És "urgent" aturar les emissions "per a la seguretat de tothom al planeta", diu l'ONU

"Madrid serà capital del diàleg" contra la crisi climàtica, diu Pedro Sánchez en l'arrencada de la COP25

Un dels pavellons de COP25 de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic
Sònia Sánchez
02/12/2019
3 min

Barcelona"Cal arribar al pic màxim d'emissions al 2020 com a molt tard i començar la reducció que demana la ciència": és un imperatiu "per a la seguretat de tothom en aquest planeta, a curt i a llarg termini". Així de contundent s'ha mostrat el president del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), Hoesung Lee, en el discurs inaugural de la COP25.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap d'aquest grup de científics de l'ONU ha tornat a remarcar la "urgència" que exigeix "la ciència" a l'hora d'actuar contra l'emergència climàtica i ha recordat que les polítiques actuals a tot el món "queden lluny encara d'abordar" la situació tal com caldria.

La mateixa posició que ha defensat el secretari general de l'ONU, António Guterres, que ha advertit que "cal deixar els combustibles sota terra" perquè "és l'única manera de limitar l'escalfament global". "Si no canviem de manera urgent el nostre estil de vida posem en perill la nostra vida mateixa", ha sentenciat.

Guterres ha fet un repàs de totes les dades científiques que s'han posat sobre la taula en els últims mesos, i també anys, que alerten de la responsabilitat humana en l'augment del CO2 a l'atmosfera i dels impactes devastadors que això està tenint arreu del món. "¿De veritat volem ser recordats com la generació que va amagar el cap a la sorra i que tocava el violí mentre el planeta cremava?", ha interpel·lat als caps d'estat i de govern reunits a Madrid.

La cimera anual de l'ONU sobre el canvi climàtic, la COP25, que s'havia de celebrar a Xile i va ser recol·locada a Madrid a l'últim moment per les protestes socials que tenen lloc en aquell país, té per objectiu principal aconseguir compromisos concrets dels estats de cara a la revisió a l'alça que han de fer tots obligatòriament el 2020 dels seus plans de lluita contra el canvi climàtic, els anomenats NDC (contribucions determinades nacionalment). És això de què es parla quan s'insisteix en "elevar l'ambició", la paraula més repetida aquests dies en aquest fòrum de negociació internacional.

"Madrid, capital mundial de la lluita climàtica"

"Madrid serà durant uns dies la capital mundial de la lluita contra l'emergència climàtic i d'un multilateralisme que ha de ser reforçat. Per sobre de tot, Madrid vol ser la capital del diàleg i la paraula, un diàleg entre països i amb la societat", especialment amb els més joves que han sortit al carrer, ha afirmat aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "El nostre deure és escoltar el seu missatge", ha afirmat sobre la crida de les noves generacions per una acció climàtica més contundent.

Un missatge d'urgència secundat per la ciència i que també van expressar els representants de l'ONU. Guterres va insistir en aquesta necessitat de revisar a l'alça "amb molta ambició" els plans estatals, perquè "encara que es complissin no són suficients" per evitar "la catàstrofe climàtica". "Fer menys que això seria una traïció a tota la raça humana i a les generacions futures", ha conclòs.

Pedro Sánchez ha defensat, a més, el lideratge d'Europa en la tasca de descarbonitzar l'economia mundial, sobretot en "un temps marcat pel silenci d'alguns", en al·lusió als Estats Units de Donald Trump. "Assolir la neutralitat climàtica el 2050 requereix audàcia des d'un nou multilateralisme. Ningú es pot sostreure d'aquest desafiament. No hi ha mur prou alt que protegeixi d'aquesta amenaça cap país, per poderós que sigui i el moment de la resposta és ara", afegia, en un missatge clarament dirigit a l'inquilí de la Casa Blanca. El president del govern ha remarcat la necessitat de fer "una transició" cap a una economia sense emissions "de manera justa" per no deixar ningú enrere.

Xile continua ostentant la presidència de la COP25 tot i el canvi de lloc, però el president del país, Sebastián Piñera, no hi ha pogut ser present perquè havia d'atendre la difícil situació que viu el país. Per això ha enviat un missatge de vídeo per expressar "el compromís de Xile amb la lluita climàtica". El mateix Sánchez ha admès que "aquesta cimera és la COP de Xile".

La presidenta de la cimera és, de fet, la ministra de Medi Ambient xilena, Carolina Schmidt, que s'ha sumat a les crides a "l'ambició".

Abans de la inauguració oficial de la cimera el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el secretari general de l'ONU, António Guterres, i amb els líders de la UE, que s'han desplaçat a Madrid per transmetre una imatge de lideratge en aquest esforç per elevar l'ambició. Sánchez s'ha reunit també en privat amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, amb qui ha parlat també sobre el conveni de doble nacionalitat Espanya-França, el primer d'aquesta mena a la UE, i el marc financer plurianual de la UE.

stats