Internacional12/12/2019

Silenci dels líders europeus davant el primer ministre maltès esquitxat per l'assassinat d'una periodista

L'Eurocambra els exigeix que es posicionin però ni tan sols han inclòs el tema a la seva agenda

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesMés enllà de la polèmica que hi pugui haver al voltant de rebaixar diferències sobre el nivell de compromís que la Unió Europea ha d'assolir en contra de l'emergència climàtica, els 27 caps d'estat de govern europeus s'asseuen aquest dijous amb incomoditat al voltant de la mateixa taula que el primer ministre de Malta, Joseph Muscat, que ja va anunciar la seva dimissió a principis de l'any que ve pels presumptes lligams del seu executiu amb l'assassinat de la periodista Daphne Caruana, que investigava la corrupció al país i que ha acabat apuntant cap al seu entorn. El primer ministre maltès ha evitat la premsa en la seva arribada a Brussel·les, però una petita protesta exigint la seva dimissió s'ha fet notar. Ara bé, la Unió manté el silenci. La qüestió no estava a l'agenda del sopar i la majoria dels líders no s'han pronunciat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No hi he pensat, honestament", ha respost descol·locat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, quan li han preguntat en anglès per la necessitat que la Unió Europea actuï davant l'escàndol maltès. Sánchez s'havia erigit com un dels principals líders dels socialdemòcrates després de les eleccions europees i va negociar en nom d'aquesta família política quan va tocar el repartiment de càrrecs institucionals. El govern maltès forma part també d'aquesta família política, que, de moment, no ha exigit responsabilitats ni ha fet autocrítica.

Cargando
No hay anuncios

L'Eurocambra demana als líders que prenguin posició

Sí que ha hagut d'actuar una altra de les principals veus dels socialistes europeus, el president de l'Eurocambra, David Maria Sassoli, després que els membres de la comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu hagin viatjat a Malta i hagin constatat "serioses amenaces" a l'estat de dret al país. Una delegació d'europarlamentaris va parlar amb autoritats policials, judicials, polítics, periodistes i membres de la societat civil del país i asseguren que la situació "requereix acció urgent" perquè han detectat deficiències "directament relacionades amb la integritat de la investigació de l'assassinat de Caruana i la possible interferència política en el mateix assassinat". La carta enviada a Sassoli recorda que "Malta és part de la UE i les institucions europees tenen la responsabilitat d'assegurar que els valors europeus es compleixen a tot el territori".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les evidències del cas, els líders no havien posat a l'agenda d'aquest dijous la discussió sobre Malta. Per això, Sassoli ha remès al nou president del Consell Europeu, Charles Michel (que actua com a mestre de cerimònies en les reunions de caps d'estat i de govern) perquè introdueixi la qüestió al debat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja va mostrar la seva preocupació pel cas i va demanar una investigació independent i, anteriorment, la comissària de Valors i Transparència, Vera Jourová, ja va amenaçar Malta amb l'aplicació de l'article 7, la clàusula dels tractats europeus que permet sancionar un estat membre que malmet l'estat de dret. Però la inacció de la Unió Europea quan es tracta de mullar-se sobre els incompliments de l'estat de dret dins les seves pròpies fronteres és una de les seves grans assignatures pendents.