En directe
Astronomia
08/04/2024

Segueix en directe l'eclipsi total de Sol que es viu a Nord-amèrica

08 Apr 2024

Eufòria als Estats Units per un eclipsi que no es tornarà a repetir en 20 anys

Antònia Crespí Ferrer

Com es veu un eclipsi de Sol des de l'espai?

L'agència nord-americana NOAA ha compartit imatges de l'eclipsi d'aquest dilluns 8 d'abril vist des d'un dels seus satèl·lits:

Per la seva banda, la NASA, ha fet el mateix de l'estació espacial:

Quin efecte pot tenir un eclipsi solar sobre els animals?

Històricament, els animals sempre han sigut els primers a alterar el seu comportament durant l'eclipsi solar; s'espanten i se senten amenaçats pel canvi sobtat de llum. Tot i això, hi ha d'altres que adopten comportaments crepusculars. Per exemple, en els entorns rurals, les vaques tornen del camp als estables, actuant com si fos de nit.

Els animals domèstics com els gossos i els gats sovint es mostren espantats durant l'eclipsi per una foscor sobtada que distorsiona les seves rutines. Altres observacions durant els eclipsis solars van demostrar que animals com els mussols i els coiots augmenten les vocalitzacions durant el fenomen per la confusió i por que els produeix la foscor sobtada.

Afectacions en les telecomunicacions

L'eclipsi de Sol, amb Cleveland (Estats Units) com a zona zero en aquests instants, pot tenir efectes negatius en les telecomunicacions dels territoris afectats pel fenomen. La variació de la radiació solar durant un eclipsi provoca canvis sobtats en la ionosfera, la capa superior de l'atmosfera. Això pot causar incidències com l'alteració de la connexió a internet, interferències en les comunicacions per ràdio o perjudicar aparells o eines com els GPS.

L'ombra de l'eclipsi

El satèl·lit GOES-East de l'agència nord-americana NOAA està registrant des de l'espai com l'ombra de la Lluna va resseguint Nord-amèrica a mesura que avança l'eclipsi. Imatges espectaculars que evidencien l'abast del fenomen en zones molt poblades de Mèxic i dels Estats Units. 

Bogeria per l'eclipsi

Molts ciutadans nord-americans s'han concentrat en camps de futbol, on la bogeria s'ha desfermat quan la Lluna ha cobert completament el Sol. Els experts de la NASA que retransmeten l'eclipsi en directe asseguren que els espectadors han pogut veure des de les grades brillar en el cel planetes com Saturn o Júpiter en ple dia.

Els milers de persones que acudeixen en aquests emplaçaments han fet un compte enrere per rebre el clímax del fenomen i han arrencat amb crits d'emoció i aplaudiments quan la Lluna ha eclipsat completament el Sol.

Com afecta l'eclipsi a la natura i al temps?

Un eclipsi total de Sol com el que té lloc avui a Nord-amèrica provoca canvis en el comportament de la natura i del temps. Pel que fa a la meteorologia, el fet que es faci de nit en ple dia provoca que la temperatura baixi sobtadament per la falta de radiació solar. Per tant, si observem un eclipsi total cal anar preparats amb jaquetes i jerseis pel canvi sobtat que poden patir els termòmetres. A més, també es produeixen canvis en el vent, mentre que, si els núvols no ho impedeixen, es poden arribar a veure les estrelles més brillants al cel durant el clímax del fenomen.

La Lluna comença a destapar el Sol

La Lluna ha cobert completament el Sol a Torreón (Mèxic) i a Dallas (Texas). La foscor s'ha mantingut en aquestes ciutats durant 4 minuts i 27 segons.

'Eclipsimania'

Hi ha moltes persones que, per un motiu o altre, són fans dels eclipsis. Diverses ciutats han reunit milers de curiosos i especialistes que s'hi han desplaçat expressament.

D'eclipsis de Sol (quan la Lluna passa just per davant de l'astre rei i en bloqueja la llum) n'hi ha cada 18 mesos, aproximadament. Malgrat tot, la majoria tenen lloc a sobre de l'oceà i, per tant, no són visibles des dels llocs habitats. De fet, perquè un eclipsi total torni a tenir lloc exactament al mateix indret poden passar segles. Però hi ha excepcions.

Com es produeix un eclipsi de Sol?

L'eclipsi solar es produeix quan la Lluna s'interposa entre el Sol i la Terra, moment en què l'ombra del nostre satèl·lit natural cobreix una part de la superfície terrestre. Aquest fenomen es produeix de tant en tant i sempre afecta zones molt concretes del planeta. Hi ha tres tipus d'eclipsis solars: el parcial, que és quan només queda una part del Sol coberta per la Lluna; l'anular, que es produeix quan el nostre satèl·lit es troba massa lluny de nosaltres i no pot cobrir tot el disc solar; i el total, que és quan la Lluna cobreix absolutament tot el Sol.

En aquest cas, es tracta d'un eclipsi total, ja que la Lluna es troba més a prop de la Terra i la seva dimensió al nostre cel pot cobrir totalment el Sol. Això el farà encara més espectacular, ja que per uns instants es farà completament de nit en ple dia.

L'eclipsi de Sol ja és total

L'eclipsi total de Sol enfosqueix el cel de Mèxic completament davant l'expectació de molts ciutadans que s'han reunit per observar aquest fenomen astronòmic.

L'eclipsi, gairebé total a Mèxic

L'eclipsi és gairebé total. Els científics aprofitaran els minuts en què el Sol està completament tapat per observar l'estructura de la seva corona, habitualment oculta, i extreure conclusions sobre la seva atmosfera.

El testimoni d'en Lucas

La gent va agafant lloc al National Mall, una zona a l'aire lliure al centre de Washington. Tenim el testimoni del Lucas (10 anys) i les seves mares, Dilma i Lorena, que hi han anat per veure l’eclipsi.

El Lucas està molt emocionat: “És el meu primer eclipsi. No sé com imaginar-me’l. M’han dit que passarà l'ombra de la Lluna per davant del Sol”.

La Lluna enfosqueix cada cop més el Sol a Mazatlán

A poc a poc, es va enfosquint el cel a Mazatlán (Mèxic). Tot plegat, amb la banda sonora d''ET, l'extraterrestre' de fons, a banda de Bonnie Tyler i el seu 'Total Eclipse of the Heart'. Així és com estan vivint des d'allà aquest fenomen astronòmic.

Catalunya veurà un eclipsi solar com el nord-americà el 2026

L'eclipsi d'aquest dilluns 8 d'abril no es pot veure des de Catalunya, on l’últim total va ser el 1905. Ara bé, no caldrà esperar gaire per viure’n un, ja que la pròxima data que haurem de fixar serà el 26 d'agost del 2026, quan a casa nostra veurem un eclipsi solar amb una ocultació de gairebé el 100%. Aquest es podrà veure durant quatre minuts des de Lleida, Tarragona, Castelló de la Plana, València, Palma, Barcelona, Girona, Alacant, Andorra la Vella i Perpinyà. Serà total a la meitat sud de Catalunya, part del País Valencià i a les Balears, però de Barcelona cap al nord serà parcial. El 29 de març del 2025 també podrem veure un eclipsi parcial de Sol, amb una ocultació del 13%. En el calendari també s'afegeixen dos eclipsis parcials de Lluna: el 18 de setembre d'enguany i el 14 de març del 2025.

A l'estat espanyol hi haurà un eclipsi total de sol l'agost del 2026, quan la Lluna travessarà a través del cel de Groenlàndia, Islàndia i Espanya. I s'espera que hi hagi un altre eclipsi total de sol a Espanya l'agost del 2027, només un any després. Europa no en tornarà a veure un altre fins al 2061.

Inici de l'eclipsi

A Mazatlán, Mèxic, ja comença a ser visible l'eclipsi total de Sol en què la Lluna cobrirà completament l'estrella durant quatre minuts i 27 segons. Alguns s'han posat diligentment les ulleres d'eclipsi, però altres no. Hi havia confusió entre la multitud sobre si l'eclipsi havia començat o no.

Durant l'eclipsi solar és important tenir en compte els riscos que comporta mirar directament al Sol, ja que pot ser extremadament perillós i causar mal permanent als ulls. La llum solar directa pot danyar la retina i provocar cremades en la còrnia, la qual cosa resulta en una pèrdua de visió permanent o temporal. Altres efectes que pot tenir mirar fixament a l'eclipsi és una percepció distorsionada dels colors o l'aparició d'una taca negra en la visió.

Retransmissió en directe

Com ja sabem, Catalunya no podrà veure l'eclipsi solar. No obstant això, podem seguir el fenomen en la retransmissió en directe que fa la NASA a partir de dos quarts de vuit de la tarda, hora local. L'eclipsi total començarà a la costa mexicana del Pacífic, a les 11.07 am hora local i tindrà una durada de 4 minuts i 28 segons.

Hi haurà territoris europeus que podran veure l'eclipsi de manera parcial: Islàndia, les Açores, Madeira i l'oest del Regne Unit han estat els afortunats en aquesta ocasió. A l'estat espanyol també el podran veure, tot i que de manera molt desdibuixada, l'oest de Galícia i les illes Canàries més occidentals, segons ha informat l'Observatori Astronòmic Nacional.

La importància de les ulleres

Es tracta d'un fenomen que no es pot veure amb l'ull nu, ja que la radiació solar pot danyar les retines, així que s'estan distribuint ulleres especials per poder mirar directament l'eclipsi. Per exemple, el Museu Nacional de l’Aire i l’Espai ha muntat taules al National Mall on reparteixen ulleres a la gent que està agafant lloc per veure l’eclipsi.

L'únic moment en què és segur mirar cap al Sol sense ulleres és just en els minuts en què la Lluna ha tapat completament el Sol. En aquell moment, a més, és visible l'atmosfera de l'astre o corona solar, i fins i tot es poden distingir planetes propers. En aquest eclipsi del 8 d'abril a l'Amèrica del Nord, Júpiter i Venus haurien de ser visibles a banda i banda del Sol amb Mart i Saturn, segons ha explicat a Euronews Patricia Reiff, catedràtica de física i astronomia de la Universitat Rice de Texas.

Ocupacions quasi totals

Als tres països, milers d'aficionats ja s'estan preparant per veure l'eclipsi. De fet, les ciutats que hi ha a la ruta de l'eclipsi han vist un increment del 207% en les reserves d'allotjament per a aquest dilluns, segons dades d'AirDNA.

Més de 2.300 localitats són en indrets des d'on es podrà veure l'eclipsi total directament, entre les quals Dallas, que té l'ocupació hotelera al 95%, Cleveland (Ohio), que està al 98%, i les cascades del Niàgara, a Nova York, amb un 99% d'ocupació, segons aquesta plataforma.

Més llarg que el darrer

Els Estats Units ja van tenir un eclipsi solar total el 2017, però llavors la Lluna estava més llunyana de la Terra que ara. Aquest cop, la proximitat de la Lluna farà que el temps de l'eclipsi sigui més llarg: entre 3 i 4 minuts, segons la ubicació, durant els quals el Sol quedarà totalment esborrat del cel.

La proximitat més estreta també fa que l'espai de terra que cobreix l'ombra de la Lluna sigui més gros. "El camí de l'eclipsi del 2024 també passarà per més ciutats i zones densament poblades que el del 2017", diu la NASA, cosa que facilitarà que molta més gent el pugui veure completament.