Internacional08/10/2014

El futur de Renzi, pendent de la votació sobre la polèmica reforma laboral

La iniciativa ha rebut fortes crítiques dels sindicats i un sector del Partit Demòcrata

Mireia Quingles
i Mireia Quingles

BarcelonaArriba l'hora de la votació sobre la "jobs act", la polèmica reforma laboral presentada pel govern de Matteo Renzi. Amb aquesta projecte, l'Executiu se sotmet a una qüestió de confiança, ja que la reforma que pretén aplicar Renzi no compta amb el suport unànime del Partit Demòcrata italià. El primer ministre italià havia posat com a data límit per a l'aprovació la d'avui, el mateix dia en què se celebra a Milà una cimera sobre el treball amb els líders de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La votació serà pública, amb la qual cosa deixarà en evidència els "franctiradors", nom sota el qual es denominen els parlamentaris del propi partit que expressen el seu vot contrari quan poden fer-ho en secret.

Cargando
No hay anuncios

La reforma laboral proposada per Renzi és una de les pedres angulars del seu programa, amb el repte de treure el país de la recessió econòmica en què es troba. La iniciativa preveu promoure els contractes fixes i establirà una protecció gradual als treballadors, per la qual cosa només amb l'antiguitat es podran accedir a certs drets. També, però, obre la porta a l'acomiadament en cas de dificultats econòmiques de l'empresa o irregularitats del treballador.

L'article més controvertit

Cargando
No hay anuncios

Afectarà, per tant, el polèmic article 18 de l'Estatut dels Treballadors, que protegeix els treballadors amb contracte fixe, ja que preveu la reintegració al lloc de treball dels treballadors acomiadats de forma improcedent.

La proposta de modificació d'aquest article ha estat un dels punts més polèmics, i ha despertat les crítiques dels sindicats i la "vella guardia" del PD, que ho consideren un pas enrere en l'estat del benestar. De fet, el govern de Berlusconi ja va intentar modificar l'article el 2002, i va provocar una vaga general i una de les manifestacions més nombroses del país, amb prop de tres milions de protestants.

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats rebutgen la reforma dels acomiadaments, ja que temen que qualsevol empresa pugui adduir a dificultats econòmiques per acomiadar els treballadors sense motiu real. Renzi va mantenir aquest dilluns diverses reunions amb representants dels sindicats i la patronal per intentar arribar a un acord per salvar la reforma, i va declarar haver arribat a "punts de trobada", però la valoració no ha estat unànimement positiva per als representants dels treballadors.