Salvini aconsegueix la renúncia del primer ministre

Giuseppe Conte dimiteix però abans acusa l’ultradretà de moure’s per “interessos personals i de partit”

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, s'adreça al Senat aquest dimarts al costat del ministre de l'Interior, Matteo Salvini
Soraya Melguizo
20/08/2019
4 min

RomaDesprés de 14 mesos en què el govern italià semblava que estigués cada dia al caire de la ruptura, la insòlita aliança entre la ultradretana Lliga de Matteo Salvini i els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5E) liderats per Luigi Di Maio arriba al final. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va dimitir dimarts després que Matteo Salvini, vicepresident i ministre de l’Interior, retirés el suport a la coalició de govern per forçar unes eleccions anticipades quatre anys abans del previst. “L’acció d’aquest govern acaba aquí”, va anunciar Conte al Senat, declaració amb què posava fi a l’experiment populista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una llarga intervenció, acompanyat pels ministres del Moviment 5 Estrelles i davant els seus dos vicepresidents, Matteo Salvini i Luigi Di Maio, Conte va carregar contra el líder de la Lliga i ministre de l’Interior, a qui va acusar d’“oportunista” per haver provocat una crisi política en ple estiu per interessos personals. “Fer votar els ciutadans és l’essència de la democràcia. Demanar-los votar cada any és irresponsable”, va etzibar.

La compareixença

“El comportament adoptat pel ministre de l’Interior els últims mesos revela una escassa sensibilitat institucional i una greu manca de cultura constitucional”, va denunciar Conte mentre Salvini, al seu costat, aguantava el xàfec amb cara d’importar-li més aviat poc. El jurista autoproclamat “advocat dels italians” va definir com “una greu imprudència” provocar la caiguda del govern a les portes d’un nou curs polític que haurà d’aprovar uns complicats pressupostos de l’estat, d’acord amb les regles europees, per evitar un augment de l’IVA. Salvini ha condemnat Itàlia a una “incertesa política” que podria arrossegar el país a “una perillosa espiral d’inestabilitat financera”, va advertir Conte.

El ja dimissionari primer ministre es va treure totes les pedres de la sabata que durant mesos ha hagut de dissimular per mantenir l’equilibri dins del seu executiu. Conte va criticar l’excessiva dependència de Salvini de les xarxes socials i del carrer per fer propaganda política, així com la utilització de símbols religiosos en mítings. També va denunciar que Salvini “ha envaït” les competències d’altres ministres i va acusar la Lliga d’haver “encobert” mesures adoptades pel M5E per reimpulsar el creixement, la innovació tecnològica o la seguretat. I en una última punyalada, el ja ex primer ministre va recordar els problemes de la Lliga amb la justícia italiana, que investiga un possible finançament irregular del partit amb fons russos. “La cultura de les regles, el respecte de les institucions, no s’improvisen, sinó que són fonamentals per aspirar al paper de ministre o primer ministre”, va recordar Conte, que va arrencar l’aplaudiment dels senadors del M5E.

El ja dimissionari primer ministre va retreure a Salvini la incoherència de no haver fet plegar els seus propis ministres ni haver presentat la seva dimissió, tot i ser el promotor d’una moció de censura contra el primer ministre. Un pols al govern en ple recés estival que ha desencadenat una surrealista crisi política de final incert.

Tot va començar fa dues setmanes, quan Matteo Salvini va anunciar que retirava el seu suport al primer ministre i va exigir la convocatòria immediata d’eleccions anticipades. Donava per acabada així la coalició de govern formada pel seu partit i el Moviment 5 Estrelles. Els últims sondejos electorals, publicats només uns dies abans, donaven a la Lliga al voltant del 36% dels vots. Amb la crisi migratòria a la Mediterrània, la batalla contra les ONG de rescat en el seu moment més àlgid i el decret de seguretat acabat d’aprovar, Salvini va considerar que era el millor moment per capitalitzar els excel·lents resultats obtinguts pel seu partit en les eleccions europees del maig, que van confirmar la Lliga com la primera força política a Itàlia, i forçar unes noves eleccions que, si no hi hagués sorpreses, el coronarien com a primer ministre. Les excuses del líder de la Lliga per fer caure el govern, però, van ser unes altres: la falta d’acord amb els seus aliats en assumptes clau com les infraestructures o l’autonomia de les regions del nord, i especialment el rebuig dels grillini a la construcció del tren d’alta velocitat entre França i Itàlia.

Salvini, que va intervenir després de Conte, va respondre al ja ex primer ministre amb un to també molt dur. Va afirmar que tornaria a trencar el govern si fos necessari i, davant la crítica de Conte al seu ús de símbols religiosos en mítings electorals, va treure un rosari a la mateixa cambra alta i li va fer un petó. “No tinc por de l’opinió dels italians, qui té por de l’opinió dels italians no és un home lliure”, va exclamar.

Malgrat això, Salvini es va mostrar disposat a seguir governant per completar algunes reformes com la reducció del nombre de parlamentaris (un dels cavalls de batalla del Moviment 5 Estrelles). Això sí, després vol que es convoquin eleccions. Per demostrar les seves bones intencions, la Lliga va retirar ahir la moció de censura, però llavors la ruptura era ja inevitable. Per al M5E el líder de la Lliga és un “interlocutor poc fiable”. Conte va decidir mantenir la seva renúncia i ahir a la nit mateix va presentar la dimissió formal davant el president de la República, Sergio Mattarella, que avui iniciarà consultes amb els partits per veure si és possible formar una nova coalició de govern o, en cas de no aconseguir-ho, dissoldre les cambres i convocar eleccions anticipades a la tardor.

Claus per entendre per què el líder de la Lliga ha forçat ara la crisi de govern


Eleccions anticipades

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha provocat just ara una crisi de govern perquè, segons un sondeig fet el 31 de juliol per l’institut Ipsos i publicat a començament d’agost, la Lliga aconseguiria el 36% dels vots en unes eleccions anticipades. És més del doble del que va obtenir en els comicis de l’any passat, celebrats el 4 de març del 2018. A més, segons aquest mateix sondeig, els dos socis tradicionals de la Lliga -els partits conservadors Força Itàlia i Germans d’Itàlia- aconseguirien al voltant del 7% dels vots cadascun, amb la qual cosa la Lliga podria formar una coalició de govern amb ells, prescindir del Moviment 5 Estrelles i Salvini ser primer ministre.

Decret de seguretat

Una de les fites de Salvini al govern ha sigut aprovar un decret llei en matèria de seguretat que endureix les sancions contra les ONG que rescaten migrants al Mediterrani. Estableix multes de fins a un milió d’euros i penes de presó. El 5 d’agost el Senat va convertir en llei el polèmic decret. El fins ahir primer ministre italià, Giuseppe Conte, va acusar ahir Salvini d’“oportunista” per haver dinamitat el govern tot just després que el decret esdevingués llei.

Nous pressupostos

La convocatòria anticipada d’eleccions dificultaria l’aprovació dels pressupostos per al pròxim exercici, que Itàlia ha de lliurar a la UE abans de final d’any. Si no ho fa, el govern es veurà obligat a augmentar l’IVA, després que l’any passat la UE ja fes els ulls grossos malgrat que els comptes italians eren deficitaris. Els nous pressupostos hauran d’incloure retallades, cosa que hauria tacat la imatge del govern i, de retruc, de la Lliga.

stats