Els escàndols de Boris Johnson

Scotland Yard investigarà les festes de Boris Johnson

La policia no s'oposa a la publicació de l'informe intern, que es pot conèixer en les properes hores

LondresEncara més problemes per a un Boris Johnson que sembla, ara sí, pràcticament al final del camí, per bé que és imprevisible quan pot rebre el cop de gràcia. Arran dels diferents episodis del Partygate –les festes a Downing Street i Whitehall durant els confinaments–, Scotland Yard ha anunciat aquest matí de dimarts que investigarà algunes de les 17 trobades que hi han tingut lloc, a partir del recompte que fins ara han fet els mitjans de comunicació britànics. L’última, la del 56è aniversari del mateix Johnson, el 19 de juny del 2020, segons el capítol diari que va difondre dilluns a la nit ITV News.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Puc confirmar que la Met [policia metropolitana] està investigant una sèrie d’esdeveniments que han tingut lloc a Downing Street i Whitehall en els últims dos anys en relació amb possibles incompliments de les regulacions del covid-19”, ha dit la número 1 de Scotland Yard, Cressida Dick, davant del ple de l’Ajuntament de Londres.

Cargando
No hay anuncios

A partir de l’anunci, han començat tot un seguit d’especulacions sobre la publicació o no de l’informe intern que, per encàrrec del mateix Johnson, elabora l’alta funcionària de l’Estat Sue Gray. Inicialment, Downing Street ha informat que caldria esperar fins a la fi de la investigació policial per conèixer-ne les conclusions.

Posteriorment, des de la mateixa oficina del primer ministre s'ha assegurat que potser es publicarien les conclusions que no afectin les parts sota la lupa policial. Però a primera hora de la tarda, diferents mitjans de comunicació han informat que Scotland Yard no ha posat cap objecció a la difusió del treball de Sue Gray. Finalment, per acabar d’embolicar una troca cada cop més rocambolesca i grotesca, al vespre s’ha apuntat des de fonts properes a Downing Street, que citava el Financial Times, la possibilitat que l’informe es fes públic aquest dimecres o bé en els pròxims dos dies. 

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat, caòtic però amb prou intenció política. Perquè el suggeriment fet inicialment per Downing Street, segons el qual només es publicarien les parts no investigades per Scotland Yard, és a dir, en principi les menys lesives per a Johnson, fa pensar que l’estratègia era permetre al premier entonar un altre mea culpa, fer un canvi de govern i guanyar temps fins a les conclusions policials, amb l’esperança que la premsa i l’opinió pública trobessin un altre tema de què ocupar-se, com per exemple el conflicte a Ucraïna. Aquest dimarts a la nit, però, aquesta opció semblava inviable. Johnson, doncs, continua esperant el veredicte de Sue Gray i, a més, té al damunt l’espasa de Dàmocles d’una investigació policial. No tant per l’hipotètic càstig que pogués rebre –una multa–, sinó per la repercussió política.

De moment, és impossible calibrar l’impacte que la intervenció de Scotland Yard pot tenir entre els diputats conservadors, molts dels quals han preferit esperar les conclusions de Gray per decidir si presenten o no una carta per desfermar una moció de confiança contra Boris Johnson. En calen 54 per iniciar tot el procés.

Cargando
No hay anuncios

Però que la policia s’hagi decidit a donar un cop d’ull a l’escàndol és fruit de la contundència de les proves obtingudes per la funcionària del Cabinet Office. I si ha lliurat una part de la informació a Scotland Yard és perquè ella mateixa, i els advocats que l’assessoren, hi han trobat indicis de criminalitat. Johnson, doncs, semblaria més arraconat que mai.

Així i tot, i abans de fer una declaració als Comuns sobre la crisi a Ucraïna, Johnson ha rebut de bon grat la intervenció policial i ha dit: “Fa unes setmanes vaig encarregar una investigació independent sobre una sèrie d’esdeveniments a Downing Street, al Cabinet Office i en altres departaments de Whitehall que potser són constitutius del potencial trencament de les lleis del covid. Aquest procés implica compartir contínuament informació amb Scotland Yard. Per tant, dono la benvinguda a la decisió de la policia metropolitana de conduir la seva pròpia investigació perquè crec que això ajudarà a donar a l’opinió pública la claredat que necessita i ajudarà a traçar una línia sobre aquests afers”. Caldrà esperar per saber si només és un desig, però.

Cargando
No hay anuncios

Entre altres raons, perquè també a darrera hora de la tarda d'aquest dimarts Sky News ha informat que la investigadora nomenada pel govern, l'esmentada Sue Gray, ha rebut fotografies de diverses festes en què es pot veure Boris Johnson i altres membres del seu equip a prop d'ampolles de vi. De moment no se n'ha publicat cap.

Cargando
No hay anuncios

"Per molts anys, primer ministre!"

La informació sobre la festa d'aniversari la il·lustra aquest matí de dimarts la premsa amb la imatge d'un ufanós Boris Johnson amb un apetitós pastís a les mans. Tres de les portades d'algunes de les capçaleres més influents l'han recuperada dels arxius. En pàgines interiors, la resta de mitjans també la publiquen.

Cargando
No hay anuncios

La instantània la va captar Andrew Parsons, el fotògraf oficial de primer ministre del Regne Unit, un home que al llarg dels anys ha tingut un accés privilegiat no només a Johnson sinó a molts dels dirigents del Partit Conservador. El pastís li havien ofert el 19 de juny del 2020 a l'escola Hemel Hempstead, de Hertfordshire, comptat al nord del gran Londres. Hores després, a Downing Street n'hi oferien un altre, en aquest cas amb la union jack (la bandera britànica) com a decoració.

Cargando
No hay anuncios

El país vivia aleshores en ple confinament, però 30 persones hi van assistir, quan les regles obligaven a reunions en interiors de no més de dues i en exteriors de no més de sis. Downing Street ha reconegut els fets, tot i que assegura que Johnson només hi va ser present "deu minuts".

Deu minuts o mitja hora, la durada de la trobada, segons ITV News, el cert és que Downing Street ha esdevingut un vaixell sense rumb i els acudits i els jocs de paraules pel Partygate no s'aturen. Tot i que és ben fàcil, no pas per això un dels diputats més crítics contra Johnson, Andrew Bridgen, n'ha deixat de fer un més que evident. Ahir a la nit, en declaracions al programa Newsnight, de la BBC2, va dir: "Honestament, crec que ningú ha mal interpretat mai tan bé la descripció de la feina de líder del partit com Boris Johnson". En anglès, party (festa) també significa partit.

Cargando
No hay anuncios

D'acord amb ITV News, Johnson es va trobar amb el pastís d'aniversari damunt de la taula al voltant de la qual es reuneix el govern i es prenen les grans decisions polítiques que afecten tot el Regne Unit. Els presents van cantar a Johnson Moltes felicitats, i la direcció del cor va correspondre a la seva dona, Carrie. Cantar en interiors també estava expressament prohibit aleshores per l'alta possibilitat de transmissió del virus.

El portaveu del primer ministre ha negat també una altra de les informacions de la cadena de televisió, segons la qual, al vespre, Johnson i Carrie van oferir al seu apartament una festa més privada per a "amics de la família". Més de dos haurien sigut contraris a la norma. Per aquesta raó, des de l'oficina del premier s'ha assegurat que es va fer una "barbacoa" a l'exterior. Però no s'ha indicat el nombre d'assistents. Més de sis també hauria sigut il·legal.

Defensa d'ofici

En l'habitual compareixença matinal de membres del govern per llançar els missatges polítics del dia, el responsable de Transports, Graham Shapps, ha hagut de defensar Johnson, d'ofici i més aviat amb poc convenciment, tasca habitual els últims dies per part dels diferents ministres i diputats lleials. "Ell no va organitzar cap festa, algú el va obsequiar amb un pastís", ha dit a Sky News. "Era el seu aniversari i la gent amb què es va trobar treballava amb ell. No intento defensar [la trobada]; és Sue Gray [l'alta funcionària de l'estat encarregada de fer un informe sobre el Partytgate] qui ha de decidir si va ser oportuna. Crec que podem tenir bastant clar que el primer ministre no es va regalar un pastís a si mateix. He explicat bastament que estic enfadat amb tots els que van trencar les regles i molta gent trobarà que potser les va transgredir sense voler-ho durant els períodes de confinament".

Més enllà de matisos, el cert és que la pressió política sobre Johnson no s'atura i que el seu exassessor principal, Dominic Dummings, ha advertit de noves al·legacions igual o encara més perjudicials si els conservadors no se'n desfan.