En directe
05/07/2024

Keir Starmer ja és, oficialment, nou primer ministre del Regne Unit

La participació se situa al 59,8%, la més baixa dels últims 20 anys

La participació a les eleccions del Regne Unit s’ha situat al 59,8% (a falta dels resultats definitius), amb la qual cosa es converteix en la més baixa dels últims 20 anys. Suposa un fort descens respecte a la participació del 67,3% a les eleccions del 2019. També és la pitjor participació en unes eleccions generals des del 2001, quan la xifra va baixar al 59,4%: la més minsa des d’abans de la Segona Guerra Mundial. 

El Sinn Féin guanya per primer cop a Irlanda del Nord

El partit nacionalista Sinn Féin s’ha convertit en el principal partit nord-irlandès al Parlament britànic. Ha mantingut els set diputats que ja tenia, però el seu percentage de vots ha crescut 4 punts. És la primera vegada que una formació nacionalista guanya en unes eleccions estatals a Irlanda del Nord, tot i la llarga tradició del Sinn Féin de no enviar els seus diputats al Parlament britànic. Amb aquests resultats, el Sinn Féin continua la seva tendència a l’alça, després de convertir-se en la primera força al parlament nord-irlandès el 2022. L’altra cara de la moneda és la derrota del Partit Unionista Democràtic, que ha perdut tres diputats (fins a cinc), que han anat a parar a partits unionistes més petits. 

Els partits petits absorbeixen gran part del vot de càstig als ‘tories’

El declivi del suport al partit conservador ha derivat en un canvi de mans del poder en moltes parts del país. Tanmateix, en moltes zones això no ha suposat un transvasament directe de vots cap als laboristes. Al sud-oest d’Anglaterra i a les Midlands, el percentatge de vot als laboristes s’ha quedat pràcticament estancat comparat amb el de fa cinc anys, i a Londres fins i tot és inferior que al 2019. Els guanyadors han sigut, doncs, partits més petits, que han absorbit gran part del vot de càstig dels conservadors. L’única excepció és Escòcia, on el vot laborista ha augmentat.

NIgel Farage es burla de Keir Starmer en la seva primera conferència de premsa

Fins a set manifestants han entorpit aquesta tarda l'inici de la primera conferència de premsa que ha ofert el líder del Partit Reformista, Nigel Farage, fa només uns minuts. Farage ha aprofitat la compareixença per burlar-se del nou primer ministre, Keir Starmer, per la forma en què ha ofert el seu discurs a l'exterior de Downing Street. "El seu primer discurs… Ha mirat les notes més de 150 vegades. Una vegada cada 2,8 segons…" Farage ha fet un gest suposadament còmic, exagerant la forma en el premier feia un cop d'ull a les seves notes. El líder xenòfob, que encara confia a aconseguir un dels dos districtes que resten per comunicar els resultats, ha volgut destacar que "els resultats mostren que no hi ha absolutament cap entusiasme pel laborisme de Starmer". I tot seguit ha anunciat que immediatament iniciarà amb els seus diputats, tant al Parlament com per tot el país, una campanya per la reforma del sistema electoral. "Els resultats mostren que si tinguéssim un sistema de representació proporcional, hauríem aconseguit [amb els 4,1 milions de vots collits] sobre un centenar d'escons. Clarament, el nostre sistema ja no funciona".

Els laboristes arrasen amb escons però creixen menys de dos punts percentuals en vots

El Partit Laborista ha arrasat amb nombre d'escons (n'ha aconseguit 211 més que fa cinc anys, fins a 412), però si ens fixem amb el percentatge de vot, l'increment és molt discret. La formació de Keir Starmer ha obtingut un 33,7% de les paperetes, cosa que suposa un augment només d'1,6 punts percentuals respecte a les eleccions del 2019. Els conservadors, en canvi, registren uns resultats desastrosos es miri com es miri: han perdut 250 escons i el percentatge de vot ha caigut 20 punts, fins al 23,7%.

Les característiques del sistema electoral britànic provoquen una distorsió enorme pel que fa a la translació en escons: els laboristes aconsegueixen més del 63% dels seients mentre que els tories només s'enduen el 18%. I aquesta distorsió perjudica molt els interessos del Partit Reformista, de Nigel Farage, que amb el 14% dels vots obté només el 0,6% dels parlamentaris (4 escons per 4,1 milions de vots), si fa no fa les mateixes xifres que els Verds (4 diputats per 1,9 milions de vots). Al cantó oposat, els liberaldemòcrates se'n beneficien: amb el 12% dels sufragis s'han endut l'11% dels representants.

Candidats independents pro-Palestina prenen vots als laboristes

Els candidats independents que s’han presentat en plataformes pro-palestines o s’han posicionat clarament a favor de la causa palestina han afectat al suport laborista en algunes circumscripcions. Un nom destacat és el de Jeremy Corbyn, que va ser líder del Partit Laborista i cap de l’oposició abans que el substituís Keir Starmer. En aquestes eleccions s’ha presentat com a candidat independent i ha guanyat a la seva circumscripció. Taj Ali, co-editor de la revista Tribune, ha destacat que els independents pro-palestina han aconseguit cinc escons al Parlament, més que els que han obtingut el partit d’extrema dreta Reform UK i els Verds (quatre cadascun).

Els independentistes escocesos, els altres damnificats

Un dels altres grans damnificats de la nit, a part dels conservadors, és el Partit Nacional Escocès (SNP), que s'ha endut només 9 diputats dels 45 que tenia resultants de les eleccions del 2019. L'independentisme ha concorregut als comicis en uns moments molt difícils, amb la crisi que viu des de la renúncia, l'any passat, de Nicola Sturgeon, la investigació policial en marxa per presumpte frau en les finances del partit que afecta el seu marit, i amb el relleu, encara no fa ni deu setmanes, del primer ministre Humza Yousaf –el recanvi de Sturgeon– per John Swinney. En nou anys, des del 2015, l'independentisme escocès ha perdut pistonada. En aquesta ocasió, Escòcia només tenia 56 districtes en joc, tres menys que el 2019.

Starmer: "Reconstruirem el país junts, totxo a totxo"

This browser does not support the video element.

En poc més de sis minuts i mig, el nou primer ministre britànic, Keir Starmer, ha promès aquest migdia als seus conciutadans "reconstruir" el Regne Unit de les cendres que han deixat enrere catorze anys de governs conservadors. Amb paraules molt mesurades, en una celebració de la diversitat del país, el premier ha volgut reconèixer el paper del seu antecessor, Rishi Sunak "el primer primer britànic asiàtic del nostre país", cosa que "haurà suposat un esforç addicional que no hauria de ser subestimat per ningú". Després de les paraules de cortesia, però, Starmer ha anat per feina: "Quan la bretxa entre els sacrificis que fan les persones i el servei que reben dels polítics no es correspon, això condueix a un cansament al cor d'una nació, a l'esgotament de l'esperança i de l'esperit de creença en un futur millor. Però hem d'avançar junts". Per aquesta raó, ha dit, "avui podem començar amb el simple reconeixement que el servei públic és un privilegi i que el vostre govern hauria de tractar amb respecte a totes les persones d'aquest país". Com és habitual en aquestes ocasions, el premier ha promès que governarà per a tothom, tant pels que ahir van votar laborista com pels que no. "Si ahir vau votar laborista assumirem la responsabilitat de la vostra confiança mentre reconstruïm el nostre país".

La tasca que Keir Starmer i el seu govern tenen al davant no és menor. I ha admès que "canviar de país no és com encendre un interruptor". Especialment, en un "món [que] és ara un lloc més volàtil. Això trigarà, però no dubtis que la feina del canvi comença immediatament. No tinc cap dubte que reconstruirem el Regne Unit amb riquesa creada a cada comunitat. El nostre NHS [el Sistema Nacional de Salut] es torna a posar dret preparat per al futur".

El premier també ha promès fronteres segures i carrers més segurs i habitatges "assequibles". Moltes vegades, però, les promeses fetes pel nou cap de govern de torn han quedat en noi res. "No n'hi ha prou amb les paraules", ha dit: "Ens heu donat un mandat clar, i el farem servir per oferir canvis, per restaurar el servei de respecte a la política. Ara, com hem fet tantes vegades en els nostres reptes d'un món insegur, us hem de convèncer per dur a terme una reconstrucció tranquil·la i pacient. Així que amb respecte i humilitat, us convido a tots a unir-vos a aquest govern de servei en la missió d'una renovació nacional. La nostra feina és urgent i avui la comencem".

Sunak demana perdó i abandonarà la direcció del partit consevador

This browser does not support the video element.

Rishi Sunak s'ha acomiadat com a primer ministre i ha anunciat que abandonarà la direcció del partit conservador, després de la patacada electoral d'aquest dijous. "Al país li dic que ho sento. He escoltat la vostra ràbia i decepció i n'assumeixo la responsabilitat", ha dit davant del número 10 de Downing Street sota una pluja fina.

Sunak ha anunciat que dimiteix com a líder del partit, però que no ho farà immediatament. "Hem d'assumir el lideratge de l'oposició de manera professional i efectiva".

El primer ministre sortint ha tret pit però dels resultats econòmics del seu pas pel govern i també del suport a Ucraïna o l'acord a Irlanda del Nord.

I després de mostrar el seu respecte personal i polític pel seu successor, el laborista Keir Starmer, no s'ha estat de dir que el Regne Unit és "el millor país del món".

Macron felicita Starmer: "continuarem treballant amb el Regne Unit"

El president francès Emmanuel Macron, que diumenge enfronta la segona volta de les legislatives amb una derrota que pot ser tan sonada com la que han patit els conservadors al Regne Unit, ha felicitat el premier britànic electe, com han fet altres líders arreu del món. "Continuarem la feina que hem començat amb el Regne Unit per al cooperació bilateral, la pau i la seguretat a Europa, el clima i la Intel·ligència Artificial", ha dit a X.

El president ucraïnès Volodímir Zelenski s'ha mostrat confiat que Starmer continuarà sent un "aliat fiable"

El president israelià Isaac Herzog ha dit que espera enfortir "l'estreta amistat" entre tots dos països, mentre continua l'ofensiva sobre Gaza.

La presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen ha parlat d'un "partenariat constructiu".

I els membres de la Commonwealth també han estat entre els primers a reaccionar: el primer ministre australià Anthony Albanese, el canadenc Justin Trudeau i el president indi Narendra Modi.

El nou parlament es constiuirà dimarts

El nou parlament s'ha de constituir cinc dies després de les eleccions, és a dir dimarts 9 de juliol. Els diputats prenen possessió per ordre d'edat, i han d'escollir l'speaker, el president dels Comuns. Les prioritats del nou govern les explicarà el rei Carles III en el discurs d'inauguració de la nova legislatura, que serà dimecres 17 de juliol.

Keir Starmer ja és, oficialment, primer ministre del Regne Unit

Amb la tradicional encaixada de mans, que ha tingut lloc a les 12:15 h, hora local, al palau de Buckingham, el rei Carles III ha demanat a Keir Starmer la formació de govern i, automàticament, el líder del Partit Laborista, guanyador de les eleccions generals celebrades ahir al Regne Unit s'ha convertit en nou premier britànic. En aquests moments es dirigeix cap a Daowning Street, des d'on s'adreçarà al país.

Entrevistes amb el rei , mudança a Downing Street i submarins nuclears: Així serà el traspàs de poders

El ritual de traspàs de poders al Regne Unit arrenca aquest divendres al matí. El primer ministre sortint, el conservador Rishi Sunak, anirà a Buckingham Palace a presentar la seva dimissió al rei, que a continuació rebrà el guanyador de les eleccions, el laborista Keir Starmer. Des d'allà Starmer anirà directament a la residència del primer ministre, al número 10 de Downing Street, on pronunciarà el seu primer discurs.

Abans els seus assessors més propers hauran entrat per una porta lateral per què quan entri a la que serà la seva nova casa (la família de Starmer es traslladarà a la residència tan aviat com la de Sunak l'abandoni) l'estiguin esperant per saludar-lo. Tot seguit tindrà una bateria de reunions per posar-se al dia en temes de seguretat nacional, altres afers importants i temes que requereixin decisions immediates. El protocol també marca que escrigui una carta per als comandants dels quatre submarins nuclears amb què compta el Regne Unit, on els ha de donar instruccions de com actuar en cas que un atac atòmic talli les comunicacions amb Londres. Aquesta carta substitueix les instruccions lliurades pel primer ministre anterior, en el seu primer dia de feina. Starmer també haurà de nomenar els ministres, començant pel d'Exteriors i d'Hisenda, i la resta d'alts càrrecs.

Qui és Keir Starmer?

Keir Starmer, de 61 anys, premier britànic electe arran de l'aclaparadora victòria laborista en les eleccions generals celebrades aquest dijous al Regne Unit, està boig per l'Arsenal. És un gunner de tota la vida i un amant del futbol, esport que practica setmanalment. Almenys, fins ara. Però el primer míting de campanya després de la convocatòria avançada dels comicis, el 23 de maig, no el va fer a l'Emirates Stadium, ocupant la banqueta de Mikel Arteta, sinó sobre la gespa del camp del Gillingham Football Club, un modest equip del comtat de Kent, al sud-est del país, que juga a la quarta categoria anglesa. Ni que fos d'esquitllada, Starmer no volia un inici de cursa que el vinculés amb l'elit dels grans clubs de la Premier.

Llegeix el perfil del nou primer ministre britànic, aquí.

Bon dia!

Després de catorze anys de governs conservadors, el Regne Unit es desperta avui davant un canvi de cicle polític. El Partit Laboralista i el seu líder, Keir Starmer, han aconseguit una victòria rotunda en les eleccions celebrades durant el dia d'ahir. De fet, Starmer ho tindrà fàcil per governar: la victòria ha estat majúscula i ja ha superat els 326 escons que marquen la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns. Per l'altra banda, el resultat dels conservadors ha estat un cop dur. El partit que fins ara governava ha obtingut els pitjors resultats dels seus 190 anys d'història.

El diputat conservador més esnob també perd el seu escó

Jacob Rees-Mogg, diputat des del 2010, i un dels més coneguts durant el període conegut com les guerres del Brexit (2016-2019), és un dels quasi 250 parlamentaris conservadors que han perdut el seu escó. Amb fama d'arrogant i elitista, catòlic de missa diària, la seva derrota, en un districte habitualment segur per als interessos tories, posa de manifest que la paciència del públic té un límit, i que les accions del govern havien acabat per esgotar-la. La seva manera d’expressar-se, amb un accent no precisament cokney –el de les classes populars de l’est de Londres– i un domini del llenguatge que només s’aprèn en cases bones i als millors col·legis i universitats del país –Eton i Oxford o Cambridge–, i la manera de vestir –sempre amb americana creuada, una mica ampla–, l’han situat en la galeria dels personatges singulars del Parlament. I en el punt de mira.

Keir Starmer: "Avui comencem un nou capítol per reconstruir el nostre país"

Set hores exactes després del tancament dels col·legis electorals, a les cinc de la matinada d'aquest divendres, hora local, el Partit Laborista s'ha convertit en el guanyador de les eleccions celebrades ahir al Regne Unit, després que hagi sobrepassat els 326 diputats que marquen la majoria absoluta de la Cambra dels Comuns. Pràcticament, al mateix temps, Keir Starmer s'ha plantat davant d'un grup de seguidors al Turbine Hall, de la Tate Modern, al centre de Londres, on ha fet un breu discurs, primer esperançat, després realista sobre les dificultats que té al davant el nou executiu: "A tot el nostre país la gent es despertarà amb la notícia que s'ha tret un pes del damunt. Finalment, s'ha remogut de les espatlles d'aquesta gran nació una enorme càrrega. Ara podrem tornar a mirar cap endavant. La llum del sol de l'esperança, pàl·lida al principi, però cada cop més forta al llarg del dia, torna a brillar sobre un país amb l'oportunitat, després de 14 anys, de recuperar el seu futur".

L'imminent primer ministre britànic, el cinquè en la història del laborisme, ha comentat també: "Un mandat com aquest comporta una gran responsabilitat. La nostra tasca és, ni més ni menys que renovar les idees que sostenen aquest país. I junts ho hem de fer. Hem de fer una renovació nacional perquè siguis qui siguis, tant és on hagis començat a la teva vida, si treballes de valent, si segueixes les regles del joc, aquest país t'hauria de donar bones oportunitats". I ha continuat amb algunes de les idees que ha repetit al llarg de la campanya, en relació amb el canvi experiment pel seu partit, i que ara intentarà projectar a tot el país. "Us dic que no serà fàcil canviar-lo, no és com encendre un interruptor. És un treball dur, un treball pacient, un treball decidit i ens haurem d'afanyar. Però fins i tot quan les coses es posin difícils, recordaré aquesta nit. Vam dir que acabaríem amb el caos. I ho farem. Vam dir que passaríem pàgina i avui comencem un nou capítol per reconstruir el nostre país".

Rishi Sunak manté l'escó però admet la victòria laborista i dimitirà en les pròximes hores

Quan faltaven quinze minuts per a les 05:00 h, hora local, l'encara primer ministre, Rishi Sunak, ha admès la derrota electoral que ha patit el Partit Conservador, per bé que ell mateix manté l'acta de diputat. En el seu discurs d'acceptació ha informat que ja havia trucat per telèfon al líder laborista, Keir Starmer, per felicitar-lo pel triomf aconseguit: "El poble britànic ha emès un veredicte aclaparador aquesta nit. Hi ha molt per aprendre i reflexionar i em faig responsable de la desfeta dels molts bons candidats conservadors que han perdut l'escó, malgrat els seus esforços incansables". Sunak inicia en aquests moments un viatge cap a Londres des de la circumscripció de Richmond, a Yorkshire, al nord d'Anglaterra, en el que serà el seu darrer trajecte com a premier. Al llarg del matí visitarà el palau de Buckingham per presentar la dimissió al rei. També ha insinuat que mantindrà l'acta de diputat tot i la desfeta sense pal·liatius.

Els Verds arrabassen als laboristes l'escó del centre de Bristol

Els Verds han aconseguit, de moment, una diputada, Carla Deyer, que ha arrabassat l'escó del centre de Bristol al Partit Laborista.

Penny Mordaunt, una de les aspirants a succeir Rishi Sunak, perd l'escó i no podrà optar al lideratge 'tory'

Malgrat la correcció a l'alça de la projecció d'escons dels conservadors feta per la BBC (03.54 h), la llista de baixes que està patint el partit, continua. I, fins ara, una de les més destacades és la líder de la Casa dels Comuns, Penny Mordaunt, que en el passat havia competit pel lideratge tory i que era vista com una de les possibles aspirants a succeir Rishi Sunak si es produïa el daltabaix que preveien les enquestes i que el recompte està confirmant. Però en perdre l'acta de diputat, Mordaunt no hi podrà optar, ja que els estatuts preveuen que el cap de files sigui parlamentari. Això obre la porta a què Suella Braverman, exministra de l'Interior, furibunda partidària de les deportacions a Ruanda i molt contrària a l'emigració, tot i que ella mateixa és filla de la immigració postcolonial, pugui optar al càrrec. Braverman, a més, s'ha pronunciat a favor de la col·laboració amb el Partit Reformista, de Nigel Farage. El dilema que s'obre ara als tories és evident: girar al centre o escorar-se encara més a la dreta fins a aliar-se amb l'extrema dreta.