TERRATRÈMOL

La terra s’esquerda al Nepal i deixa més d’un miler de morts

Un sisme de 7,8 graus omple de desolació i devastació la regió de l’Himàlaia

DESTRUCCIÓ 
 Desenes de veïns mirant  de trobar supervivents entre  la runa a Kàtmandu.
Ellen Barry
26/04/2015
4 min

Nova DelhiUn fort terratrèmol de 7,8 graus en l’escala de Ritcher va sacsejar ahir el Nepal i va deixar milers de morts i un panorama desolador amb edificis ensorrats i un nombre indeterminat de persones atrapades entre la runa. L’epicentre es va situar a uns 80 quilòmetres al nord-est de Kàtmandu, la capital d’aquest muntanyós país, assentat sobre la confluència entre la placa índica i l’eurasiàtica. La violenta tremolada de la terra es va estendre més enllà de les fronteres nepaleses, es va deixar sentir en bona part del subcontinent i va deixar també víctimes a l’Índia, el Tibet i fins i tot a Bangla Desh. A banda, als imponents cims de la serralada de l’Himàlaia, una de les regions del món més actives sismològicament, hi van quedar atrapats un miler d’alpinistes i, de moment, s’han rescatat una trentena de cossos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahir a la nit les autoritats nepaleses estimaven que el terratrèmol havia causat la mort de més de 1.300 persones, gairebé totes a la vall que envolta la capital, l’àrea més poblada d’aquest país. Però tot fa pensar que el balanç serà pitjor quan avui, un cop surti el sol, els equips de rescat hi tornin a intentar buscar supervivents. De fet, durant tot el dia d’ahir la xifra no va fer més que créixer a mesura que passaven les hores i s’aconseguia arribar a l’interior dels edificis literalment colgats de runa. A l’Índia es van comptabilitzar 36 morts, dotze més al Tibet i quatre a Bangla Desh.

Els hospitals del Nepal estaven superats per la magnitud de la tragèdia, i atenien els ferits que arribaven amb comptagotes, i durant tot el dia van estar fent crides perquè la població fes donacions de sang.

Perduts i desorientats

La terra va tremolar poc abans del migdia (cap a les 8 del matí, hora catalana), cosa que va provocar escenes de pànic entre els veïns i els turistes, la presència dels quals augmenta a la primavera. Edificis sencers van caure fets miques i enormes núvols de pols que van cobrir els vianants es van formar als carrers. Els que aconseguien sortir sense ajuda de l’interior de les cases i les botigues corrien cap a zones obertes per evitar l’impacte de parets i esperaven que la terra deixés de moure’s. Ha sigut el pitjor terratrèmol al Nepal en les últimes vuit dècades. Testimonis del terratrèmol relataven com molta gent “caminava desconcertada”, molts plorant i espantats.

La pit jor part del sisme se’l va endur el centre històric de Kàtmandu, farcit de vells palaus i temples de fusta i de maó sense argamassa que han pogut quedar afectats pel violent sotrac. Entre els edificis caiguts destaca la torre Dharahara, construïda al segle XIX i catalogada com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i que, en el moment del terratrèmol, estava plena de gent. Es tracta d’una columna de 61,8 metres d’altura, molt popular entre els residents. Les places de Basantapur Durbar i Patan Durbar també han quedat destruïdes gairebé en la seva totalitat, segons van confirmar fonts oficials nepaleses.

Emergència nacional

El terratrèmol no fa més que posar bastons a les rodes en el desenvolupament d’aquest país, de 28 milions d’habitants i un dels més empobrits del món. En aquest sentit, el govern ja va advertir que els talls d’electricitat -que ja són ben habituals al país- seran encara més freqüents perquè han quedat malmeses moltes infraestructures bàsiques.

Joydeb Chakravarty, resident a Kàtmandu, explicava que el terratrèmol el va agafar comprant en una botiga de queviures. “De sobte, tot va començar a ensorrar-se al nostre voltant i els prestatges van caure”, explicava encara esverat.

Els testimonis van descriure un esforç de rescat caòtic durant les primeres hores del sisme, i explicaven com els treballadors d’emergència i voluntaris s’afanyaven a recollir eines i màquines excavadores de les obres de construcció que hi havia a prop per intentar rescatar les persones atrapades per la runa. Tot era poc per al rescat i fins i tot treballaven amb les mans.

Com un vaixell

Kanak Mani dinava amb els seus pares quan un intens i sostingut moviment el va fer trontollar, fins al punt que, reconeixia després, tenia problemes per mantenir-se dret. L’home va ajudar el seu pare i un veí d’edat avançada a arribar fins al jardí. “Era com estar en un vaixell amb mala mar”, va il·lustrar.

El govern nepalès ha declarat l’estat d’emergència total al país i ja ha anunciat que no estalviarà esforços. Mentre les tasques de recerca i salvament continuaven, les mostres de solidaritat es van multiplicar arreu del món. Des del Papa fins a l’administració nord-americana, la comunitat internacional va tenir no només unes paraules de record i de consol per als afectats sinó que, a més, es van succeir les ofertes per aportar ajut econòmic i tècnic als països.

Els Estats Units van anunciar que enviaran un equip de resposta a desastres al Nepal i que aportaran un primer milió de dòlars inicial per fer front a necessitats immediates d’emergència, segons l’agència d’ajuda nord-americana, USAID. També l’Índia i el Pakistan es van mobilitzar de seguida i Nova Delhi va enviar un avió de transport militar amb tres tones de subministraments i un equip de resposta a desastres al Nepal.

Ahir a la nit no hi havia notícies que entre les víctimes mortals o els ferits hi hagués cap ciutadà amb passaport espanyol. El govern central va demanar no viatjar al país de l’Himàlaia si és possible.

stats