Segona mort confirmada per Ebola a la ciutat congolesa de Goma
El cas no té cap relació amb la primera víctima mortal en aquesta localitat d'un milió d'habitants
BarcelonaFa dues setmanes el govern de la República Democràtica del Congo confirmava la mort per Ebola d'un pastor evangèlic a la ciutat de Goma, capital de la província de Kivu, al nord-est del país. La notícia preocupava a les autoritats: es tractava del primer cas confirmat en una gran ciutat –un milió d'habitants– des que ara fa un any, l'1 d'agost del 2018, es va declarar l'epidèmia i, per tant, es temia que el virus encara fos més difícil de gestionar del que ho havia sigut fins ara. Aquest dimecres les autoritats d'aquesta ciutat fronterera amb Ruanda han confirmat una segona mort per Ebola: un home que, dimecres al matí, havia sigut ingressat al Centre de Tractament d'Ebola de Goma.
De la mateixa manera que va passar amb el primer cas –i amb el qual no hi ha cap tipus de relació–, la víctima ha arribat a la ciutat quan ja estava contagiada pel virus. "En aquesta ocasió, venia de la regió d'Ituri. Es va contagiar allà, sense cap dubte, i després va tornar a casa seva, a la zona de sanitat de Nyiragongo", ha assegurat Jean-Jacques Muyembe, el secretari que coordina la resposta al brot. Després de presentar els símptomes de la malaltia, va ser traslladat des de la seva localitat fins al centre especialitzat de Goma on ha acabat morint.
Com a immediata mesura de prevenció, els equips sanitaris que operen a la zona ja han vacunat i aïllat les persones que havien tingut contacte amb la víctima. Malgrat això, la situació de Goma preocupa especialment.
"La població d'aquesta ciutat es mou molt. És per aquest motiu que hem fet un treball intensiu de preparació a Goma, per poder respondre immediatament si s'identifica un nou cas", ha apuntat el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Goma, a banda de ser un nucli urbà, és també un important punt de pas al costat del llac Kivu, on arriben constantment embarcacions provinents d'altres punts del país.
De fet, aquest mateix dimecres s'ha prohibit desembarcar-hi set vaixells provinents de Bukavu, capital de Kivu del Sud. Segons les autoritats, una dona de les dones que hi viatjava s'ha qualificat de "cas sospitós".
Un any de brot sense control
Que l’Ebola saltés a una gran ciutat era un dels grans temors de les autoritats sanitàries congoleses. Especialment, en una regió de molta mobilitat on es fa difícil controlar els nous contagis, un aspecte bàsic per a una malaltia que s’encomana amb molta facilitat pel contacte pell amb pell i amb els fluids corporals amb càrrega viral.
El brot, que es va decretar l’1 d’agost del 2018, ha matat més de 1.670 persones de les més de 2.400 infectades confirmades, segons xifres oficials. El conflicte latent que afecta la regió ha dificultat, encara més, les tasques de prevenció.
Fora de control, el virus va saltar a la veïna Uganda. A mitjans de juny una dona de cinquanta anys i el seu net de cinc van morir pel virus poc després d’haver creuat la frontera i les autoritats van decidir repatriar-los, malgrat que un germà de tres anys va donar positiu. No s’han documentat més casos en aquest país.
El 7 de juliol l'ONU va decidir declarar l'epidèmia com "una emergència sanitària internacional", que suposa el màxim nivell d'alerta sanitària.