv davant l'ONU. Netanyahu ha de parlar dijous a l'Assemblea General.
La reacció a Síria, bloquejada
S'espera que el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon;el president francès, François Hollande, i l'emir del Qatar, el xeic Hamad bin Khalifa, es refereixin a la situació a Síria després de 19 mesos de revolta. El Consell de Seguretat, permanentment paralitzat pel veto rus i japonès a qualsevol iniciativa contra el règim de Baixar al-Assad, tampoc va arribar dilluns a cap acord, per més que l'enviat de l'ONU, Lakhdar Barahimi, va alertar que la situació és "extremament greu i està empitjorant".
Hollande, que com el president espanyol, Mariano Rajoy, s'estrena en aquest fòrum, demanarà suport a una intervenció militar internacional a Mali, on les milícies islamistes s'han fet fortes al nord del país i han desplaçat el moviment independentista d'Azawad.