En directe
04/07/2024

Els britànics voten amb l'única incògnita de saber la magnitud de la victòria laborista

El laborista Keir Starmer, favorit a les enquestes, ja ha votat

Quan faltaven pocs minuts per les 10:00, hora local, el líder laborista Keir Starmer i la seva dona Victoria Starmer han dipositat el seu vot al Willingham Tenants Hall de Kentish Town, al nord de Londres. Les enquestes apunten a una victòria aclaparadora dels laboristes amb Starmer al capdavant. Caldrà veure fins a quin punt el líder laborista és capaç d'aconseguir el que es coneix com una “supermajoria”.

Starmer és advocat de professió i ha exercit com a líder de l'oposició i líder del Partit Laborista des del 2020. Representa el districte de Holborn i St Pancras a la Cambra dels Comuns des del 2015.

Què passa a Downing Street quan arriba un nou primer ministre?

Una observació que els primers ministres entrants acostumen a fer quan reflexionen sobre les seves primeres 24 hores al càrrec és el munt de coses que han d'assumir, i el poc que queda amb posterioritat, llevat que es dugui un dietari ben acurat d'aquests moments. Quan Keir Starmer arribi demà al número 10 de Downing Street, en tant que guanyador de les eleccions generals, d'acord amb totes les enquestes, com li va passar a David Cameron i a Tony Blair abans que ell, entrarà al número 10 sense cap experiència al govern. Després d'una llarga nit veient el recompte dels resultats, i molt possiblement sense haver dormit gens, el premier s'enfrontarà a un dels dies més llargs i importants de la seva vida política, havent de prendre decisions que podran tenir conseqüències a llarg termini: per exemple, el nomenament dels seus ministres. El procés de cnvi de govern és molt més ràpid al Regne Unit que no pas a Catalunya, per exemple. En tot cas, el dia començarà a la seva circumscripció a la matinada del divendres –en el cas de Starmer al centre-nord de Londres– i acabarà efectivament a Downing Street, amb una parada estratègica al palau de Buckingham on rebrà l'encàrrec de la formació de govern per part de Carles III.

Rishi Sunak i la seva dona, Akshata Murty, matinen molt i ja han votat

Molt pocs minuts després que s'hagin obert els col·legis electorals, a les 07:00, hora local, la parella que formen Rishi Sunak, encara primer ministre, i la seva dona, Akshata Murty, han dipositat el seu vot al col·legi situat al Kirby Sigston Village Hall de Northallerton. Sunak es presenta per la circumscripció de Richmond & Northallerton, al nord d'Anglaterra, una zona molt rural. Algunes de les enquestes d'atribució d'escons han projectat que el premier perdria el seu escó. Si fos així, seria un fet històric, perquè mai un cap de govern ha perdut la seva acta parlamentària. Resolta d'entrada la més important incògnita de la jornada, això és, que el laborisme guanyarà, saber si Sunak rebrà un càstig de tals proporcions, que no renovarà l'escó, és una de les moltes interrogants secundàries que es coneixerà al llarg de la matinada d'aquest divendres.

Què diuen dues enquestes rellevants?

  • Des de fa mesos, pràcticament des del desastrós i curt lideratge de Liz Truss, de només 44 dies, que va arribar al poder pels escàndols de Boris Johnson, les enquestes d'intenció de vot general entre conservadors i laboristes s'han anat eixamplant fins a quedar en una distància estable d'entre 19 i 21 punts. Dos dels últims sondejos que han projectat atribució d'escons confirmen la tendència de la victòria aclaparadora del laborisme, mentre que per al cas dels conservadors es mouen entre l'enfonsament proper a l'extinció i el desastre sense pal·liatius. L'enquesta de YouGov per a The Times indica que el laborisme obtindrà 431 diputats; els tories, 102; els liberaldemòcrates, 72; l'SNP, 18, el Partit Reformista, 3; i els Verds, 2. La mostra d'Ipsos, la mateixa empresa de demoscòpia que dur a terme l'enquesta a peu d'urna que es farà pública a les 22:00, hora local, preveu, per la seva banda, el següent repartiment de seients a la Cambra dels Comuns: Partit Laborista, 453; Partit Conservador, 115; Liberaldemòcrates, 38; SNP, 15, Partit Reformista, 3; i Verds, 3. Però les diferències en segons quins districtes –117 segons Ipsos– són inferiors a 5 punts i qualsevol petita oscil·lació del vot en un sentit o un altre pot fer variar molt el resultat final.

Primeres eleccions amb necessitat de dur una identificació

Les que tenen lloc aquest dijous són les primeres eleccions generals que el Regne Unit celebra amb l'obligatorietat de què cada elector voti amb una prova d'identitat amb fotografia. Fins ara, només era necessari presentar-se al col·legi amb la notificació censal que es rep per correu. És ben sabut que els ciutadans del Regne Unit no tenen carnet d'identitat. En comptes d'aquest document, però, en poden dur fins a 22 de diferents, des del passaport fins al permís de conduir passant per la targeta que els més grans de 60 anys tenen del transport de Londres i un llarg etcètera. Que els britànics no tinguin DNI, i que no l'hagin volgut mai –Tony Blair va intentar introduir-lo, però no se'n va sortir–, és un tret cultural que els fa diferenciar de la resta de ciutadans europeus, amb els quals no volen equiparar-se. L'obligatorietat de la identificació ja va generar moltes protestes entre els electors més tradicionals que van acudir a votar a les eleccions municipals del 2 de maig, les primeres eleccions de totes les que tenen lloc en què era preceptiva la ratificació de la identitat. Aquell dia Boris Johnson, l'exprimer ministre que va introduir la nova llei, va haver de tornar a casa seva a buscar una identificació perquè va anar a col·legi sense dur-ne cap.

A les 07.00, hora local, s'ha iniciat la jornada electoral al Regne Unit. Els col·legis romandran oberts fins a les 22.00, moment en què hi haurà un primer tast dels resultats, amb l'enquesta a peu d'urna que, per a ITV, Sky News, Channel 4 i la BBC, farà la companyia Ypsos. Històricament, és un sondeig molt fiable. Entre 46 i 47 milions de persones s'han registrat per votar i podran fer-ho en els 40.000 centres de votació que hi ha escampats per totes les illes. En total, 150.000 persones actuaran com a presidents i vocals de les taules. El guanyador de les eleccions, amb tota seguretat el laborista Keir Starmer si s'ha de fer cas a totes les enquestes, rebrà l'encàrrec de formar govern divendres a mig matí o migdia. A primera hora de la tarda farà la seva entrada triomfal a Downing Street, des d'on es dirigirà a tot el país.

És possible una victòria de Sunak?

"Hi ha més possibilitats que un llamp caigui dues vegades al mateix lloc que no pas que Rishi Sunak continuï com a primer ministre". Així de contundent era el gurú de la demoscòpia del país, el professor de la Universitat de Strathclyde, a Glasgow, John Curtice, sobre les probabilitats que el conservador revalidi la victòria dels tories. De fet, ja fa dies que l'actual primer ministre ha assumit que els tocarà anar a l'oposició: ha fet campanya en districtes on ja s'apunta a una majoria tory per tal d'assegurar-se l'escó i ha demanat als ciutadans "evitar una supermajoria" laboralista.

Llegeix aquí l'article de Quim Aranda.

Així funciona el sistema electoral britànic

Els britànics elegeixen avui 650 diputats. 543 corresponen a districtes d'Anglaterra, 57 a circumscripcions d'Escòcia, 32 al País de Gal·les i 18 pertanyen a la província d'Irlanda del Nord. El sistema pel qual s'atribueixen els escons es coneix amb el nom de First-Past-The-Post, un terme que deriva de les carreres de cavalls i que es pot traduir com "El primer que arriba a la meta" o "que passa el post". Els electors voten a un candidat, independent o d'un partit, i el que aconsegueix el nombre més gran de sufragis s'endú el districte. No hi ha, a diferència del que passa a Catalunya, una atribució proporcional en relació amb el nombre de vots: A excepció del guanyador, la resta de vots van a la paperera. Tradicionalment, aquest sistema produeix majories molt estables, si bé deixa enrere molts ciutadans. En les eleccions d'avui, les enquestes preveuen que el Partit Laborista aconseguirà el 39% dels vots a escala nacional, però podria aconseguir fins al 72% de representació a la Cambra dels Comuns.

Bon dia! Avui els britànics decideixen el seu futur a les urnes. Llevat que hi hagi un gir de guió de 180 graus, el laboralista Keir Starmer serà elegit com a nou premier en substitució de Rishi Sunak. D'aquesta manera, els conservadors tornaran a l'oposició després de catorze anys a l'executiu. Ara està per concretar quina és la magnitud de la derrota dels tories: els laboralistes aconseguiran una ampla majoria o s'hauran de conformar amb una de més ajustada? Totes les enquestes els atorguen el que el fins avui govern ha anomenat "supermajoria".