L'atac rus a Ucraïna

Què significa que Putin hagi suspès el tractat nuclear New Start?

L'anunci del líder rus deixa en l'aire deu anys de desarmament i revifa l'amenaça nuclear

BarcelonaDesprés del seu històric discurs a Praga, que li va suposar un Nobel de la pau, el president dels Estats Units Barack Obama va aconseguir pactar amb Rússia un progressiu desmantellament de caps nuclears. L'abril del 2010, ell i el llavors president rus, Dmitri Medvédev, signaven el New Start, un tractat que limita els caps nuclears operatius de les dues potències a 1.550 i les llançadores desplegades a 700, incloses les de míssils balístics intercontinentals, les de llançament submarí i els bombarders aeris. El tractat va entrar en vigor el febrer del 2011 i l'any 2018 els dos països anunciaven que ja havien reduït el seu arsenal per sota dels límits fixats pel New Start. Però la decisió anunciada ahir pel president rus, Vladímir Putin, de suspendre aquest tractat deixa en l'aire deu anys de desarmament i revifa l'amenaça d'una guerra nuclear.

Què significa a la pràctica la suspensió?

Tècnicament, la suspensió no està prevista en el text del New Start, però Putin ha volgut evitar dir que se'n retira completament, explica Maxim Starchak, expert en política nuclear russa del Centre per a Polítiques Internacionals i de Defensa de la Universitat Queen del Canadà. "Putin és un formalista, ell mai viola un acord formalment. Sempre fa com que respon, o formula la situació perquè sembli una resposta. Ell mai vol quedar com el causant dels problemes i desvia la responsabilitat cap als altres. És el seu estil polític", explica l'analista.

Cargando
No hay anuncios

A la pràctica, "la suspensió significa que Rússia ja no compartirà les seves dades [sobre armament nuclear], ja no accedirà a inspeccions del seu armament i probablement no negociarà cap nou New Start fins que no es resolgui el tema d'Ucraïna", diu Starchak. Està clar que pot suposar un increment del seu arsenal nuclear, però l'expert creu que, "donat que només és una suspensió, és improbable que el nombre de caps nuclears augmenti ràpidament".

Quin és l'objectiu de Putin amb aquest moviment?

"Veig que està oferint als Estats Units que facin que Ucraïna es rendeixi a canvi de la implementació del New Start", diu Starchak. Putin "compta que les seves amenaces contra Occident, les amenaces d'usar armes nuclears a Ucraïna, seran percebudes pels Estats Units i l'OTAN amb por i accediran a les seves demandes".

Cargando
No hay anuncios

"En termes de mus, és un tot a la més baixa, però no un tot a la més alta", apunta Vicente Garrido, expert en armes nuclears de la Universidad Rey Juan Carlos. Per a Garrido, amb la suspensió Putin està dient als Estats Units que "ja no se sent obligat a continuar reduint el seu arsenal i que els caps nuclears que pensava desmantellar ja no els desmantellarà". En tot cas, però, l'objectiu no és una guerra nuclear sinó aconseguir que els Estats Units deixin de subministrar armes a Ucraïna. I ho fa posant sobre la taula, com a moneda de canvi, "l'últim instrument de control d'armament que queda vigent, al marge del tractat de desarmament nuclear, que no afecta les dues grans potències", explica Garrido. "El missatge que llança amb això, la Xina l'entendrà de seguida i dirà «Si els dos grans no desmantellen, jo tampoc». I la resta de països amb armes nuclears hi aniran al darrere", afegeix.

Quantes armes nuclears tenen els Estats Units i Rússia?

Entre les dues potències acumulen aproximadament el 90% de les 13.000 armes nuclears que hi ha a tot el món, però el tractat se centra en les que estan desplegades i operatives. Segons dades oficials del 2022, els Estats Units tenen 1.420 caps nuclears operatius i Rússia en té 1.549, just un per sota del límit de 1.550 que marca el New Start. També estan per sota del límit de 700 llançadores desplegades: 659 els Estats Units i 540 Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Però la desconfiança entre els Estats Units i Rússia respecte de l'ús del material desmantellat ja va estar a punt de fer descarrilar el New Start fa uns anys. Segons Garrido, aquest material "es pot reconvertir en un altre tipus d'armament, com les bombes de gravitació B-52". Quan el tractat estava a punt d'expirar, Donald Trump va anunciar que, si era reelegit, no el prorrogaria. Segons Garrido, el motiu principal era aquesta "desconfiança" que, a més, era "recíproca". Trump, a més, pretenia reformular el pacte per incloure-hi també la Xina, cosa que tant Pequín com Moscou rebutjaven. Però Joe Biden va guanyar les eleccions i una de les primeres coses que va anunciar, el 3 de febrer del 2021, va ser l'acord assolit amb Rússia per prorrogar el New Start cinc anys més, fins al febrer del 2026. S'ajornava així també la negociació d'un possible New Start 2, "que posava sobre la taula la necessitat de continuar reduint l'arsenal i fixar el límit encara més avall, en uns mil caps nuclears", diu Garrido. Aquest avenç sembla ara més lluny que mai.

Cargando
No hay anuncios

¿Encara cooperaven els Estats Units i Rússia?

La suspensió implica que s'aturen les inspeccions mútues de l'arsenal, però a la pràctica ja estaven aturades des d'abans de la pandèmia. "Després de la pandèmia, els Estats Units, segons diu el ministeri d'Afers Exteriors de Rússia, volien reprendre les activitats d'inspecció, però l'espai aeri nord-americà es va tancar als avions russos i es van demanar més requisits de visat als membres de les inspeccions. Les parts discutien. I l'agost del 2022, Rússia va suspendre les activitats d'inspecció en virtut del tractat", explica Starchak. Tot i això, l'expert assegura que entre el 2020 i el 2022 va haver-hi "consultes regulars a porta tancada entre Rússia i els Estats Units sobre el New Start, i el novembre del 2022 fins i tot hi va haver rumors que les parts podien reprendre les inspeccions, però no es van posar d'acord". En mig d'una guerra oberta a Ucraïna que els manté en bàndols diferents, els ponts entre els Estats Units i Rússia es van trencant, un rere l'altre.