LLIBERTAT D’INFORMACIÓ

Síria, Eritrea i Pyongyang, forats negres per a la premsa

RSF alerta del retrocés als Estats Units i la Gran Bretanya

Els companys de Marc Marginedas es van concentrar ahir a les portes d’El Periódico per demanar el seu alliberament.
Núria Segura Insa
13/02/2014
3 min

Barcelona.Deu periodistes morts i mig centenar de segrestats és el tràgic balanç que va deixar la guerra civil de Síria el 2013. Per això, RSF considera que és “el país més perillós” per exercir de periodista i, juntament amb Eritrea, Corea del Nord i Turkmenistan, on menys es respecta la llibertat de premsa, segons una classificació mundial elaborada per RSF i publicada ahir a la seva web.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“A Síria, pràcticament, no es pot fer informació. Els periodistes que cobreixen aquest conflicte es juguen la seva pròpia vida, perquè són perseguits tant per les milícies armades d’Al-Qaida com pel brutal règim de Baixar al-Assad, que busca una apagada informativa”, explica l’ARA Malén Aznárez, presidenta d’RSF a Espanya.

Aznárez va argumentar que passa el mateix a Somàlia, on el 2012 van morir 19 periodistes, i l’any passat, només 7, pel simple fet que els reporters “no van a cobrir el conflicte perquè saben que s’exposen a morir o a un segrest”.

Preocupació pels Estats Units

Aznárez va lamentar que la llibertat de premsa “s’ha deteriorat en països democràtics com els Estats Units o el Regne Unit”, que han baixat tretze llocs i dos, respectivament, en el rànquing mundial.

“El cas dels Estats Units és realment preocupant perquè ha prevalgut el dret de la seguretat i de la protecció ciutadana per sobre de la informació”, va destacar la representant de RSF. En aquest context va exposar que això s’ha pogut palpar en el judici contra la soldat Chelsea Manning per les filtracions de Wikileaks i per la persecució a Edward Snowden, l’exanalista de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) que va filtrar com funcionava el sistema d’espionatge d’aquesta agència. Pel que fa el Regne Unit va ressaltar que el govern va pressionar els periodistes del diari The Guardian perquè deixessin de publicar les filtracions de Snowden.

A l’Àsia, el Vietnam, en el lloc 174, és el país amb més bloguers empresonats, i a les Filipines, en el 149, l’any passat van matar vuit periodistes i és el país asiàtic més perillós per als reporters, segons Aznárez. Panamà i l’Equador, en el 87 i el 95 respectivament, han pujat 25 llocs. Aznárez es va mostrar “sorpresa” amb el cas equatorià, perquè segons ella “el govern manté una situació conflictiva amb els mitjans”.

La classificació està elaborada a partir de qüestionaris realitzats al personal de RSF, d’ONGs locals i corresponsals.

El perill de ser segrestat a la guerra siriana

Per què és tan perillós cobrir la guerra de Síria?

Pel gran nombre de periodistes que han estat segrestats en aquest país com Marc Marginedas (El Periódico ), Javier Espinosa ( El Mundo ) i Ricardo García (fotògraf freelance ). Mai s’havia donat una concentració tan gran de periodistes segrestats i això ha fet que Síria sigui el país més perillós per ser reporter.

Quines altres dificultats hi ha per cobrir aquesta guerra?

En aquest conflicte hi ha molta confusió, bombes, tirotejos, molt de caos en tot el país arran de la guerra civil. Hi ha múltiples actors, molts grups de milicians, actors externs com Hezbol·lah o els jihadistes, quan et mous no saps qui és qui i tothom desconfia de tothom. Un dia els rebels prenen un camí, l’endemà el tornen a agafar les tropes del govern. Tot això comporta molta inseguretat i és molt difícil treballar així. A quins altres països de la regió la situació també és complicada?

A Egipte, hi ha periodistes d’Al-Jazira empresonats. Això no es feia des de l’època de Mubàrak. Pels reporters locals la situació és pitjor perquè viuen allà amb la família.

stats